Sport Domaći nogomet

DRAMATIČNO UPOZORENJE

Sindikat žulja Žužula: 'Ne plati li Split sav dug igračima nikad više neće u prvu ligu'

DRAMATIČNO UPOZORENJE

RNK Split mogao bi se dovijeka zabetonirati u amaterizmu. Odnosno izgubiti pravo da mu HNS izda licencu za prvu ili drugu ligu kada to ponovo zasluži svojim uspjesima, čime bi izgubio i mogućnost namirenja svojih vjerovnika. Razlog za to bio bi ako klubu s Parka mladeži prođe sadaš- nji prijedlog predstečajne nagodbe po kojem bivše igrače i trenere ne bi isplatio u potpunosti, već kao i ostale vjerovnike, samo u 30-postotnom iznosu, dok bi mu oni trebali oprostiti preostalih 70 posto svojih potraživanja.

Bar tako tvrdi Nogometni sindikat, a putem svojih odvjetnika i 33 bivša igrača i trenera Crvenih. Među njima su Ante Erceg, sadašnji Hajdukov prvotimac, Frane Maglica, Danijel Zagorac, bivši kapetan Splita i sadašnji golman Dinama, Mateo Baturina, također sadašnji dinamovac, Nino Galović, bivši kapetan Splita, Darko Butorović i Dragan Mitić, bivši treneri u Splitovom omladinskom pogonu, Goran Sablić i Ivan Matić, bivši treneri prve momčadi (Matić je danas pomoćni trener prvoligaša Rudeša)…

Nogometaši (ni)su radnici Svi oni traže izmjenu plana restrukturiranja RNK Splita u predstečajnoj nagodbi tako da ih se tretira kao bivše zaposlenike nogometnog kluba i da ih se isplati u stopostotnom iznosu. U tom kontekstu napomenimo i da su zaposlenici tvrtki u predstečajnim postupcima uvijek zaštićeni - njihove tražbine ne mogu biti dio nagodbe, već se smatraju prioritetnima u naplati i ne mogu se umanjivati. Znači moraju se isplatiti u punom iznosu i što prije. Sličan modus traže nogometaši i treneri.

- U predstečajnim nagodbama nogometnih klubova Cibalia i Osijek igrači i treneri su tretirani kao radnici, jer bez obzira na to što imaju status samostalnih djelatnika, što je najsličnije obrtu, imaju sva obilježja radnog odnosa. Znači, rade po nalogu poslodavca, imaju radno vrijeme i godišnji odmor. Za razliku od obrtnika, ništa ne rade na svoju ruku. Uz to ako Fifa, kao krovna nogometna organizacija, tretira nogometaše kao radnike, onda oni to i jesu – ističe Mario Jurić, tajnik Nogometnog sindikata.

Tako su, nastavlja, u postupcima koji su se provodili nad Cibalijom i Osijekom nogometaši i treneri bili u takozvanom prvom B naplatom razredu u kojem im se nisu umanjivale tražbine, već su pristali na višegodišnju odgodu njihove naplate.

- To je jedino ispravno. Jer prema sadašnjem prijedlogu restrukturiranja Split, ako jednog dana bude tražio licencu za prvu ili drugu ligu, po nama je ne bi smio dobiti. Smatram da je HNS tu bio jasan u slučajevima Cibalije i Osijeka: igrači moraju biti u prvom redu naplate ako klub želi igrati profesionalni nogomet – zaključuje Jurić.

No, drugačije misle u konzultantskoj tvrtki Intentus koja radi na predstečajnoj nagodbi RNK Splita i koja iza sebe ima preko 60 takvih okončanih predmeta. Oni kažu: ‘Sindikat samo paradira’

- Prirodno je da sindikat pokušava zaštiti interese svojih članova. No, ovdje treba voditi računa da je regulatorni sustav provjere tražbina koji se prijavljuju u predstečajnom postupku reguliran hrvatskim zakonskim propisima koji određuju što je bruto plaća zaposlenika. Svima koji se bave nogometom i sportom općenito je jasno da sva primanja nogometaša u Hrvatskoj niti su ikad bila, niti su sada bruto plaća, niti nogometaši u Hrvatskoj sklapaju ugovore o radu da bi se to tako tretiralo. Jer, kad bi bilo tako, većina klubova u Hrvatskoj bi odavno bankrotirala jer bi plaćali enormno velike sume poreza i doprinosa, a svi znamo da oni to ne rade. Da je točno to što tvrdi sindikat, onda bi ti vjerovnici odavno podnijeli odgovarajuće dokumente za blokadu ra- čuna i ostvarili svoje pravo na prioritetnu tražbinu.

U Intentusu su sigurni su će u slučaju sklapanja nagodbe kakva je sada predložena Split moći dobiti licencu HNS-a za prelazak u viši rang natjecanja u slučaju da ostvari sportske uspjehe.

- U to smo apsolutno sigurni, a tvrdnje sindikata su samo puko paradiranje i njihova tiha prijetnja – tvrde u konzultantskoj tvrtki i dodaju:

- Kad predstečajna nagodba postane pravomoćna nema teorije da nastane pravna posljedica o kojoj govori sindikat. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet