Sport Domaći nogomet

fifa bez milosti

Mandžukić dobio jednu, a Šimunić 10 utakmica suspenzije!; Kovač: Neugodno sam iznenađen, šokiran i razočaran!

fifa bez milosti
Josipu Šimuniću deset utakmica kazne, Mariju Mandžukiću jedna! Hrvatski reprezentativac Josip Šimunić kažnjen je s čak deset utakmica kazne zabrane nastupa na službenim međunarodnim susretima zbog skandiranja 'Za dom - spremni' nakon uzvratnog susreta dodatnih kvalifikacija protiv Islanda odigranom u Zagrebu prošlog mjeseca. 

Ovom drastičnom kaznom Šimunić je, kako se i strahovalo, otpao iz svih kombinacija za nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu idućeg ljeta, a izgledno je da će ovim završiti i internacionalna karijera nogometaša koji će u veljači napuniti 36 godina. Uz rigoroznu kaznu zabrane nastupa Šimunić je kažnjen i s 30 tisuća švicarskih franaka (oko 187.500 kuna). 

S druge strane Mandžukić će preskočiti 'samo' otvaranje SP-a protiv Brazila u Sao Paulu, dobio je najmanju moguću kaznu

Danas su Šimunić i Hrvatski nogometni savez obaviješteni od strane FIFA-e o kazni koju je na svom zasjedanju Disciplinska komisija FIFA-e donijela 12. prosinca. Nakon susreta Hrvatske i Islanda odigranog u Maksimiru 19. studenoga Disciplinska komisija je 22. studenog na temelju prikupljenih informacija i dokumentacije pokrenula postupak protiv Šimunića. 

- Komisija je uzela u obzir da je igrač, zajedno s publikom, uzvikivao hrvatski pozdrav koji je bio korišten tijekom Drugog svjetskog rata od strane fašističkog pokreta poznatog kao 'Ustaše'. Kao posljedica toga, Komisija je utvrdila da je ovaj pozdrav diskriminirajući i da je uvrijedio dostojanstvo skupine osoba na rasnoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi što je očigledno kršenje članka 58 , stavak 1a FIFA-inog Disciplinskog pravilnika. Nakon uzimanja svih okolnosti u obzir i s obzirom na težinu incidenta, Komisija ga je odlučila kazniti s deset službenih susreta zabrane nastupa – stoji u obrazloženju odluke Disciplinske komisije na stranicama FIFA-e.

Prve utakmice kazne Šimunić će morati odraditi na SP-u u Brazilu. Zanimljivo je kako je Šimunić uz zabranu nastupa dobio i zabranu prisustva na stadionima na kojima će igrati reprezentacija Hrvatske u tih deset susreta! Ništa od SP-a za Šimunića ni kao navijača!

U najboljem slučaju, da se Hrvatska plasira sve do polufinala i odigra sedam susreta u Brazilu, Šimuniću bi ostale još tri utakmice kazne. Za očekivati je da će se Šimunić žaliti na ovu kaznu.

Za razliku od drastične kazne Šimuniću Mandžukić je odlično prošao, dobio je samo jednu utakmicu kazne koliko se automatizmom dobije zbog crvenog kartona. Strahovalo se da bi i napadač Bayerna mogao preskočiti cijeli prvi dio SP-a, sva tri susreta u skupini, a nakon što je na istom susretu protiv Islanda u Maksimiru grubo i neoprezno startao na veznjaka Islanda Gudmundssona.

Nakon visine kazne Šimuniću nastao je u HNS-u šok i nevjerica.

- Neugodno sam iznenađen, šokiran i razočaran Fifinom kaznom za Josipa Šimunića. Prvenstveno mi je žao Josipa, koji će propustiti Svjetsko prvenstvo, znam ga dugo kao igrača i kao čovjeka i apsolutno sam siguran da ni na koji način nije želio bilo koga povrijediti. Znali smo da će Mandžukić biti kažnjen i u tom je kontekstu dobro da se radi o jednoj utakmici suspenzije – bila je prve reakcija izbornika Hrvatske Nike Kovača. I vrh HNS-a bio je frapiran FIFA-inim treniranjem strogoće na Šimuniću.

- Šokirani smo odlukom FIFA-e o kazni Šimuniću, koja bi i nekom drugom igraču ugrozila reprezentativnu karijeru. Mi ćemo dati punu podršku našem reprezentativcu u vjerojatnoj žalbi na ovu odluku, no moramo biti iskreni i priznati da ovakva kazna znači kako Šimunić neće moći nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Iako znamo da Šimunić svojim ponašanjem nikoga nije htio povrijediti, FIFA je očito ovako drakonskom kaznom htjela poslati snažnu poruku. Utjeha nam je barem što su napori Saveza u Mandžukićevom slučaju urodili jednom utakmicom kazne, što je bio i minimum koji je mogao dobiti za izravni crveni karton - rekao je izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović. 

Uz kazne zabrane nastupa i novčanu kaznu Šimuniću zbog ovih incidenata sa 70.000 švicarskih franaka (437.500 kuna) kažnjen je i HNS.
FRANE VULAS
Foto: Arhiv CROPIX

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet
Page 1 of 18FirstPrevious[1]2345678910Last