Sport Domaći nogomet

jEDNOM SE OPEKAO

On neće, ali ima svog kandidata: 'Podržat ću samo one promjene za koje procijenim da će donijeti boljitak hrvatskom nogometu'

jEDNOM SE OPEKAO

Igor Štimac već je više puta najavio kako se definitivno neće kandidirati za poziciju predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Dapače, na tu temu je bivši hrvatski reprezentativac i izbornik u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" odgovorio s - "Bože sačuvaj".

No, najavio je kako će dati podršku bivšem suigraču Dariju Šimiću ako se kandidira, ali uz ogradu da će mu "biti potrebno i puno više od toga, politička podrška, podrška županijskih nogometnih saveza, dobar program..."

Međutim, kako je već bio u takvoj situaciji da se bori za poziciju čelnog čovjeka hrvatskog nogometa, protiv te mašinerije, a u kojoj je tada bio tijesno poražen, zanimalo nas je smatra li da li se netko može suprostaviti dobro uhodanom sustavu, kroz izbore doći na čelo Saveza i donijeti promjene? Netko poput primjerice Šimića?

- Može, ali isključivo ako postoji i politička volja da se napokon uredi stanje u hrvatskom nogometu. Ne mislim pritom naravno na direktno miješanje politike u sport ili nogomet, a što se stalno pokušava implicirati kako bi se te promjene zaustavile. Međutim, situacija u hrvatskom nogometu nikad nije bila gora – naglasio je Štimac.

- Ne postoji nitko tko može bilo čime opravdati dosadašnje vodstvo ili potvrditi da je Šuker kvalitetno, dobro vodio Savez odnosno hrvatski nogomet. A sve polazi od toga. Odluka je na premijeru. Mora skinuti teret s državnih institucija. On treba reći ljudima u stranci, koji je možda oko 75 posto u skupštini Saveza, da se traži neko novo rješenje. Politika mora voditi hrvatski nogomet tamo gdje bi trebao biti. Ne mogu se više ignorirati nagomilani problemi – upozorio je Štimac.

Bivši hrvatski izbornik istaknuo je kako aktualni status quo samo omogućuje određenim strukturama da i dalje koriste situaciju.

- Ako i dalje bude stanje isto, opet će nogomet biti predmet trgovine. Ovakvu situaciju koriste svi koji ne bi trebali imati nešto od nogometa. Prije svega oni ljudi koji imaju direktan interes od nogometa, zatim kriminalni milje, a i huligani. Otvoren je prostor za sve takve da u aktualnoj situaciji uzmimaju sebi dio kolača.

Hoćete li podržati onda bilo kakve promjene u hrvatskom nogometu?

- Podržat ću samo one promjene za koje procijenim da će donijeti boljitak hrvatskom nogometu – zaključio je Štimac.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet