Sport Domaći nogomet

zadrov junak

Mladen Matković: Zbog mojih Slavonaca nisam stigao ni proslaviti ostanak

zadrov junak

Mladen Matković je činio čuda protiv Istre u Stanovima, uz strijelca Jerbića najzaslužniji što je Zadar izbjegao rulet dodatnih kvalifikacija / Željko Hajdinjak / CROPIX

Oduvijek se govorilo kako je vratar pola momčadi, što je u subotnjem ogledu Zadra i Istre potvrdio Mladen Matković koji je s nekoliko izvrsnih obrana zaustavio nalet Puljana. Kasnije se lakše brodilo, napose nakon pogotka Jure Jerbića, kojeg smo također svrstali uz bok junaku Matkoviću, jednog od zaslužnijih za izbjegavanje drame u dodatnim kvalifikacijama.

Čula se potom i pjesma u svlačionici Zadra: “Večeras je naša fešta!” Pjevao je i Slavonac, čudesni Matković čovjek sa stotinu ruku...

- Uh, bilo je vatreno, posebice na otvaranju utakmice, što je nama inače kritično razdoblje u igri. Dobro je što se Jerbić nakon izvrsnog ubačaja Mirka Hrgovića pravo naklonio prema lopti i zabio je u mrežu. Pogodak je sjeo samo tako, jer bi se u daljnjim minutama stvarala nervoza koja zna biti veliki uteg u dvobojima koji život znači. Eto, uspjeli smo isplivati, istina i bod bi nam bio dovoljan jer je Slaven Belupo zapeo na Kantridi. Sad se valja odmoriti - poručio je Matković.

Zanimljivo, Mladen nije čekao zajednički nedjeljni ručak, nego je oko jedanaest sati navečer kupio kartu za Vinkovce i cijelu noć putovao da bi doručkovao sa svojom obitelji i Komletincima, gdje je i započeo vratarsku karijeru. Nije mu u početku išlo sve od ruke... Jest, svoj prvi profesionalni ugovor potpisao je za vinkovačku Cibaliju, ali su selidbe bile njegova sudbina. Najprije se okušao u Otoku, potom u Vukovaru ‘91, tek onda je zgrabio jedinicu Cibalije.

- Sjedenje na tribinama u mojim godinama zaista nije imalo smisla. Poslan sam u drugoligaš Vukovar ‘91 gdje sam uspješno odradio cijelu sezonu, što je bila najbolja preporuka ljudima u Cibaliji da me vrate u matični klub, te da zauzmem prazno mjesto nakon odlaska Antolovića i Burcse. Da kažem da sam bio sretan zbog selidbe i posudbe lagao bih vam, ali isto tako nisam bio previše ni razočaran odlascima, jer je to bio jedini način da se vratim s potrebnim iskustvom u vjerom sebe - ponovno se prisjetio početničkih dana Matković.

Dolaskom u Zadar, dodatno je potvrdio svoju kvalitetu koja se podosta vremena uzdizala. Nizao je Matković odlične partije i punio novinske stupce... Njegova je momčad ušla u izvrsnu seriju, skupljali su se bodovi, a posebice dojmljivu utakmicu imao je u Stanovima protiv Rijeke kad je obranio jedanaesterac Leonu Benku!

Nedugo zatim krenulo se nizbrdo, pa su i svjetla reflektora bila sve dalje od Matkovića...

- Ne volim se vraćati na protekle dane, još manje kad se sjetim da je do pobjede protiv Istre iza nas ostalo čak osam poraza. Svi su nakon one naše uvjerljive igre pomislili da je gotovo, opustili se i kažnjavanje je počelo. Sva sreća pa smo se vratili u pravom trenutku i došli do sedmoga mjesta koje nam prema kvaliteti igre koju smo u ovoj sezoni prikazali, objektivno i pripada. Jest, bilo je čupavo, zato je zadovoljstvo utoliko veće, izraženije. Emocije su nas preplavile onoga trenutka kad je sudac odsvirao kraj - iskreno će Matković.

Jeste li izbrisali sliku onog neugodnog starta Iluridzea gruzijskog nogometaša u redovima Hajduk, nakon kojeg ste morali u zadarsku Opću bolnicu?

- To se teško može zaboraviti, međutim, sve je tada dobro prošlo, odnosno, bilo je najvažnije da ništa nije puklo. Kasnije sam gledao na video zapisu, doista, ružno je izgledalo ono kad sam ostao ležati na travnjaku. U tim me je trenucima hrabrila potpora s tribina, jedino što me ražalostilo tih dana jesu priče da je sve bilo dobro odglumljeno. Ljutio sam se i na suce, jer od njih pet ili šest koliko ih je bilo nitko nije vidio prekršaj nakon kojeg je Hajduk zabio gol! Dobro je što sam se brzo oporavio i vratio među vratnice gdje se najbolje osjećam.

Priča je na kraju završila na najbolji način. U protivnom Zadar bi morao u kvalifikacije i to protiv Cibalije kluba u kojem je Matković nizao izvrsne obrane.

- Zna se da kvalifikacijske utakmice mogu otići u krivom smjeru, dovoljno je da se jednom pogriješi i da cijeli trud u sezoni ode u vjetar! Izbjegli sam taj “opasni rulet“, i osigurali mir sebi i klubu, usput se nagradili s desetak dana odmora, jer nova sezona nije tako daleko valja se početi spremati za nova iskušenja - veli Matković.

Iako je još jednu godinu ugovorom vezan uz Zadar nije posve sigurno da će karijeru nastaviti u Stanovima...

- Točno je, prema slovu ugovora morao bih ostati još godinu dana u Zadru, međutim, klub nije ispunio preuzete financijske obveze prema meni tako da ne znam kako će se sve skupa razvijati. Istina, imam i dosta otvorenih ponuda na stolu, mogu birati . Volio bih ostati u Zadru, ali se od nečega mora i živjeti - zaključio je “ključar” Matković.

                                                                                                                                                              DRAŽEN ŽURA

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet