Sport Domaći nogomet

skup u sisku

UEFA upozorava: Kriminalci u hrvatskom nogometu traže interes

skup u sisku

U Sisku se ovih dana održava 4. Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama.
Skup tradicionalno organizira HNS, a nazoče mu predstavnici policije, pravosuđa, klubova (uglavnom povjerenici za sigurnost), zaštitarskih tvrtki, nevladinih udruga, medija...

Konferencija ima i UEFA-in ‘’monitoring’’.

Rad sisačke skupine nadgleda Željko Pavlica, savjetnik predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina, za sigurnost.

Dražen Vitez, zamjenik glavnog ravnatelja policije i Dubravko Perec, voditelj Odjela za sprječavanje nereda službe za javni red Ravnateljstva policije, konstatirali su kako je ‘’porastao broj gledatelja, a manje je protupravnog ponašanja’’. 

No, što kažu brojke ‘’iz nogometnih izvora’’? U prvih 20 odigranih kola HNL-a (a to je točno stotinu utakmica) Disciplinska komisija HNS-a pokrenula je 70 postupaka, od koji je 51 završio s presudom o novčanoj kazni. Zbog navijačkih ekscesa HNS je od prvoligaša uprihodio 722.000 kuna. Očekivano, listu ‘’sponzora’’ predvode Hajduk (395.000 kuna) i Dinamo (199.000 kuna). Zanimljivo, zaprešićki Inter nije u blagajnu HNS-a uplatio nijednu lipu.

Izvan nadzora ostao je međutim problem gostovanja na europskim utakmicama kao i (dogovoreni) okršaji navijačkih skupina van stadiona. Velika je disfunkcionalnost između rada policije i pravosudnih organa. Najbizarniji je primjer fizički napad (2015.) na bivšeg izbornika Niku Kovača i izaslanstvo HNS-a, na putu od Zagreba do Splita. Policija je privela izgrednike, ali ih je sutkinja u Otočcu – oslobodila. 

- Mi smo svoj posao odradili. Čak smo podnijeli i žalbu na prvostupanjsku odluku – prisnažio je Pevec.    

Među (pravno) neriješenim slučajevima je i pokušaj prekida utakmice na Euru (u St. Etiennu), 2016. 

No, zato UEFA promptno rješava incidentne situacije na utakmicama pod svojom ingerencijom. Ove sezone hrvatski su klubovi odigrali 30 utakmica, a UEFA je protiv njih pokrenula 16 disciplinskih postupaka i sveukupno naplatila 276.000 eura: Rijeka je (za 8 postupaka u 12 utakmica) platila 135.000 eura; Hajduk (4 postupka u 6 utakmica) 109.000 eura; Osijek (3 postupka u 8 utakmica) 26.000 eura; Dinamo (1 postupak u četiri odigrane utakmice) 5.000 eura. 

Na Konferenciji u Sisku, u kontekstu navijačkih falangi spomenuti su i neki novi termini. Pojam – huligani, zamijenila je riječ – kriminalci. 

- Ovakvi su skupovi pozitivni, jer ukazuju da Hrvatska prepoznaje problem. No, mi ovdje ne govorimo o navijačima. Mi zapravo ne pričamo niti o huliganima već o kriminalcima, koji u nogometu traže svoj interes. Većina ih ne zna niti nabrojati 11 igrača kluba, za koji navodno navijaju – kazao je Željko Pavlica, čovjek od povjerenja predsjednika UEFA-e, Aleksandera Čeferina. 

Koliko će međutim sisačka Konferencija pomoći da se detektirani problemi (preventivno) riješe? Indikativan je odgovor ponudio Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora: 

- Mi se uzalud okupljamo i raspravljamo o društvenim problemima dok u hrvatskoj politici vlada paraliza straha od navijačkih skupina! ∙   

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet