Sport Domaći nogomet

drama u Sočiju

Raketom smo lansirani na Moskvu: Ne pravimo se Englezi, idemo u finale!

drama u Sočiju

Raketom u Moskvu, nema dvojbe, ponavljamo naslov kao u osmini finala, Ivan Rakitić nas je još jednom, izvođenjem odlučujućeg penala odveo u polufinale! Raketom smo lansirani!

Hvala, "vatreni", ali namučili ste nas, dramatikom je dvoboj protiv Rusije nadmašio i ono što se teško proživljavali protiv Danske...

Idemo na Englesku, bit će to dvoboj Titana, među četiri smo najbolje momčadi na svijetu, opet, ponovno nakon 20 godina. Tada su naši bili brončani, zar nije vrijeme i za korak više?

Stereotipno zvuči, ali bila je to utakmica uspona i padova. Rusija u svome bunkeru nas je namučila, iscrpila nam snage, dvoboj je ponudio mnoge priče.

1. Junak Subašić, koji je zbog ozljede mišića jedva ostao u igri, uspio je obraniti penal Smolova i usmjeriti nas u pobjedu s bijele točke.

2. Prije toga bili smo spremni slaviti Domagoja Vidu. I hoćemo, slavimo ga, jer on zaslužuje sve počasti, doveo je "vatrene" u vodstvo 2:1 nakon kornera, u produžecima: izgubili su Rusi Domagoja iz vida. Zavida im ga je glavom. I to bi baš lijepo sjelo za naslov, zabio im ga je Vida i kasnije sigurnim izvođenjem penala, svaka čast Osječaninu na "dvostrukom" golu.

Sve je bilo spremno za slavljenje Vide, da nas nije potom ukopao – Pivarić. Zamalo ukopao.

Pivariću, Pivariću, pokislo nam perje, zavapili smo.

Igrao je Pivarić rukom, darovao je Rusima slobodan udarac iz kojega je onda Džagojev naciljao Fernandesa i brazilski bek s ruskom putovnicom, najviši u skoku dramu je vratio na početak – 2:2, je li moguće da opet nije gotovo?! Da nam 2:1 nije bilo dovoljno?

Bio je to pravi nogometni "Rat i mir", roman koji traje i ne završava. Ep koji je na kraju ipak završio našom pobjedom i plasmanom u polufinale.

Rakitić će dugo pamtiti ovaj Mundijal, toliko miran, toliko siguran u izvođenju petog, odlučujućeg penala. Za njega ne vrijedi pravilo jednom je dao, drugi put će promašiti.

Čestitke i Luki Modriću koji je suvereno dirigirao našom igrom premda ona nije imala svu protočnost, okomitost, jer su se Rusi baš ušančili, branili, a na kraju nam čak i zabili dva gola.

Modrićev penal bio je signal da će nas Fortuna na kraju ipak poljubiti, ušla je ta Lukina lopta bilijarski u rupicu... I onda je Rakitić stavio točku na "i".

Uz Modrića i Vidu i Lovren je odigrao posebnu sjajnu utakmicu u tijeku 120 minuta igre, Kramarić (na asist Mandžukića) zabio da nas brzo vrati na 1:1 (nakon šok-gola Čeriševa), Subašić je izdržao ozljedu, a Rakitić dovršio ovu epsku priču i svi su junaci na kraju, opraštamo i Pivariću... I Perišiću što je u 60. minuti pogodio vratnicu, a svi smo već vidjeli loptu u mreži za 2:1...

Drama za sva vremena, za pamćenje, a u polufinalu na - Engleze.

"Vatreni" šetaju Rusijom, sad je vrijeme za Moskvu. Na Crveni trg. Sve do finala, zašto ne?!

Nije Hrvatska igrala kao europski Brazil, Rusi su bili baš Veliki Medo, teško ga je bilo svaliti. Ali, jesmo, i to su naši junaci uradili, neporaženi smo i ljubi nas rulet s penala.

Neka tako i potraje.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet