Sport Domaći nogomet

neregularnost ili velikodušnost?

Sportske djelatnike smo pitali što misle o novčanoj pomoći ‘modrih’ Puljanima, mišljenja se razlikuju

neregularnost ili velikodušnost?

Mario Jurić, glavni tajnik Hrvatske udruge „Nogometni sindikat“ u ovoj priči oko donacije Dinamovih igrača kolegama iz Istre proziva Hrvatski nogometni savez.

- Nije u redu da HNS nije prepoznao priliku i prvi pomogao igračima Istre. Umjesto toga, ostao je nijem. Već dugo mi iz Sindikata upozoravamo da se ovakve situacije moraju rješavati na drugi način, recimo fondom u koji bi Sindikat i klubovi izdvajali neke iznose baš za ovakve slučajeve. Ovako neki smatraju kako je narušeno dostojanstvo igrača Istre, kao i dovedena u pitanje namjera Dinamovih igrača – rekao nam je Jurić.

Utječe li ovo na regularnost natjecanja?

- Sigurno da se nameće i to pitanje, ali ne bih u to ulazio. Svakako da ovo nije način i da moraju postojati drukčiji mehanizmi. Igrači su ovime pokazali da su oni jedino zdravo tkivo u HNS-u – zaključio je Jurić.

Gestu Dinamovih igrača Branko Laljak, direktor zaprešićkog Intera, podržava:

- I mi bismo se kao klub pridružili da nas je netko pitao. Pomaže se raznim udrugama, pa zašto se ne bi pomoglo i igračima koji su u problemima. Bio sam ponosan na te dečke što su se skupili i pomogli.

A na pitanje dovodi li se ovim potezom u pitanje regularnost natjecanja Laljak se naljutio:
- Nevjerojatno je da u svemu vidimo urotu. Tražiti skrivenu namjeru u ovoj gesti je zločesto! U kakvom to društvu živimo da me to uopće pitate.

No ovo pitanje nije samo pitanje nogometa, nego i sporta u Hrvatskoj općenito jer se ovakva situacija može dogoditi i u drugim sferama. Evo što kaže naš proslavljeni vaterpolist Milivoj Bebić, danas povjerenik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

- Potez Dinamovih igrača human je i prijateljski, hvale vrijedan, ali on nije dugoročno rješenje. Potreban je pravi sustav financiranja, premda je ovdje riječ o Istri kao privatnom klubu za kojeg na tržištu profesionalaca vrijede ista pravila kao i za sve druge.

A je li riječ o sukobu interesa, odnosno može li to utjecati na sportski plan?

- Ne bi trebalo. Sportski teren nije mjesto za takve predrasude – poručuje Bebić.

S nama je mišljenje podijelio i Ivan Rančić, trener šesterostrukog uzastopnog odbojkaškog prvaka Hrvatske, momčadi Mladosti Ribole Kaštela, ujedno i izbornik hrvatske muške seniorske reprezentacije:

- Gesta kao takva je super da se pomogne igračima Istre u ovo blagdansko doba, ali to ne rješava problem, pogotovo ako bi se ovakve geste ponavljale u budućnosti. Možda se to moglo odraditi anonimno, iako je danas teško bilo što sakriti od medija. Vjerujem da se ovo neće negativno odraziti na sportski dio, iako sam svjestan da živimo u društvu u kojemu će ovakav potez podići sumnju.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet