Sport Domaći nogomet

tko će s vidom?

Hajdukov kapetan je u životnoj formi, pitanje je za kojim će kriterijem ovaj put posegnuti izbornik

tko će s vidom?

Uoči utakmica istine za Hrvatsku protiv Finske i Ukrajine u situaciji kada zbog ozljeda na dispoziciji nema Vedrana Ćorluke, Tina Jedvaja i Dejana Lovrena kao siguran starter na poziciji stopera kotira Domagoj Vida, a kao njegov partner najčešće se spominje Matej Mitrović.

No, iako već ima reprezentativnog iskustva, igrao je baš i u paru s Vidom, veliki upitnik nad taj očekivani izbor stavlja Mitrovićeva klupska minutaža odnosno forma. U Bešiktašu je ove sezone odigrao samo 19 minuta!

Za razliku od po svemu prve iduće alternacije Hajdukovog kapetana Zorana Nižića koji je u životnoj formi i ove je sezone već odigrao 14 susreta u kojima je redom bio starter.

Onako na prvu, logičan potez izbornika Ante Čačića bio bi posegnuti opet za Mitrovićem. U dosadašnjim nastupima za reprezentaciju pokazao je uglavnom da se na njega može računati. Uigraniji je u tandemu s Vidom, što je vrlo važno.

Stoperski par Vida-Mitrović već je odradio tri utakmice ovih kvalifikacija. Doduše, posljednju još prije više od pola godine. No, zajedno su Vida i Mitrović igrali na gostovanju protiv Kosova u Albaniji i u Finskoj, te u u ogledu s Ukrajinom u Zagrebu. U sva ta tri ogleda Hrvatska je prošla neokrznuto, triput je slavila.

Mitroviću mjesto oteo Pepe

No, Mitrović se nije potom proslavio u prijateljskom ogledu u Estoniji, iako objektivno nije baš nitko iz tadašnjeg kadra. Doima se dakle kako bi Čačiću bilo najbezbolnije gurnuti u vatru Mitrovića. Međutim, u dosadašnjem dijelu sezone Mitrović nije odigrao niti jedan cijeli susret za klub, a nije uopće igrao za reprezentaciju.

Samo jedan nastup upisao je ove sezone, za Bešiktaš ulaskom s klupe. Grije klupu nakon dolaska u klub iskusnog Portugalca Pepea, iza iskusnog Duška Tošića... Tek 19 minuta ima u nogama ove sezone Mitrović naspram primjerice Nižićevih 1237. Kapetan Hajduka ima otprilike 65 puta veću minutažu u klubu.

Na kritike oko nepozivanja nekih igrača u reprezentaciju ili nepostavljanja u momčad Čačić se nerijetko dosad znao pozivati na nenastupanje u klubovima, iako je i tu radio iznimke (recimo s Pivarićem na početku ove sezone, ranije s Rogom...). Ako se to uzme kao ključni kriterij onda vaga debelo prevaže na stranu Nižića. I ne samo to.

Nižić je ove sezone u formi karijere. U spomenutih 14 ovosezonskih susreta zabio je Nižić i čak tri gola. Pred kraj rujna bio je i pred transferom također u Tursku, u trenutačno četvrtoplasirani Göztepe. Na koncu je Hajduk dignuo rampu pa je iskusni obrambeni igrač ostao na Poljudu. Idućeg tjedna napunit će 28 godina.

Koji je Čačićev kriterij? 

Pritom, naravno, nije Nižić jedina alternacija Mitroviću, iako je hijerarhijski ispred Antonija Milića čiji je poziv za ovu akciju bio malo iznenađenje te Duje Ćalete-Cara koji je naknadno povučen iz U21 reprezentacije.

Međutim, i Milić koji je odigrao 12 i Ćaleta-Car iza kojeg je već 20 ovosezonskih susreta, u svakoj od tih utakmica bili su starteri. Veća uigranost ili forma. Za kojim će kriterijem ovaj put posegnuti izbornik? 

Duje Ćaleta-Car s najvećom minutažom

Matej Mitrović: 19 minuta/1 nastup (s klupe)
Zoran Nižić: 1237 minuta/14 nastupa (sve kao starter) – 3 gola
Antonio Milić: 1080 minuta/12 nastupa (sve kao starter)
Duje Ćaleta-Car: 1796 minuta/20 nastupa (sve kao starter) – 1 gol

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet