Sport Domaći nogomet

vatreni pred rusiju

Donositi zaključke na temelju pripremnih utakmica promašen je posao

vatreni pred rusiju

Je li hrvatska nogometna reprezentacija spremna za Svjetsko prvenstvo? Ako je suditi po posljednjoj utakmici prije polaska u Rusiju, najčešći bi odgovor bio – NE!

No, donositi zaključke isključivo na temelju pripremnih utakmica, promašen je posao. Ovo je hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji deseto sudjelovanje na nekom velikom natjecanju i dosadašnja iskustva sugeriraju kako su stavovi nakon ''generalne probe'' i onoga – ''za pravo'', počesto bili u disproporciji. 

Tko je mogao predvidjeti broncu u Francuskoj 1998. nakon što su ''vatreni'' izgubili od Slovačke (1:2) u Puli, uz prilično napora dobili Iran (2:0) u Rijeci, a onda se ''iskalili'' na Australiji (7:0), u Maksimiru. Danas se međutim malotko sjeća da je australska momčad bila u rasulu (igrači su došli nevoljko, neki izravno – s plaže), a izbornik (Englez Terry Venables) već je imao novi angažman. 
S puno više optimizma ispraćeni su u Japan ''ostaci vatrenih'', 2002. Prije odlaska na Svjetsko prvenstvo Hrvatska je pobijedila Mađarsku – 2:0.

No, između utakmice u Pečuhu i sraza s Meksikom (0:1) proteklo je gotovo mjesec dana. Mogućnosti hrvatske momčadi ostale su enigma za sve, pa i izbornika Jozića. 

Još bolju uvertiru za ''nešto veliko'' imao je Otto Barić dvije godine kasnije. Nekoliko dana prije početka Eura u Portugalu, Hrvatska je nadvisila Dansku u Kopenhagenu (2:1). Prvih 45 minuta bilo je najbolje poluvrijeme koje je hrvatska reprezentacija odigrala u Barićevom mandatu (pa i šire). No, na krajnjem zapadu europskog kontinenta hrvatska je momčad ušićarila tek dva boda (protiv Švicarske i Francuske). Premalo za prolaz u drugi krug.

Hrvatska je reprezentacija ispraćaj na Svjetsko prvenstvo već dvaput imala u Osijeku. Prvi su puta tamburaši 2006. budnicama ispratili Cicu Kranjčara i njegove pulene. Hrvatska je izbjegla poraz od Irana (izbornik Branko Ivanković) zahvaljujući kaznenom udarcu u posljednjoj minuti utakmice (završilo je 2:2). Iranci su bili bijesni, ali Željko Širić ionako se te večeri oprostio od suđenja. 

Nogometaši su zapjevali zajedno s tamburašima: ''...ne dirajte mi ravnicu, jer ja ću se vratiti!'' Nitko međutim nije slutio da će se vratiti tako brzo. Dva remija (Japan, Australija) na svjetskom nogometnom summitu u Njemačkoj, hrvatskoj su reprezentaciji bila nedostatna za prolaz u drugi krug, a izborniku Kranjčaru za novi mandat. 

Iz Osijeka je u Brazil 2014. ispraćen i Niko Kovač. U Gradskom vrtu pobijeđen je Mali – 2:1. Bila je to uspješna priprema za ogled s Kamerunom (4:0). No, nije puno pomoglo. S dva poraza od Brazila i Meksika (1:3), hrvatska se ekspedicija među prvima vratila doma. 

U petak je reprezentacija Hrvatske u Osijeku svladala Senegal – 2:1. Voljeli bismo povjerovati kako tu prestaje svaka sličnost s nekim prethodno navedenim osobama i pojavama...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet