Sport Domaći nogomet

Nezadovoljstvo promjenama

Ne žele u Rijeku; Vrbanović: Nikome u povijesti to nije prošlo, pa nije ni Fincima

Nezadovoljstvo promjenama

Posljednjih dana hrvatskim se medijima provlači izjava izvjesnog Lennarta Wangela iz Finskog nogometnog saveza. 

Prema jednim navodima dotični je gospodin izrazio nezadovoljstvo premještanjem domaćinstva kvalifikacijske utakmice Hrvatske i Finske, iz Osijeka u Rijeku. Neki mediji nude i njegov citat: ne želimo igrati u Rijeci!

Je li se gospodin Wangel izgubio u prijevodu ili je njegova retorika doista bila na tako ekstremnoj razini? U suštini, nebitno je. O domaćinstvu utakmice ionako odlučuje isključivo organizator (dakle, HNS), uz blagoslov FIFA-e, odnosno UEFA-e (koja ima nadležnost za europski segment kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo). 

- Iskreno, uopće ne znam tko je taj gospodin. Prije nego je Izvršni odbor HNS-a donio službenu odluku o promjeni domaćinstva razgovarao sam na UEFA-inom Kongresu s glavnim tajnikom Finskog saveza (Marco Casagrande – op.a.). On je uvažio naše argumente. Čak se i izbornik finske reprezentacije (Markku Kanerva) složio kako je primjerenije igrati na boljem terenu. HNS je sve obavio prema propisima. Na vrijeme smo prijavili osječki Gradski vrt i Rujevicu kao zamjenski teren. Jednako tako smo i u roku izvršili promjenu – ističe izvršni direktor HNS-a, Damir Vrbanović.  

U svojoj prosvjednoj noti Finski je savez spomenuo i 400-tinjak navijača njihove reprezentacije. Navodno će i njima biti problem otkazati smještaj u Osijeku i rezervirati hotel u Rijeci. A Lennart Wangel istupa kao predstavnik Finskog nogometnog saveza. Isti naime trenutačno nema predsjednika budući da je dosadašnji, Pertti Alaja nedavno preminuo (18. kolovoza). 

- Ne bih spekulirao o razlozima reakcije Finskog saveza. Znam da su rezervirali smještaj u Osijeku, ali su nakon našeg očitovanja to otkazali i isto učinili u Rijeci. Mislim da su htjeli nešto ušićariti mada ne poznajem nijedan slučaj u povijesti da su savezi jedan drugome refundirali troškove propale rezervacije za smještaj. Poglavito u situaciji kada je sve bilo prema rokovima i propisima. Uostalom, o svemu postoji i očitovanje FIFA-e – zaključio je Vrbanović.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet