Sport Domaći nogomet

pretjeralo se

Eskaliralo je kod dosuđenog kaznenog udarca: hoće li Rijeka biti kažnjena kao i Hajduk 2014.?; A trganje stolica nije bio jedini incident na Rujevici

pretjeralo se

Kada su stolicama gađani trener i igrači Rijeke na Jadranskom derbiju u kojem je Hajduk 2014. godine bio domaćin u Dugopolju, splitski klub tada je rigorozno kažnjen s dvije utakmice igranja pred praznim tribinama. 

Baš će biti zanimljivo vidjeti hoće li na sličan način sada biti sankcionirana i Rijeka čiji navijači su u nedjelju gađajući potrganim stolicama izvođača kaznenog udarca za Hajduk Miju Caktaša izazvali prekid u trajanju od četiri minute.

I kada ne uživamo u Bog zna kakvoj kvaliteti nogometa, Jadranski derbi opravda svoj naziv. Ne samo zbog fair play poteza Juranovića koji će ući u povijest ili repova zbog prigovora domaćih zbog dosuđenog kaznenog udarca. Naravno, naboja i emocija u ogledima Rijeke i Hajduka nikada ne nedostaje. 

Međutim, opet se malo pretjeralo. Obostrano, no ovaj put pogotovo od strane domaćih navijača. Mnogo stolica sa sjeverne, najnovije tribine Rujevice, na kojoj inače stoluje Armada, u stilu diska i Sandre Perković bačeno je na travnjak u završnici susreta. 

Sve je eskaliralo kod dosuđenog kaznenog udarca za Hajduk. Izvođač Caktaš bio je glavna meta, ali kao ni večer prije Perkovićka, ni riječki navijači nisu se baš previše iskazali konstatnošću u rezultatima. No, šalu na stranu, baš nikome ne bi bilo do šale da je koja plastična stolica pogodila u glavu i ozlijedila nekog od nogometaša Hajduka ili Rijeke.

Dio vatrogasaca gasio požar, a dio Torcidu!?

Hajdukovi navijači sličan kuršlus napravili su prije četiri godine u Dugopolju. Podsjetimo i to, tamo se igralo jer policija nije dala dozvolu da se igra u Zadru, a Hajduk je obnavljao travnjak na Poljudu. I tada su letjele stolice, a Hajduk je kažnjen s dvije domaće utakmice bez prisustva gledatelja.

Zanimljivo, bile su to dvije domaće utakmice “bijelih” protiv Lokomotive i Osijeka prije nikada odigranog derbija protiv Dinama na Poljudu u studenome 2014. godine. Hoće li sada na sličan način biti sankcionirana i Rijeka?

Kazna svakako očekuje i Hajduk čiji su navijači paleći baklje i ubacujući ih u teren slučajno zapalili i jedan banner kao i vlastiti transparent postavljen na ogradi na toj tribini.

Međutim, sramotna je tada bila reakcija dijela vatrogasaca koji su na Rujevici tada izašli uz travnjak, uz ogradu, na intervenciju. Dok su neki vatrogasnim aparatima gasili požar, pojedinci su iskoristili priliku i vatrogasnim aparatom gasili navijače na tribini. 

Posebno jedan “junak” koji je na kraju, i odlazeći s područja ispod tribine tribine, još jednom za oproštaj aktivirao protupožarni aparat prema Torcidi koja je bila u kavezu za gostujuće navijače. Navijačima je aktivirao prah u oči. Budimo iskreni, teško bi se na to odlučio da nije bilo kaveza koji ih je razdvajao.

No, te incidente malo tko spominje, a nema ih ni u izvještajima službenih osoba susreta. Što nimalo ne opravdava postupak navijača Hajduka koji su vjerojatno osigurali svom klubu novu novčanu kaznu.

Kao što se ne spominje ni u najmanju ruku neprofesionalno ponašanje službenog spikera koji je, kada je taj incident s bakljama počeo, ispalio nešto u stilu “i neke su se baklje slučajno našle na travnjaku”. Svi smo mi navijači nekog kluba, navijački rivalitet postoji u nama, ali na poslu se moramo maksimalno pokušavati držati regula profesionalnosti.

Izvrijeđali Kopića 

Nije ni tu priči kraj. Prilikom davanja izjava za televiziju, a koje su davane na travnjaku, dakle odmah uz tribine na Rujevici koja nema tartan stazu, predmetima je gađan i propisno izvrijeđan od nekih navijača trener Hajduka Željko Kopić, kao i kolega koji je s njim razgovarao.

Bilo je tu najviše ljutnje zbog po Riječanima spornog kaznenog udarca čime su ostali bez dva boda u susretu u kojem su apsolutno zaslužili sva tri. 

Naravno, ni na Poljudu nerijetko navijači u takvim “prigodama” nisu cvijeće. To je nažalost dio HNL folklora. Ali svakako je fokus na stolicama, srijedi i disciplinskom sucu Alanu Klakočeru. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet