Sport Domaći nogomet

vatreni dominirali

Dalić je utakmicu dobio i prije nego je počela, a grčke iluzije trajale su samo tri minute

vatreni dominirali

Samo nekoliko sati prije utakmice hrvatski izbornik Zlatko Dalić prelomio je krucijalnu odluku: igra Nikola Kalinić! Prethodno je Mariju Mandukiću dao posljednju šansu. Odradio je ''Mandžo'' individualni trening. S naglaskom na trkačkim dionicama.

Bol je međutim bila latentna. Da se igra(la) jedna utakmica možda bi Dalić i prihvatio rizik. Ovako je odlučio dati liječničkoj službi i Mandžukiću još tri dana za rekuperaciju. Do susreta u Pireju...

Prema narodnoj izreci – ''dok jednom ne smrkne drugom ne svane'', upravo je Kalinić postao središnjom figurom maksimirskog sraza. Već nakon dvadeset minuta igre imao je respektabilan učinak: iznuđeni kazneni udarac i pogodak za 2:0!

Priča o grčkoj momčadi koja preferira pragmatičan nogomet, lišen imaginacije i bez ofenzivnih tendencija, bila je aktualna otprilike desetak minuta. Nogomet je naime nesavršena igra, jer ovisi o ljudskom faktoru, odnosno pogreškama aktera.

Greška kojom je gostujući vratar Karnezis ''počastio'' hrvatsku reprezentaciju skrivivši kazneni udarac značajno je usmjerio daljnji tijek zbivanja. A gol Kalinića u 19. minuti (poslije odlične akcije i asistencije Strinića) definitivno je narušio samopouzdanje grčke reprezentacije i degradirao percepciju o fanatično agresivnoj  momčadi. 

Kratkotrajnu nadu Grcima dao je Dejan Lovren. U samo tridesetak sekundi dvaput je kiksao. Prvu njegovu grešku popravio je Vida izbacivši loptu u korner. No, nakon udarca iz kuta Papastathopoulos je u skoku nadvisio Lovrena i pogodio hrvatsku mrežu.

Kaos je riječ grčkog podrijetla i savršeno definira igru gostujuće reprezentacije u maksimirskom srazu. Samo tri minute trajale su njihove iluzije. Dok Perišić nije glavom dočekao centaršut Vrsaljka i rastegnuo grčku mrežu (gol za reprezentaciju postigao je poslije 13 mjeseci i 3 dana). 

Pitanje – kada je Grčka primila tri gola u prvih 45 minuta zamijenio je novi upit: tko je posljednji zabio Grcima četiri pogotka?

Naime, poslije svega četiri minute u nastavku Vrsaljko je iskoristio grešku Tzavellasa i asistirao Kramariću za (zaključnih) 4:1. Usput, posljednji puta Grci su ''inkasirali četiri komada'' od Njemačke na Euru 2012. u Poljskoj i Ukrajini (2:4).

Svekoliki je dojam: hrvatska je reprezentacija posve izdominirala grčku i plasman na Svjetsko prvenstvo praktički ''isposlovala'' već nakon maksimirskih 90 minuta.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet