Sport Domaći nogomet

razgovor s našim internacionalcem u italiji

Ivan Rajčić: U Bariju još pamte Bobana i Jarnija

razgovor s našim internacionalcem u italiji

Negdje prije kraja prošlog prvenstva, nekoliko minuta nakon, što je sudac Boris Erceg iz Pristega, odsvirao kraj utakmice između Zagore i Splita, zazvonio je mobitel, na kojemu je pisalo 0039 33....alo, ovdje Ivan Rajčić.

Molim vas, kako su igrali moji?

Koji su danas vaši?

- Dobro ste pitali, i Zagora i Split su moji. Srce mi je podijeljeno - ovako je započeo razgovor sa Ivanom Rajčićem (28) nogometašem Barija, trenutno na posudbi u drugoligašu Frosinoneu iz Rima.

Kazao mi je da je pročitao na portalu SD, da danas igraju Zagora i Split, pa je bio nestrpljiv i nazvao.

- Igrali smo u Pescari, putujemo autobusom u Rim, a želim čuti kako je bilo na Borovištu.

Kroz povijest nogometnog kluba Split, brojni zagorani su igrali ( i bili u upravi) za "crvene", a mnogi su prošli školu nogometa u Parku mladeži.

Najpoznatiji, "među tom dicom", koji nije okusio majicu prve momčadi, je upravo Ivan Rajčić, kojemu su mnogi predviđali blistavu karijeru.

Pratite li Splita i Zagoru ?

- Kad god mogu. Čim uključim računalo, odmah sam na portalu Slobodne, koji piše dosta i o Splitu i o Zagori. A Zagora u jesen je bila pravi hit u Italiji.

- Suigrači, treneri ,prijatelji su se često zanimali za Cagoru, kako oni kažu. A kad je bila utakmica sa Dinamom, gotovo glavna tema, među nogometašima, je bilo nogometnom čudo, iz jednog malog sela u Hrvatskoj, koje je umalo nije dobilo najbolji hrvatski klub.

- U kako sam tada bio ponosan. Samo sam im odgovarao- to je moj klub. Za njega je igrao moj pokojni stric Marijan. Kada bi Zagora igrala, bio sam prikovan za računalo.

Vi samo o Zagori, a srce vam je podijeljeno.

- Zagora je bila veliki hit, a Split to ponovno postaje. Kada bi me pitali za koga bi rađe igrao. Dok sam bio mlađi, zasigurno bi odgovor bio Split. A što vrijeme više prolazi, sve više se vraćam korijenima, i sada bi prije igrao za Zagoru. Evo planiram u Nevestu sagraditi kuću - kaže Rajčić.

Znači, nema krize (recesije), gradnja kuće se planira?

- Meni su ozljede diktirale karijeru, a time i financije. Usponi i padovi. Vidite 2007., proglašen sam najboljim igračem Barija. Siena je bila uporna, da me dovede, al ja sam potpisao, drugi četverogodišnji sa Barijem.

- Prošle godine, dobijem nezgodne upale obiju peta, i Bari me odmah posudi u Frosinone, pokraj Rima, gdje se pokušavam vratiti u nekadašnju formu. Ukupno sam zadovoljan, al bi zasigurno bio još zadovoljniji, da me ozljede mimoiđu, i da ponovno zaigram seriju utakmica, kao 2007. Ne, ne osjećam nikakvu krizu.

Ali, menadžeri vam nisu bili skloni? Čak i Split, je uzeo svu odštetu, kada ste otišli u Veronu.

- Splitu, bez obzira, što od transfera ništa nisu dali ni meni i mojima, sam vrlo brzo oprostio.. Imao sam još jednu veliku grešku, a to je, kada me Verona posuđivala,a ja sam izabrao Hajduk, i odigrao samo nekoliko utakmica.

- To mi je nogometno promašena sezona, al životno vrlo sretna. Te godine upoznao sam suprugu Nives, sa kojom sam šest godina u braku. Sada imam jednog od najboljih svjetskih menadžera, Tinta Tullia, koji brine i o Pipu Inzaghiju, Luci Toniju, Andreu Pirlu,...i sve je OK.

OK, vam je i trener Antonio Conte.?

- Imao sam sreću, da sam trenirao kod dva velika trenera i to: U Veroni, kod Cesare Prandellija i u Bariju kod Antonia Conte. Conte teži perfekciji, i gotovo šest sati njegovi treninzi traju. Nije nikakvo čudo, što je Bari, nakon osam godina, ponovno u seriji A.

U Bariju još pamte Bobana i Jarnija?

- I te kako. Predsjednik Matarese, često me pita za njih, i uvijek upućuje pozdrave, ako ih negdje ljeti sretnem. Ostavili su jak pečat.

A tko od današnjih Hrvata, ostavlja dublji trag u italijanskom nogometu?

- Ivan Jurić je već godinama konstanta kvalitete,. Saša Bjelanović je također dobar. Šteta što se Igor Budan ozljedio.

A tko je na vas ostavio poseban pečat, životni i nogometni? Sa 17 godina ste krenuli u svijet. Jeli to bila hrabra odluka?

- Iako sam imao samo 17 godina, bija sam dosta zreo momak. Svi moji treneri u Splita,Boris Marin, Mario Čutuk, Stipe Milardović i Davor Matić, su iznad svega vodili računa, da postanemo pravi ljudi. A u reprezentaciji, posebno o odgoju je vodija računa, veliki čovjek, Ivan Gudelj.

- Svima sam zahvalan, što danas živim relativno dobro, a iznad svega što sam postao čovjek. Kako danas gledan na moj odlazak sa 17 godina: Mislim da je ipak bilo prerano, i mladim momcima bi preporučio, da ne žure. Bolje se afirmirati kod kuće.

Što mislite o reprezentaciji Zagore: Stipe Pletikosa, (Hrvoje Sunara ) Joso Bulat (Hrvoje Dujić), Anthony Šerić ( Ivan Juras), Ante Kulušić, Ante Milić-Šakarić, Ivica Šupe, Hrvoje Spahija ( Ive Bulat) , Mate Maleš, ( Ivan Elez), Svetin Stojan ( Ante Bulat ), Ivan Rajčić i Nikola Kalinić ( Ivica Mornar )

- Super. Još ako će mo zaigrati na Borovištu, a treneri budu : Slaven Bilić i Aljoša Asanović, trener vratara Gojko Mrčela,.direktor Nenad Pralija.. i Arsenal bi pao.

I kada se vidimo. Ivane?

- Najprije idem na odmor u Egipat, a nakon toga Split, Šolta i naravno, vidimo se u Nevestu. I pozdravite mi sve Rajčiće, posebno Donje - zaključio je Ivan Rajčić

Mirko Matijaš

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet