Sport Domaći nogomet

djeca bez treninga

Očaj u Trogiru 1912: treneri u štrajku, stadion zaključan

djeca bez treninga
Kako djetetu objasniti da treninga nogometa nema jer su treneri u – štrajku? Već dva dana u Trogiru roditelji i djeca što treniraju u Nogometnom klubu Trogir 1912 nailaze na zaključana vrata. Deset trenera minula dva mjeseca nije primilo naknadu za svoj rad te su na dva dana zatvorili igralište, lopte ostavili u vrećama i kopačke objesili o klin. No, zaboravili su o svom štrajku obavijestiti roditelje i mališane, pa se jedna majka pita zbog čega.

– Jutros sam, kao i svaki put kada mi sin ima trening u NK Trogir 1912, došla s njim ispred terena, ali prostorije su bile zaključane i osim nas roditelja s djecom nije bilo više nikoga. Zvali smo trenera na telefon i rekao nam je da su oni u štrajku i da nema treninga ni utakmica dok im se ne isplate plaće. 

Sin mi je u suzama, njemu je nogomet glavna stvar u životu, sanja o tome kako će postati poznati nogometaš i ne razumije razloge zašto treninga nema. I ja kao roditelj ne razumijem zašto se ovo događa. Plaćamo članarinu, a novca nema. Očekujemo za svoj novac da nam djeca treniraju. Još uvijek ne znamo ima li treninga u idućem terminu, nitko nam nije znao reći – ogorčena je ova majka (podaci poznati redakciji).

– Istina je da treneri nisu primili plaću za dva mjeseca rada, no svi znate kako je Grad u financijskim problemima. Nakon dolaska na funkciju, dočekao nas je minus od 50 milijuna kuna. Preuzeo sam funkciju predsjednika kluba u koji smo objedinili još dva kolektiva, stari NK Trogir i NK Croatia, pokušavajući smanjiti troškove, no sada dugujemo oko 40.000 kuna za plaće trenera za dva mjeseca. 

Obećajem kako će isplata dugovanja biti do kraja tjedna – kaže predsjednik kluba Trogir 1912 Filip Anđelić, koji je ujedno i zamjenik gradonačelnika. On, međutim, najavljuje i smanjenje broja uposlenih:

– Imamo u klubu stotinjak djece i deset trenera. Igramo u četvrtoj ligi, a financiramo se iz Grada, odnosno Zajednice sportova, te članarina koje iznose oko 150 kuna po djetetu. No, osim isplate plaća, velik nam je problem i sam stadion. Nitko posljednjih 50 godina nije uopće ulagao u njega, pa nema ni rasvjetu! Plan je da to riješim, kao što sam postavio ogradu oko stadiona i novu kapiju.

No, o našim saznanjima da je do štrajka trenera došlo zbog neodržavanja Skupštine i nesazivanja sjednica Upravnog odbora, Anđelić kaže:

– Skupština je održana koncem ljeta, a za nekih petnaestak dana bit će sazvana i nova zbog promjene i usklađivanja rada po novom Zakonu o udrugama. Planiram predati i ostavku jer mi funkcija dogradonačelnika baš i ne ostavlja puno vremena za bavljenje klubom, kojega su dvije prijašnje vlasti ostavile u golemim dugovima, nažalost kao i brojne druge kolektive u Trogiru.

Za stanje smo upitali i tajnika kluba Joška Jelića, koji nam je telefonski kazao kako jedan dan nije bilo treninga zbog kiše, blata i nesporazuma, a na naš upit što je s neisplatom plaća trenerima i njihovim štrajkom, odgovorio:

– Sada ste me uhvatili na prepad, pošaljite mi mail!

Naknadno smo od Jelića primili obećanje da će nam odgovoriti nakon sastanka Uprave. Nadamo se samo kako ćemo ne samo mi, nego i roditelji te djeca dobiti odgovor, ali i upozorenje ako ponovno ne bude treninga, zbog – štrajka trenera...

SANDRA BARČOT


Trener Grizelj: Ne vraćamo se dok nam ne plate!

Svi želimo, i mi treneri i roditelji, da se situacija napokon riješi. Samo uprava ne želi, nego obećava iz dana u dan, a djeca pate. Nismo dobili naknadu za rad za prosinac, siječanj i veljaču, i to u iznosu od po 1500 kuna, koliko se trenerima plaća mjesečno za odrađena četiri treninga po tjednu plus odlazak vikendom na utakmice. Pokušali smo biti razumni, no ovo traje predugo – dušu nam je otvorio trener najmlađe populacije u klubu Tomislav Grizelj te nastavio:
– Treneri su sami, uz pomoć roditelja koji su platiti putovanje, otišli u siječnju na turnir u Sarajevo, nitko nam iz uprave nije pomogao. U stadion se ne ulaže, a obećanja pljušte sa svih strana kako ćemo dobiti umjetnu travu, kako ćemo imati i manji teren za djecu, bez igranja po blatu. Već sam 12 godina u klubu i nema pomaka nabolje. 
Grizelj kaže da nisu stigli obavijestiti roditelje o štrajku, jer su odluku donijeli u ponedjeljak navečer.
- Morali smo negdje podvući crtu, s nadom kako će se ovaj gordijski čvor napokon i razriješiti. Doznali smo kako neki roditelji, koji su upoznati sa situacijom u klubu, podržavaju odluku trenera, dok se drugi ljute jer se sve prelama preko leđa njihove djece - priznaje.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet