Sport Domaći nogomet

drastično ali očekivano

Atletico zauvijek prognao ultrase Frente s Calderona

drastično ali očekivano
Atletico Madrid povukao je drastičan, ali razumljiv potez – doživotno je zabranio svojoj navijačkoj skupini Frente Atletico dolazak na stadion Vicente Calderon.

Epilog je to nedjeljnog krvavog navijačkog obračuna uoči utakmice Atletico – Deportivo La Coruna u Madridu u kojemu je život izgubio 43-godišnji Francisco Javier Romero Taboada, navijač Deportiva. Nesretnog su Taboadu pripadnici Frente Atletica pretukli prije nego što je, bježeći od njih, pao u mrzlu rijeku Manzanares. Taboadu je hitna služba izvukla iz rijeke, ali je u bolnici preminuo od posljedica srčanog udara, hipotermije i ozljeda glave.

Atletico je odmah po saznanju nemilih događaja oformio posebnu komisiju koja je za zadatak imala prikupiti sve potrebne informacije kako bi klub adekvatno reagirao.

Istraga je otkrila da je među identificiranim osobama koje su sudjelovale u tučnjavi 15 navijača Atletica, od čega su sedmorica članovi kluba. Svi članovi su po hitnom postupku i trajno isključeni iz kluba bez mogućnosti da se ikada više vrate, a oni koji nisu članovi nikada to neće moći postati. Ako se tijekom istrage, koja još traje, otkriju novi članovi, njih čeka ista sudbina.

Također, Atletico je odlučio pripadnicima Frente Atletica doživotno zabraniti pristup stadionu Vicente Calderon budući da su identificirani prekršitelji članovi te radikalne skupine. Također, Atletico više ne priznaje Frente Atletico kao svoju službenu navijačku skupinu.

- Ukidamo bilo kakvu vezu s tom skupinom. Učinit ćemo sve što možemo da sa stadiona uklonimo bilo kakva obilježja te skupine. Klub traži podršku sportskih kolektiva, javnih ustanova, medija i svih navijača da identificiraju sve one koji prijete srži sporta i njegovim vrijednostima, kako bi ih se odmah isključilo iz sporta – navodi se u službenom priopćenju madridskog kluba.

Atletico, doduše, nema pravnu moć rasformirati Frente Atletico, ali je zaključio kako će oštro postupati protiv bilo koga tko propagira rasizam i ksenofobiju.

vedran babić
foto: afpŽeliš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet