Sport Domaći nogomet

ZABIJ GOL, ZABIJ Gol

Napadači su nam 'ajme majko': rijetko se užgaju, a bez njih loše nam se piše

ZABIJ GOL, ZABIJ Gol

Tek jedan gol zabila je Hrvatska u zadnja tri kvalifikacijska ogleda. Sa samo ukupno 12 postignutih golova u osam susreta od svih prvoplasiranih reprezentacija u kvalifikacijskim skupinama Hrvatska je uvjerljivo najneefikasnija, a po broju zgoditaka od svih momčadi tek smo na diobi 20. mjesta! Ne probude li nam se napadači u finišu kvalifikacija, Svjetsko prvenstvo naši će reprezentativci gledati samo na televiziji.

Bit će to zbogom Rusijo, "do svidaniya". Do neke iduće prigode, ako je za neke od ovih igrača s obzirom na njihove godine i faze karijere u reprezentativnom dresu uopće bude. Momčad koja ima nogometaše iz najboljih klubova svijeta od Real Madrida i Barcelone do Juventusa, jednog Mandžukića, Modrića, Rakitića, Perišića... pod vodstvom Ante Čačića u posljednje vrijeme vrlo teško pronalazi put do protivničke mreže.

U cijeloj 2017. godini u utakmicama za bodove zabili smo tek dva gola. Trebaju nam golovi hitno. Od prvoplasiranih reprezentacija u osam dosadašnjih kola jedna Njemačka ili Belgija zabile su gotovo triput više golova od Hrvatske, po 35 golova, Španjolska je zabila 32...

A ne možemo se baš ni previše potužiti na težinu skupine jer ima i mnogo zahtjevnijih. A ukupno smo po efikasnosti tek na diobi 20.-22. mjesta od svih reprezentacija sudionika kvalifikacija zajedno s Walesom i Turskom. Efikasniji od Hrvatske su i Portugal, Bosna i Hercegovina, Italija, Poljska, Crna Gora, Danska, Švedska, Švicarska, Srbija, Engleska, Nizozemska, Sj. Irska, Francuska, Slovačka, Škotska, Bugarska.

Gotovo pola europskih reprezentacija zabija više od naše momčadi kojoj tepamo da je "zlatna generacija". No, nikako da to pokaže i na terenu, u velikim utakmicama i na velikim natjecanjima.

Ni ne čudi što je ta lista toliko duga ako se zna da smo u zadnja tri kvalifikacijska susreta zabili tek jedan gol, a i on je bio djelo stopera Domagoja Vide. Od 12 golova koje smo zabili u dosadašnjem dijelu kvalifikacija, polovinu smo postigli u istom susretu Kosovu (6:0 pobjeda u Skadru). To znači i da smo u sedam preostalih susreta zabili tek šest pogodaka, odnosno manje od gola po susretu. U samo dva ogleda u kvalifikacijama, protiv Kosova u gostima i Islanda kod kuće, zabili smo više od jednog gola.

Pred dva ključna ogleda kvalifikacija protiv Finske u Rijeci i Ukrajine u Kijevu listu hrvatskih strijelaca u kvalifikacijama predvodi Mario Mandžukić s četiri gola, ali tri je zabio Kosovu u istom susretu. Nikola Kalinić i Marcelo Brozović zabili su po dva, Ivan Rakitić, Matej Mitrović, Ivan Perišić i Domagoj Vida po jedan. Sam Cristiano Ronaldo zabio je u ovim kvalifikacijama dva gola više od cijele reprezentacije Hrvatske, ukupno 14. Bit ćemo dodatno zločesti pa dodati da je to igraču Real Madrida uspjelo u samo sedam susreta, dakle jednom manje nego što je odigrala Hrvatska. A identičan učinak pred protivničkim golom kao i svi hrvatski reprezentativci zajedno, 12 golova, ima napadač Poljske i Bayerna Robert Lewandowski.

 Obrana Hrvatske s druge strane je pravi bedem, samo smo tri gola primili u kvalifikacijama. Bolje obrane od "kockastih" imaju tek Njemačka i Sjeverna Irska koje su primile po dva gola, a tri kao i mi primili su Švicarska, Engleska, Španjolska i Belgija. Ali ofenzivci, naši napadači, ali i veznjaci, ostali su još debelo dužni. Ne vrate li nagomilani "dug", moglo bi se dogoditi da na putu do Rusije najdulje stignemo samo do - Ukrajine.

Trebaju nam hitno golovi

Uvjerljivo najneefikasniji od svih prvoplasiranih momčadi

Tek smo 20. momčad po efikasnosti u kvalifikacijama

Samo 12 golova u 8 susreta od čega 6 u jednom Kosovu

Tek 6 golova u 7 ostalih susreta, manje od gola po utakmici

U samo dva susreta zabili više od jednog gola

U zadnja tri susreta zabili tek jedan gol (stoper)

Tko je zabio više od nas

Belgija 35

Njemačka 35

Španjolska 32

Portugal 28

BiH 19

Italija 19

Crna Gora 18

Danska 18

Poljska 18

Švedska 18

Švicarska 18

Srbija 17

Engleska 16

Nizozemska 16

Sj. Irska 16

Francuska 15

Slovačka 14

Škotska 14

Bugarska 13

Hrvatska 12  

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet