Sport Domaći nogomet

NOGOMETNI IZBORI

Počinje bitka za HNS: vrijeme je promjena, za poštene i pravedne odnose u našem nogometu

NOGOMETNI IZBORI

Fizički napad na Marija Cvitanovića, trenera Dinama, samo je dodatno uzburkao nogometne vode. Pa sad ima li taj događaj izravne veze i s napadima na Zdravka Mamića, alfu i omegu Dinama i HNS-a, teško je decidirano kazati. Istraga će vjerujemo utvrditi i to, međutim istodobno se otvara proces zazivanja promjene vlasti u Hrvatskom nogometnom savezu.

Svjedoci smo različitih teza, iz Dinama govore kako "novi ljudi žele doći tamo gdje se novac vrti", kako je rekao Miroslav Rožić s vrha Nadzornog odbora Dinama, dok je stav Ante Šalinovića, člana Nadzornog odbora Hajduka kako "prije takvih zaključaka treba istražiti uzroke posljednjih incidentnih događanja", kako su obojica kazali javnosti u HRT-emisiji Otvoreno.

Jedno je sigurno: zahuktava se borba za vlast u Hrvatskom nogometnom savezu, zasad su suprotne strane još ušančene, u rovovima, malo tko se istrčava, ali nespretna ili preuranjena objava Darija Šimića kako se priprema za utrku, a što je ovlaš obznanio talijanskoj La Gazzetti dello Sport (kao da se neće prenijeti talijanski mediji), otkočila je startni pištolj.

Sam Šimić će se blago povući i trenutačno reći kako je "sad vrijeme za mir i da se reprezentacija probije preko Finske i Ukrajine na Mundijal u Rusiju" i da je to u času najvažnije, ali već izviru nagovještaji da će se odmah poslije toga zapodjenuti teška bitka između dva pola: postojećih da ostanu na čelnim pozicijama, protiv onih koji su željni promjena, ali i pravednosti, poštenog odnosa u HNS-u.

Valja vidjeti i kako će se oporbena strana postaviti i hoće li primjerice Dario Šimić ujediniti oporbu u pokušajima da svrgne Šukera, odnosno "mamićizam" sa scene ili će opozicija umrviti, usitniti.

Pada nam na pamet kako se čuveni hajduk zvao Andrijica Šimić, pa bi se njegov prezimenjak mogao svrstati i pod tu egidu, privući pozornost i simpatije - Hajduka.

No, ne želimo prejudicirati, tim prije što ne raspolažemo službenim najavama, izjavama... Mogu se razmišljanja uhvatiti u zraku, ali još je prerano za decidirane zaključke.

A priori protiv Šimića kao barjaktara oporbe, u Poljudu koliko znamo, ne bi imali ništa protiv. Ujedno, inzistirati na nekom kandidatu da bude baš izravno iz Hajdukova miljea, možda ne bi ni bilo uputno.

To se u "kući bijelih" dogodilo kad se Igor Štimac sukobio s Vlatkom Markovićem, u sudaru dviju opcija, a kako je završilo tog 17. prosinca 2010. godine, ne treba ponavljati tih 25:24 glasova...

Smije se reći da Hajduk ne stoji skrštenih ruku, zadnjih mjeseci čak provodi određena lobiranja, razgovore i sondira teren, ali ne pada im na pamet da izlaze u javnost sa svojim potezima i pokretima na šahovskoj ploči predizbornih nadmudrivanja kontra reizbora aktualne vlasti u HNS-u.

Pitanje je trenutka kad će početi prava bitka, jer Davoru Šukeru je mandat istekao u proljeće 2018. godine, a pripreme kod obje strane odvijaju se zasad "iza zatvorenih vrata".

Šimić se zaletio u razgovoru za Gazzettu dello Sport, a rasprava glede napada na Marija Cvitanovića samo ubrzava cijelu priču.

Davor Šuker je dobio mandat u proljeće 2014. godine, prije Svjetskog prvenstva u Brazilu, sad se špekulira da bi izborna skupština mogla biti već i krajem godine...

Termini u zraku, a Šukaru ističe mandat

1. Rok za održavanje Skupštine HNS-a, prema Zakonu o sportu je zapravo već prošao, a HNS ga nije ispoštovao. HNS je naknadno donio novi Statut, ljetos, te u njemu nije definirao točan rok za održavanje Skupštine; ali jest definirao rok od 90 dana za usklađivanje svih općih akata s novim Statutom.

2. To bi trebalo značiti da bi u roku od 90 dana kad je Statut stupio na snagu trebalo sazvati novu Skupštinu, e da bi se uskladili opći akti sa Statutom.

3. U svakom slučaju izborna skupština nije još fiksirana, nema datuma. Međutim, mandat se ionako bliži kraju, što znači da sve zajedno treba biti vrlo brzo održano. Logično je da iduća Skupština HNS-a bude izborna, a to mora biti vrlo brzo.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet