Sport Domaći nogomet

HNS bi gradio

Velika Gorica planova: čeka li možda nacionalni stadion sudbina kampa Svetice?

HNS bi gradio

Hrvatski je nogometni savez prije dva tjedna odaslao dopise gradu Splitu i HNK Hajduk s prijedlogom da se Poljud kandidira za domaćina UEFA-inog Superkupa 2020. Za sada je inicijativa HNS-a stavljena - ad acta.

No, hoće li nove prigode uopće biti? U HNS-u naime prevladava razmišljanje o izgradnji nacionalnog stadiona (čime bi se ukinula dosadašnja parcijalna rješenja i dogovori s lokalnim vlastima oko organizacije pojedinih utakmica)!

Postoji konkretna zamisao o izgradnji stadiona u Velikoj Gorici!? Ondje su već nudili HNS-u besplatno zemljište za izgradnju kampa. Iako je ideja tek u začetku barata se s određenim parametrima: stadion bi bio kapaciteta do 35.000 sjedećih mjesta, A kategorije, s rokom izgradnje do 2022. Investicijski budžet bi dosegao 50 milijuna eura, a projekt bi najvećim dijelom bio financiran novcem HNS-a, odnosno namjenskim sredstvima FIFA-e i UEFA-e.

Naravno, izgradnja nacionalnog stadiona pokreće i popratna pitanja, a najčešće je vezano uz financijsku (samo)održivost takvog zdanja. Priča kako će se stadion financirati održavanjem koncerata pomalo je ''šuplja'' (koliko danas uopće ima tzv.stadionskih bandova?). Stoga je upitna i realizacija ovog i ovakvog projekta.

Uostalom, stadion nije prva ideja koja bi HNS-u zapela oko realizacije. Još su nam svježa sjećanja na pompozno najavljivanu izgradnju nacionalnog kampa Svetice. Ideja se pokrenula otprilike 2012. kada je Davor Šuker postao predsjednikom HNS-a. Ali, internetom kruže i fotografije s legendarnog skupa održanog 2. siječnja 2014. kada su čelnici HNS-a (Šuker i Vrbanović) u kooperaciji s gradskim vlastima (Lovrić) objavili početak grandioznog projekta. Neki su političari taj događaj pospredno nazvali - ''presica na ledini'', od koje neće biti ništa. I bi – ništa.

Samo nekoliko mjeseci prije četvrte obljetnice spomenutog događaja, HNS je službeno ''zamrznuo interes za izgradnjom nacionalnog kampa''. Odluci o ''zamrzavanju'' prethodila je indignacija gradskih vijećnika spram revidiranog projekta kampa (bez atletske staze). Iako u HNS-u tvrde kako su realizaciju projekta odgodili za neka sretnija vremena, poprilično je izvjesno da se na Sveticama neće graditi nogometni kamp.

A iza velebnog projekta ostale su i prispodobive financijske dubioze. HNS je u propali projekt ''utukao'' 14 milijuna kuna. Zbog svega navedenog shvatljiva je skeptičnost pri spomenu na izgradnju nacionalnog nogometnog stadiona - u Velikoj Gorici...  

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet