Sport Domaći nogomet

Svima je vrijedio

Vječna engleska nogometna tema: tko je veći grešnik, Aston Villa ili Boško Balaban

Svima je vrijedio

Tko o čemu, Aston Villa o Bošku Balabanu. Nije imun na ovu priču niti ostatak Premiershipa, jer kada spominju najgora pojačanja uvijek je Balaban “u eliti”. No mnogi se pitaju kako je aston Villa mogla napraviti takvu pogrešku ? I je li zapravo pogreška bio Balaban ili pogrešna kadrovska politika kluba.

Ponovimo gradivo, 2001. godine na villa Park je stigao hrvatski napadača za impresivnih 5,8 milijun funti, za tadašnje pojmove ogroman novac. Kupljen je na temelju igara Balabana za rijeku i dsinamo u razdoblju od 1995. do 2001. godine kada je zabio 69 pogodaka u 152 susreta.

Njegov angažman tada pozdravlja i Davor Šuker koji se u to vrijeme bio član Real Madrida, a svije impresionirao svojim golgeterskim sposobnostima na SP 1998. godine.

- Balaban je izvrstan napadač. Zabio je mnogo za dinamo, imat će isti učinak i u dresu Ville. Ovo je nova zvijezda Premiershipa – govorio je tada Šuker.

Slijedi dvije godine “iz pakla”, samo devet odigranih susreta između 2001 i 2003 godine. Uz t pola vremena je proveo na posudbi u dinamu gdje je opet efikasan, sa 15 golova u 24 utakmice. Jedino u birminghamu tvrde da je to igrač koji niti na treningu ne može zabiti. John gregory je nešto vidio pto njegovi nasljednici Graham Taylor i David O'Leary nisu pretočili u konkretnu vrijednost.

Konačno u prosincu 2003. godine Aston Vila je otkazala Balabanu koji se bez odštete preselio u belgijski Club Bruggegdje u dvije sezone briljira. U prvoj je strijelac 25 pogodaka u 24 susreta, u drugoj sezoni je zabio 27 u 30 odigranih utakmica. Belgijski navijači mu daju nadimak “super Bosko”.

Počtkom 2007 se ponovno vraća u Zagreb, odigrao je dvije sezone u kojoj je opet bio među najboljim strijelcima (19 golova u 31 utakmicu) što mu je odlična odskočna daska za selidbu u grčki Panionios. Karijeru je završio u malezijskoj Superligi u dresu Selangora zabio je 17 golova u 30 susreta.

Kada se podvuče crta, Boško Balaban je zabio 172 gola u 434 službene utakmice. Što nije nimalo loš učinak. Dapače. Jesu li dakle u Aston Villi pogriješili u profiliranju tipa napadača. Ili je transfer kojeg je odradio john gregory, kasnije optuživan za korupciju prilikom transferiranja igrača bio uteg koji je onemogućio da ostvari puni potencijal. No kada se pogleda cijela slika, osim života u birminghamu, današnji vlasnik menadžerske agencije BB je ostvario puni potencijal. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet