Sport Domaći nogomet

IZIJA VUK TOVARA

Ovo nisu istine, Ante je obećao radikalne promjene, a pogledajte što su na kraju odlučili...

IZIJA VUK TOVARA

Poslije katastrofalnog suđenja u derbiju Hajduka i Dinama nakon samo dva kola "hlađenja" Tihomir Pejin vraća se utakmicama Prve HNL.

Doduše, za početak kao četvrti sudac. Delegiran je kao četvrti arbitar sutrašnjeg ogleda Slaven Belupa i Rudeša. Ali to ne mijenja na suštini stvari.

Još su friške "rane" nakon maksimirskog derbija (1:0 za Hajduk) poslije kojeg su sudačke ekspertize bile složne kako je bilo velikih pogrešaka arbitara na čelu s Pejinom. Na štetu obje strane, "bijele" (više) i "modre".

Vrh ledene sante bilo je isključenje Lopeza (drugi žuti karton) i kazneni udarac za Dinamo, iako je lopta u ruku pogodila Hajdukovog stopera nakon što je na njemu evidentan prekršaj napravio Dinamov Soudani.

Ranije je sve zakuhao kada je prvo propustio dosuditi prekršaj na Saidu. Iz toga se izrodila Dinamova akcija u kojoj je propustio svirati i vjerojatno igranje vratara Letice rukom izvan kaznenog prostora. Sedam-osam sekundi kasnije je na drugoj strani Hajduk zabio jedini gol.

Te pogreške naglasio je i Ante Kulušić, prvi čovjek Komisije za suce, povjerenik Prve HNL za određivanje kontrolora za suđenje. One su bile i okidač najave radikalnih promjena. Tada je Kulušić najavio i probno uvođenje VAR-a, u skladu s financijskim mogućnostima (četvrti sudac bi gledao televizijsku snimku u reportažnim kolima i dojavljivao sucu).

A onda, nakon samo dva kola stanke, evo arbitra iz Donjeg Miholjca opet delegiranog za susret Prve HNL (povjerenik za suđenje je Igor Pristovnik). I to nakon što opetovano i unutar HNS-a, i to nerijetko baš iz Kulušićevih usta, naglašeno kako je preduga sudačka lista, kako najbolji suci sude premali broj utakmica u sezoni u odnosu na europske standarde.

Znači sudaca ne manjka. Stoga ni četvrtih arbitara, čija uloga nije pretjerano bitna. No, u ovom slučaju je bitna poruka.

Kakva poruka se ovim potezom šalje sucima, nogometnoj javnosti? Slične pauze između utakmica Pejin je imao i jesenas. Naravno, ne treba ni Pejina "hladiti" do kraja sezone.

Nije napravio ni izbliza gaf u rangu Francuza Chaprona koji je udario nogom igrača, pa ga isključio. No, ovako se šalje poruka kao da je vrlo malo bitno koliko kvalitetno suci zaista rade svoj posao.

Pogreška u rangu onih Pejinovih s derbija.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet