Sport Domaći nogomet

opet stranac

Kriza domaćih golgetera: među 11 samo Erceg i još dvojica

opet stranac

Nema golgetera do stranca. Barem ako pričamo o zbivanjima na travnjacima naše prve nogometne lige.

Jer sve vodi k tome da će i treću sezonu u nizu najbolji strijelac biti upravo stranac. Naime, od prvih jedanaest strijelaca samo su trojica Hrvata.

Na čelu poretka je El Arabi Hilal Soudani, Alžirac iz Dinama koji je na 11 golova. Prošle sezone završio je drugi, a sada je na dobrom putu da napravi korak više. S dva pogotka manje slijedi ga Hajdukov Ante Erceg koji je sve zanimljiviji inozemstvu te bi ove zime mogao napustiti ligu. Osim njega, preostala dva hrvatska napadača su Rudešov veteran Mario Budimir koji je ovog ljeta ozbiljno razmišljao o odlasku u mirovinu te mladi napadač Cibalije Marko Pervan, nekadašnji igrač RNK Splita.

Titulu najboljeg strijelca lige napadaju jake riječke snage koje su zajedno utrpale 21 gol (Heber, Gavranović i Gorgon), zatim Ivanovski iz Slaven Belupa, Hajdukovi Said i Ohandza te Dinamov Hodžić. To su igrači s minimalno šest golova i s njima bismo zaključili krug kandidata za prvog “topnika“ jer je teško očekivati da će u preostalih 16 kola netko iskočiti toliko da se ozbiljno uključi u utrku.

Upravo bi spomenuti Erceg mogao biti glavni hrvatski adut za najboljeg strijelca, no kako rekosmo lako je moguće da on u zimskom prijelaznom roku promijeni klub. Zainteresiranih poslodavaca ima.

Ako bi se to dogodilo, gotovo je sigurno da bi se nastavila dominacija stranih napadača koja traje posljednje dvije sezone. Lani je najbolji strijelac bio Hajdukov Marko Futacs (Mađarska), a sezonu prije toga Makedonac Ilija Nestorovski iz zaprešićkog Intera. 

Zanimljivo, u obje te sezone najbolji hrvatski strijelac bio je Franko Andrijašević koji uopće nije klasični napadač! Možemo reći kako u Hrvatskoj vlada kriza pravih, rasnih golgetera po kojima smo nekada bili poznati. Ne stvaraju se više kao prije, a kad i naletimo na nekog, sudbina mu je određena – prodat će se u jači, bogatiji klub.

Sjetite se samo Gorana Vlaovića, Igora Cvitanovića, Roberta Špehara, Ardijana Koznikua, Tome Šokote, Ivice Olića, Joška Popovića, Ivana Bošnjaka, Mate Baturine, Davora Vugrinca, Tomislava Ercega, Eduarda, Marija Mandžukića, Leona Benka... Svi su oni završavali barem jednu sezonu kao najbolji strijelci naše lige te su kasnije, s jačim ili slabijim tragom, igrali i u reprezentaciji. A da ne spominjemo golgetere koji nikada nisu osvojili tu laskavu titulu, ali su se i te kako nazabijali golova na domaćim travnjacima poput Bule, Jurčeca, Karića, Balabana, Zekića, Lovreka...

Posljednji takav hrvatski napadač, baš rođeni strijelac s izraženim “nosom“ za realizaciju bio je Andrej Kramarić, najbolji strijelac lige u sezoni 2014/15. “Krama“ je i obje sezone prije te bio pri vrhu poretka strijelaca (jednom iza Benka, drugi put iza Čopa), a danas je dogurao i do početne postave reprezentacije.

Ne tako davno, prije samo pet godina, stranih igrača nije bilo ni blizu vrha poretka strijelaca. Hrvati su imali primat, baš kao i u svakoj sezoni od 1992. do 2008. godine. No danas je situacija drukčija.

U zadnjih sedam sezona stranci su četiri puta odnosili naslov prvog strijelca i kako stvari stoje nastavit će dominaciju. ∙   

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet