Sport Domaći nogomet

hrvati slave

'Kockice' zarobile svijet: ludnica u Cordobi, navijači plakali u Chicagu, euforija u Australiji

hrvati slave

Hrvatska je u euforiji nakon što su "Vatreni" prvi put u povijesti izborili plasman u finale svjetskog prvenstva pobijedivši u Moskvi Englesku 2-1. Međutim, ne slavi se samo u 'Lijepoj našoj'. Ludovalo se i u Argentini, SAD, Australiji, Njemačkoj, Irskoj... Hrvatski navijači diljem svijeta 'vatreno' su proslavili ulazak Dalićevih trupa u finale World Cupa.

U Cordobi, drugom po veličini argentinskom gradu, hrvatski navijači su napravili karusel automobila kako bi proslavili ulazak u finale.

 Svi smo presretni i oduševljeni. Hrvatskoj pripada druga polovica našeg srca. Još ne možemo vjerovati da smo ušli u finale - kazao je za Hinu argentinski novinar hrvatskih korijena korijena Federico Jelic.

U Cordobi živi oko 1000 Hrvata, a okupljaju se u Hogar Croata (Hrvatskom domu) gdje su i gledali sve utakmice, a nakon pobjede protiv 'Gordog Albiona' 'feštalo' se na Nunez avenue. "Vatrene" je bodrio i počasni konzul u Cordobi Nikola Nakić naoružan hrvatskim rekvizitima.

Čak je i argentinska televizija objavila prilog o slavlju "La Cordoba Croata".

- Argentinci su se radovali zajedno s nama. Znate, koliko u Argentini vole Engleze - kazao je Jelic dodavši:

- Prije 20 godina Francuzi su nas zaustavili na putu do naslova, ovoga puta neće.

Jelic je bio u Rusiji na utakmici Argentina - Hrvatska dodavši kako je to za njega bio poseban trenutak.

- Bila je to za mene posebna utakmica jer su igrale dvije moje domovine, radovao sam se i tugovao u istom trenutku - kazao je.

Ludo je bilo i u Chicagu. Utakmica se pratila u Hrvatskom kulturnom centru. U dvoranu se natiskalo oko 500-600 ljudi. Došli su i novinari ABC7, Chiacgo Tribune i CBS channel 2. Ispred centra se pojavila i policija, a no slavlje je prošlo bez ikakvih incidenata.

- Slavilo se i pjevalo dugo u noć. Već dugo nije bilo takvog slavlja u Chicagu, dečki su bili zaista super. Borili su se do zadnje sekunde, Englezi ne mogu doći k sebi - kazali su nam Iva i Marko Lugarić koji već godinama žive u 'Windy Cityju".

- Čak i Amerikanci kada shvate da smo Hrvati kažu da igramo sjajno, jedino se Englezi mršte.

U New Yorku je gledanje utakmice bilo organizirano u Hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda.

Na nogama je bila i Australija. Hrvatski centri diljem zemlje su organizirali gledanje utakmice, a gledalo se i po restoranim i kafićima koji su radili cijelu noć.

- Sve je počelo u četiri ujutro - pa će danas biti mnogo pospanih na poslu - kazao je Mato Škoro koji je rođen u Sydneyju, no već godinama živi u Canberri.

- Jako sam sretan, premda sam rođen u Australiji moja krv je hrvatska i izuzetno sam ponosan na svoje porijeklo - kazao je Škoro dodavši:

- Nikada nisam vidio toliko sreće u hrvatskoj zajednici kao za vrijeme svjetskog prvenstva.

Dodao je kako u "Down Under" vole sve hrvatske igrače, no najpopularniji je Luka Modrić. Za Matu, koji je bivši vratar momčadi Canberra Deakin, ipak nema dvojbe.

- Za mene je broj jedan izbornik Dalić jer je iz Livna gdje su se rodili moji roditelji - kazao je Škoro. 

U Melbournu su radnici na jednom od nebodera na vrh izvjesili hrvatsku zastavu, a na ogradu hrvatskog veleposlanstva u Canberri je izvješena velika zastava s kvadratićima.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet