Sport Domaći nogomet

ČETIRI GODINE ČEKANJA

Sporni aneks stopirao 'projekt Svetice': gradskim vijećnicima postalo sumnjivo da se iza svega kriju privatni interesi

ČETIRI GODINE ČEKANJA

Početkom 2018. (točnije, 2. siječnja) biti će četvrta godina kako su na terenima Sportsko-rekreacijskog centra Svetice, Ivica Lovrić (pročelnik zagrebačkog ureda za sport) i Davor Šuker (predsjednik HNS-a) pompozno objavili izgradnju nogometnog kampa. Međutim, od 2014. i famoznog ''sastanka na livadi'' do danas ''projekt Svetice'' još nije zaživio...

U četvrtak je, na sjednici Skupštine grada Zagreba povučena točka dnevnog reda o izgradnji kampa na Sveticama. Učinio je to gradonačelnik Milan Bandić, procjenjujući kako ''projekt neće proći''.

- Dobro da je tema povučena, jer nije bila kvalitetno pripremljena. Razvidno je kako u novom ugovoru (radi se zapravo o aneksu ugovora - op.a.) između grada i HNS-a nema atletske sportske dvorane, odnosno sadržaja za građanstvo. U odnosu na prethodni ugovor dvorana je nestala - zaključila je nezavisna gradska zastupnica, Sandra Švaljek.

U prvotnoj verziji ugovora grada Zagreba s HNS-om stoji kako je potonji u ''projekt Svetice'' spreman uložiti 92 milijuna kuna (u navedenu svotu uključena su i ''poticajna sredstva'' od strane UEFA-e) dočim bi grad Zagreb osigurao (besplatno) zemljište.

Međutim u aneksu ugovora spominje se svota od 220 milijuna kuna, uz drastično smanjen obim izgradnje i bez atletske dvorane. Gradske zastupnike, osim ''nestanka atletske dvorane'', zaintrigirao je još jedan detalj.

Aneksom je predviđeno da se sve dužnosti i ovlasti vezane za izgradnju kampa prebacuju na tvrtku Svetice Sport d.o.o. Budući da je osnivač spomenutog subjekta Hrvatski nogometni savez nije čudno da Nadzorni odbor popunjavaju dužnosnici, odnosno djelatnici spomenute organizacije: Davor Šuker (predsjednik), Zdravko Mamić (ex-dopredsjednik), Damir Vrbanović (izvršni direktor), Vladimir Iveta (glavni tajnik) i Ružica Bajrić (šefica računovodstva).

- Mislim da se svi možemo složiti kako postoji opravdana sumnja da se iza svega krije privatni interes - upozorila je Švaljek.

Zašto gradski zastupnici sumnjaju u moguće prikriveno pogodovanje privatnom interesu? Prema očitovanju predsjednika Gradske skupštine, Andrije Mikulića, vijećnici nisu dobili uvid u troškovnike niti detalje revidiranog projekta. A Svetice Sport d.o.o. registrirane su kao trgovačko društvo. Dakle, mogu ostvarivati dobit! HNS je kao osnivač trenutačno sveukupni vlasnik spomenute tvrtke. No, što ako društvo odluči prodati 49% vlasničkog udjela?

Nakon detaljnije raščlambe trenutačne situacije teško je predvidjeti kada bi se ''projekt Svetice'' uopće mogao pojaviti kao točka dnevnog reda na sjednici Gradske skupštine. Još je teže pretpostaviti kada će se na zapuštenom i devastiranom kompleksu Svetica pojaviti bageri i prokrčiti put projektu, koji već (gotovo) četiri godine egzistira jedino kao ideja.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet