Sport Domaći nogomet

nogometne muke

Osim prvog mjesta u skupini Hrvatskoj je sada upitan i status nositelja u doigravanju, ako se tamo uopće plasira...

nogometne muke

Hrvatske je pala za dvije pozicije na novoj FIFA-inoj ljestvici svjetskih reprezentacija, na 18. mjesto. A ako se taj pad nastavi lošim rezultatima u posljednja dva ogleda u skupini u kvalifikacijama za SP protiv Finske u Osijeku i Ukrajine u Kijevu može to "kockastima" dodatno zakomplicirati sudbinu u eventualnim dodatnim kvalifikacijama za SP, ali i u novoformiranoj Ligi nacija. Hrvatska može ispasti iz skupine nositelja ako se kao drugoplasirana momčad nađe u ždrijebu play offa za SP, ali i iz prve jakosne skupine Lige nacija, što bi značilo da se neće moći boriti za naslov osvajača tog novog natjecanja koje starta iduće godine.

Zbog loših rezultata pretekli su Hrvatsku Urugvaj, ali i Wales, mogući konkurent u dodatnim kvalifikacijama za odlazak u Rusiju. Osam najboljih drugoplasiranih reprezentacija iz devet skupina izborit će play off.

U ždrijebu parova bit će podijeljene na po četiri nositelja i nenositelja, a prema idućoj FIFA-inoj ljestvici reprezentacija koja će biti objavljena 16. listopada (nakon završetka kvalifikacija po skupinama). Ako se pad Hrvatske nastavi i budemo drugi u skupini moguće je da ne budemo među nositeljima gdje su prema aktualnoj situaciji u skupinama trenutno europski prvak Portugal, Italija... s kojima bismo se mogli susresti u play offu. Ispred nas na ljestvici je od trenutno drugoplasiranih i Wales koji je ipak trenutno najslabija drugoplasirana momčad po čemu ne bi igrao play off.

Odmah iza Hrvatske na FIFA-inoj ljestvici kao 19. i 20. reprezentacija svijeta su Slovačka i Sjeverna Irska koje drže druga mjesta u svojim skupinama, a prijeti i Švedska koja je 23. Sve te momčadi mogu preteći Hrvatsku u idućih mjesec dana, a što bi nam dodatno otežalo put do SP-a.

A iako je dugo figurirala kao član prve jakosne skupine Lige nacija, Hrvatska više nije sigurno ni među 12 najbolje rangiranih europskih reprezentacija na idućoj UEFA-inoj ljestvici reprezentacija koja će se objaviti 11. listopada i koja će se uzimati u obzir kod slaganja skupina Lige nacija. Na osnovu te ljestvice koja se objavljuje svake druge godine u listopadu na kraju kvalifikacija i ne poklapa sa FIFA-inom, a na koju također utječu loši rezultati iz kvalifikacija, slagat će se četiri jakosne skupine Lige nacija (A, B, C i D).

U najjačoj Ligi A naći će se prvih 12 europskih reprezentacija po rankingu i samo se iz Lige A može postati povijesni prvi osvajač Lige nacija. Po četiri najbolje iz preostalih skupina B, C i D plasirat će se kroz ligu u višu jakosnu skupinu, a po četiri reprezentacije iz svake skupine će ispasti u nižu. Neslužbeno u prvih 12 trenutno su Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Engleska, Švicarska, Italija, Francuska, Poljska, Rusija, Hrvatska i Island. Po aktualnom rankingu Hrvatska i tu opasno visi. Pitanje je hoće li se "kockasti" boriti s najboljima za titulu najbolje ili će u "europsku drugu ligu" sa Sjevernom Irskom, Austrijom, BiH, Mađarskom...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet