Sport Domaći nogomet

SJEDNI, JEDAN

Ovo je čovjek koji je sudio dva penala kontra Dinama usred Maksimira. Eksperti ga nahvalili, a povjerenik za suđenje mu zatefterio - jedinicu!?

SJEDNI, JEDAN

Posljednjih dana aktualno je raspravljati o sudačkim odlukama. Cijeli nogometni svijet podijeljen je oko jedanaesterca kojega je engleski arbitar Michael Oliver dosudio u sudačkoj nadoknadi za Real i praktički ''likvidirao'' ambicije Juventusa.

U zaleđu ''dvojbenog penala'' na Santiago Bernabeuu zbila se ''sporna situacija'' i u hrvatskom nogometu. Zaprešički sudac Marko Matoc dobio je negativnu ocjenu za suđenje u ''povijesnoj utakmici'' između Dinama i Lokomotive (1:4). Zanimljivo, prije nego je vijest o negativnom Matocu pripuštena u javnost, informaciju o tome ponudio je Zdravko Mamić na svojoj press-konferenciji.

Doduše, savjetnik u GNK Dinamo plasirao je svoja saznanja u obliku zagonetke. Kazao je:

- Prema ocjenama struke, dakle sudačke organizacije, Dinamo je u posljednje tri godine najoštećivaniji klub. Samo u posljednjih sedam susreta, pet sudaca je dobilo negativne ocjene zbog pogrešaka na štetu Dinama. Jedino su protiv Intera i Rudeša dobili prolazne ocjene.

Da bi potom Mamić konstatirao:

- Mario Cvitanović, jedan je od najpoštenijih ljudi u hrvatskom nogometu. Nažalost, morao je otići zbog sudačkih pogrešaka. Oduzet mu je san...

Kao što je poznato, Cvitanović je podnio neopozivu ostavku upravo nakon poraza od Lokomotive.

Marko Matoc dosudio je na maksimirskoj utakmici čak dva kaznena udarca za gostujuću momčad. To je slučaj nezabilježen u novijoj povijesti GNK Dinamo. Njegovu arbitražu (uključujući i kuražnost pri donošenju odluka) nahvalili su sudački eksperti Mateo Beusan i Draženko Kovačić. Međutim kontrolor Šime Vukić iz Rijeke konstatirao je niz pogrešaka zaprešićkog suca. Zamjerio mu je drugi kazneni udarac za Lokomotivu (smatra da Rrahmani nije počinio prekršaj nad Majstorovićem), nedosuđeni jedanaesterac za Dinamo (igranje rukom Barića), te neujednačen kriterij kod dodjeljivanja javnih opomena.

Nogometaši Dinama kazivali su poslije utakmice da ih je glavni sudac provocirao tijekom igre, govoreći – ''došla su neka druga vremena''. No, u zapisniku utakmice nema nikakvih primjedbi na suđenje od strane domaćina. Stoga niti disciplinski sudac nije od Matoca zatražio dopunsko očitovanje.

Povjerenik za suđenje Igor Pristovnik dva kola Matoca – nije konstatirao. Iako negativna ocjena ne predmnijeva automatsko sankcioniranje. Matoca je evidentno trebalo ''ohladiti'' – zbog krivih procjena. Poglavito one o ''novim vremenima''.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet