Sport Domaći nogomet

LIGA NACIJA

UEFA-i je važno da se 'zavrti' veliki novac: Hrvati u eliti s Nijemcima, Portugalcima, Španjolcima, Talijanima, Francuzima

LIGA NACIJA

Kreće Liga nacija, novo UEFA-ino natjecanje reprezentacija. Sve je krenulo još 2011. godine, već je i ranije krovna Europska nogometna organizacija osmislila pokretanje novog natjecanja kao i konture njegovog formata. Usvojeno je potom pokretanje Lige nacija na Kongresu UEFA-e 2014. dok je još europskim nogometom vladao Michel Platini, ali na sastanku Izvršnog odbora UEFA-e u švicarskom Nyonu prošlog tjedna izglasane su napokon i propozicije te format. Sad je sve spremno. Liga Nacija (Nations League) starta nakon završetka SP-a u Rusiji, 6. rujna iduće godine, a Hrvatska bi trebala biti dio A lige. Ako bude sve u redu, ako ne podbacimo do kraja u kvalifikacijama za SP. U tom slučaju mogli bismo ispasti u "drugu ligu" (B ligu). No, ajmo redom.

Liga nacija će se održavati svake dvije godine s finalom odigranim u neparnim godinama, a startat će nakon završetka Eura i SP-a čiji se završni turniri se igraju u parnim godinama. To je treće veliko natjecanje u kojem će sudjelovati europske reprezentacije, a pritom neće utjecati na termine spomenutih natjecanja. Svrha novog natjecanja je pokušaj podizanja razine zanimanja za reprezentativni nogomet na način da se većina besmislenih prijateljskih zamijeni odigravanjem natjecateljskih utakmica, a da se ujedno one igraju protiv sebi ravnih suparnika, momčadi istog ranga. U službenim FIFA-inim reprezentativnim terminima.

Ukupno 55 europskih reprezentacija bit će podijeljeno u četiri Lige, od najkvalitetnije A Lige do D Lige, a prema UEFA-inom koeficijentu reprezentacija (nacionalnih saveza) na dan 11. listopada ove godine. Dakle, nakon završetka kvalifikacija za SP po skupinama (prije play offa). Važno je pritom i ne miješati UEFA-in koeficijent koji UEFA službeno objavljuje na kraju svakog kvalifikacijskog ciklusa, s FIFA-inom ljestvicom reprezentacija koja se objavljuje svakog mjeseca. No, UEFA je prije dvadesetak dana objavila i privremenu ljestvicu. Po aktualnoj situaciji Hrvatska je trenutno deseta europska reprezentacija, dio A Lige. Međutim, nastavi li se loša forma momčadi izbornika Ante Čačića u zadnja dva susreta kvalifikacija u skupini, nije isključeno da nas preskoče ne samo momčadi iz A Lige (iza nas su baš naš protivnik u skupini Island te Wales), već i netko iz B Lige gdje prijete Rusija, Sjeverna Irska, Slovačka... Onda ćemo postati "drugoligaši". Ostat će Hrvatska bez prilike da se nadmeće s najboljim momčadi kontinenta poput Njemačke, Španjolske, Francuske, Engleske, Italije..., kao i šanse da se bori za povijesni naslov prvog osvajača Lige nacija, što će biti titula koju će ponijeti najbolja momčad A Lige.

Hrvatska je trenutno na 10. mjestu sa 31.144 boda, 11. Island ima 30.275 bodova, 12. Wales 29.504, 13. Rusija 29.258, 14. Sjeverna Irska 29.157 bodova... Koeficijent se izračunava na vrlo komplicirani način, u kojem svaka pobjeda mnogo znači. U svakom slučaju 20 posto koeficijenta čine nastupi u kvalifikacijama i glavnom turniru SP-a 2014., a po 40 posto nastupi u kvalifikacijama i glavnom turniru Eura 2016. te samo u kvalifikacijama SP-a 2018. godine. Upozorenja radi, Wales je rezultatima u rujanskom dijelu kvalifikacija poskočio čak deset mjesta na UEFA-inom rankingu, iz Lige B u Ligu A. Hrvatska dakle vrlo opasno visi. Nije ni B Liga za podcjenjivanje, tu su po trenutnoj situaciji domaćin SP-a Rusija, bivši europski prvaci Nizozemska i Danska. Međutim, nije isto igrati protiv europskog prvaka Portugala i Ronalda ili primjerice, bez uvrede susjedima, Mađarske.

Svaka liga će biti podijeljena u četiri grupe. A Ligu i B Ligu činit će po 12 reprezentacija podijeljenih u grupe po tri momčadi, C Ligu činit će 15 momčadi podijeljenih u jednu grupu od tri sastava, te tri od četiri, a D Ligu 16 reprezentacija u grupama po četiri momčadi. Čak i u C Ligi su trenutno dva bivša europska prvaka, Češka (kao dio Čehoslovačke 1976.) i Grčka.

U rujnu, listopadu i studenom iduće godine momčadi će igrati svatko sa svakim dvaput, doma i u gostima (od četiri do šest susreta). Momčadi A Lige u kojoj bi trebala biti Hrvatska odigrat će četiri susreta. Četiri pobjednika skupina B, C i D lige izborit će plasman u viši rang, ligu više, dok će četiri najslabije momčadi iz svake od grupa ispasti iz Liga B, C i D za iduće izdanje Lige nacija za dvije godine. Četiri pobjednika grupa A Lige razigravat će u lipnju 2019. za prvog osvajača Lige nacija. Igrat će se polufinala, susret za treće mjesto i finale. U prosincu 2018. godine IO UEFA-e odredit će domaćina završnice između četiri finalista turnira.

Nemojmo se zavaravati, nije se UEFA odlučila na ovaj potez samo zato da učini prijateljske utakmice zanimljivijima, ili da omogući i manje atraktivnim (jakim) reprezentacijama da se plasiraju na velika natjecanja (u ovom slučaju Euro), već je u fokusu opet kao i uvijek u sportu koji je postao biznis - zarada. Ovo dijelom zaista jest pomoć "manjim" reprezentacijama koje su teže ugovarale prijateljske susrete, "manjim" Savezima da dođu do nove zarade od tv prava jer se ovdje radi o službenom natjecanju... Uostalom jedna od 16 najslabijih reprezentacija Europe iz D Lige ovako će ugledati Euro 2020! No, za povećani broj natjecateljskih utakmica nogometaša i učinak koji će to imati na broj ozljeda i dalje gotovo nitko previše ne mari. Ozljeđivali su se nogometaši i na gotovo nebitnim prijateljskim utakmicama kao naš Marko Pjaca u Estoniji (ozljeda koja bi mu i cijelu karijeru mogla odvesti u potpuno drugom pravcu), a kako neće kada se bude igralo za trofej, bodove, za plasman u viši rang ili spas od ispadanja. Postoji pak i opravdani strah da će netko namjerno puštati utakmice da bi ispao u nižu Ligu da tako pokuša izboriti plasman na veliko natjecanje kroz play off. Međutim, s našeg gledišta, Liga nacija je i mnogo jednostavniji način da ova po imenima zlatna generacija hrvatskih reprezentativaca na velikoj sceni konačno napravi zapaženi rezultat po kojem će se pamtiti, a u odnosu na Euro ili SP. Već i plasman na završnicu bio bi veliki uspjeh. Međutim, za to se hitno nešto treba promijeniti. Kako trenutno igramo i izgledamo ne nudi nam to nimalo razloga za optimizam ni da ćemo uopće biti u A Ligi. 

Trenutni izgled Lige nacija

A liga: 12 (četiri grupe po tri momčadi): Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Švicarska, Francuska, Engleska, Italija, Poljska, Hrvatska, Island, Wales.

B liga: 12 (četiri grupe po tri momčadi): Rusija, Sjeverna Irska, Slovačka, Švedska, Nizozemska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska, Mađarska.

Napomena: Rusija i Ukrajina ne mogu biti u istoj grupi (ako IO UEFA-e ne promijeni odluku)

C liga: 15 (jedna grupa od tri i tri grupe po četiri momčadi): Slovenija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Škotska, Češka, Rumunjska, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Cipar, Finska, Estonija, Azerbajdžan.

D liga: 16 (četiri grupe po četiri momčadi): Litva, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Makedonija, Farski Otoci, Luksemburg, Latvija, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Andora, Malta, Kosovo, San Marino, Gibraltar.

Napomena: Armenija i Azerbajdžan ne mogu biti u istoj grupi (ako IO UEFA-e ne promijeni odluku).

Ždrijeb

Ždrijeb skupina Lige nacija održat će se 24. siječnja iduće godine. Mjesto održavanja svečanosti je SwissTech Convention centar u švicarskoj Lausannei. Tom prilikom bit će javnosti predstavljen i trofej kojeg će podignuti prvi osvajač Lige nacija.  

Zbrka u kvlaifikacijama za Euro 2020.

Zbog starta Lige nacija sustav kvalificiranja na Euro 2020. doživio je promjene. Od 24 sudionika Eura kvalifikacije će dati 20 momčadi, a četiri će plasman izboriti kroz Ligu nacija. Kvalifikacije za Euro 2020. (13 zemalja domaćina, završnica u Londonu) startat će umjesto u rujnu 2018. tek u ožujku 2019. godine. Kvalifikacije u skupini odigrat će se u cijelosti kroz 2019., a samo će se doigravanje Lige nacija za plasman igrati u ožujku 2020. godine.

Reprezentacije će u kvalifikacijama biti podijeljene u deset skupina po pet ili šest momčadi, a prve dvije iz svake skupine izborit će plasman na Euro. Posljednja četiri sudionika odredit će play off u kojem će sudjelovati 16 pobjednika grupa Liga nacija. Četiri pobjednika grupa iz svake Lige igrat će unutar Lige polufinala (jedna utakmica) pa finale pobjednik kojeg će na Euro.

Svaka liga Lige nacija, od A do D, dat će po jednog sudionika Eura. Ako se netko od pobjednika grupa već prethodno plasirao na Euro kroz kvalifikacije, pravo nastupa u doigravanju dobit će sljedeća reprezentacija na ljestvici skupine Lige nacija (ako neka Liga očito A Liga nema četiri momčadi za doigravanje, pravo nastupa dobit će momčad iz sljedeće Lige, iduća po UEFA-inom rankingu). 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet