Sport Domaći nogomet

DVA DO KRAJA

Najbolja hrvatska momčad je obična fraza: na putu prema Rusiji Čačić je imao 39 otkaza igrača

DVA DO KRAJA

"Najbolja hrvatska momčad'', fraza je koja se često koristi uz nastup reprezentacije. Mada počesto nije prispodobiva. Svaka je ''najbolja momčad'' subjektivan odabir izbornika. Od igrača, koje ima - na dispoziciji.

Za ogled s Finskom hrvatski izbornik Ante Čačić mora posložiti ''najbolju momčad'' iako su izvan konkurencije čak osmorica igrača!? Nedostaju mu: Vedran Ćorluka (puknuće Ahilove tetive), Mateo Kovačić (parcijalna ruptura aduktora), Nikola Kalinić (ozljeda aduktora), Marko Pjaca (puknuće križnog ligamenta), Tin Jedvaj (puknuće potkoljenice), Borna Barišić (upala ovojnice tetive lista), Dejan Lovren (bolovi u leđima) i Milan Badelj (suspenzija).

Izostanci uslijed ozljeda zapravo su lajt-motiv ovih kvalifikacija. Već za prvi susret s Turskom, u kadru momčadi nisu bili (zbog ozljeda) Danijel Subašić i Josip Pivarić. A poradi privatnih problema (s kćerkicom) tek dva dana prije utakmice stigao je Ivan Rakitić. Za utakmicu 2. kola, u Skadru, protiv Kosova otpali su Luka Modrić (lijevo koljeno), Dejan Lovren (leđa), Marko Pjaca (fibula) i Ivan Rakitić (Ahilova tetiva). Tijekom utakmice probleme sa zadnjom ložom osjetio je Vedran Ćorluka. Tri dana kasnije, u Helsinkiju, protiv Finske ''najbolja je momčad'' nastupila bez spomenute petorice, praktički standardnih igrača.

Za utakmicu s Islandom u Maksimiru, nedostajali su neoporavljeni Marko Pjaca i Nikola Kalinić (zadnja loža), a Dejan Lovren iskamčio je od izbornika otpust - zbog privatnih razloga. Niti za susret s Ukrajinom u Maksimiru, stručni stožer hrvatske reprezentacije nije imao na dispoziciji sve kadrove. Zbog ozljeda su izostali Ćorluka i Vrsaljko dočim je Perišića ''odstranila'' FIFA-ina suspenzija (u posljednjim trenucima ogleda protiv Islanda dobio je crveni karton).

Dramatičnija kadrovska situacija zabilježena je i uoči sraza s Islandom, u Reykjaviku. Čak sedmorica reprezentativnih kandidata otkazali su Čačiću: Subašić, Vrsaljko, Ćorluka, Lešković, Rakitić, Pjaca i Kramarić. Već tada bilo je izvjesno kako poradi težine ozljeda, Ćorluka (Ahilova tetiva) i Pjaca (križni ligamenti) neće participirati do konca kvalifikacijskog ciklusa. U međuvremenu, u rubriku ''otpisani'' pridodan je i Tin Jedvaj. Njemu je (na)pukla potkoljenica. Bez spomenutog terceta hrvatska je reprezentacija pobijedila Kosovo.

No, u Maksimiru se u dvodnevnom nadmetanju ozlijedio Ivan Rakitić (gležanj) i umjesto na kvalifikacijsku utakmicu s Turskom u Eskisehir, zaputio se u suprotnom smjeru - prema Barceloni. Protiv Kosova je stradao i Mario Mandžukić. No, medicinska služba hrvatske reprezentacije ''pokrpala'' mu je potkoljenicu (s četiri šava) i Mandžo je nastupio u drugom dijelu susreta s Turskom.

Uključujući riječki susret s Finskom (deveti u ovom kvalifikacijskom ciklusu), stožer hrvatske reprezentacije zaprimio je sveukupno 36 otkaza igrača uslijed ozljeda, dvojici su nastup zapriječile suspenzije (kartoni) dočim je jedan izostanak (o)pravdan - privatnim razlozima. Previše za jedan ciklus...

Šestorici prijeti suspenzija

U ponedjeljak, 9. listopada, hrvatska nogometna reprezentacija igra u Kijevu odlučujuću utakmicu za plasman na Svjetsko prvenstvo. Nadajmo se da u tri dana, od riječke utakmice, nitko neće otpasti zbog ozljede. No, pritajena je opasnost - suspenzija igrača. Naime, čak šestorica hrvatskih reprezentativaca imaju jednu javnu opomenu. Druga bi dakle bila isključujuća za N. Kalinića, Pivarića, Perišića, Brozovića, Vidu i Vrsaljka.

Kvalifikacijski susret Hrvatska - Finska sudi 40-godišnji Poljak Daniel Stefanski. U aktualnom ciklusu za Svjetsko prvenstvo sudio je svega jednu utakmicu: Norveška - Azerbajdžan. Podijelio je tri žuta i jedan crveni karton. Sve gostima! Imao je međutim Stefanski i dana kada je potezao poput Wyatta Earpa. U prošlim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo arbitrirao je u susretu Mađarske i Andore. Tom je prigodom podijelio osam žutih i jedan crveni karton.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet