Sport Domaći nogomet

maksimalna kazna

DORH Šimunića kaznio s 25 tisuća kuna: Uzvikom "Za dom" raspirivao je mržnju!

maksimalna kazna
Općinsko državno odvjetništvo izdalo je prekršajni nalog Josipu Šimuniću zbog skandiranja 'Za dom' nakon utakmice u kojoj je Hrvatska slavila protiv Islanda te izborila plasman na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu. Na službenoj stranici DORHa objavljeno je priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

"Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je izdalo hrvatskom državljaninu (1978.) prekršajni nalog zbog prekršaja iz članka 39.a stavak 1. točka 2. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. (21. 11. 2013.)

Prekršajnim nalogom mu se stavlja na teret da je oko 22,15 sati 19. studenog 2013., u Zagrebu, na stadionu Maksimir, nakon službenog završetka utakmice nogometnih reprezentacija Hrvatske i Islanda; a u vrijeme dok su se na stadionu još uvijek nalazili navijači; uzeo mikrofon i izašao na središnji dio travnjaka te iako svjestan da uzvik "Za dom", uz odzdrav okupljenih "Spremni!" simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske te kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti, okrenuo se gledateljima te uzviknuo "Za dom!", nakon čega je uzdignutom rukom uvis pozvao gledatelje na odgovor, što je dio gledatelja i učinio podizanjem ruke i odgovaranjem riječju "Spremni!", a potom sve to isto i ponovio još tri puta. Okrivljenik im je na kraju čestitao riječima "svaka vam čast", a opisanim je raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao ostale sudionike javnog okupljanja.

Ovo državno odvjetništvo, temeljem članka 39.a stavka 1. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima okrivljeniku izriče maksimalnu novčanu kaznu."PSD


FIFA provodi istragu o Šimunićevom urlikanju; HOO čeka prijavu svom Etičkom odboru

Međunarodna nogometna federacija (Fifa) pokrenula je istragu o spornoj proslavi pobjede nad Islandom koju je započeo hrvatski nogometaš Josip Šimunić, piše nogometni web portal FourFourTwo.

Naime, Šimunić je nakon pobjede od 2-0 nad Islandom i plasmana na SP 2014. u Brazilu, uzeo mikrofon i počeo uzvikivati "Za dom" na što su mu navijači s tribina odgovarali sa "Spremni!"

"Istražujemo različita izvješća službenih delegata i sakupljamo informacije. Za sada nemamo nikakvih daljnjih komentara ", kazao je glasnogovornik Fife za FourFourTwo.

Šimunić je nakon utakmice izjavio: "Oni kojima smetaju ti povici mogli bi nešto pročitati i proučiti povijest. Ako to nekoga smeta onda je to njegov problem. Ja se ne bojim".

Međutim drugi dan je dao izjavu u kojoj ističe kako nije mislio ništa loše: "Strašna mi je pomisao da me netko može staviti u kontekst poticanja bilo kakvog oblika mržnje ili nasilja. Ne želim biti patetičan, ali za Hrvata koji je odgajan izvan domovine, dom je asocijacija na ljubav, toplinu i pozitivnu borbu. Maksimir, Zagreb, Hrvatska to je moj dom. "Ako je bilo tko shvatio moje uzvike drukčije, negativno, ovim putem negiram bilo kakav politički kontekst svoje izjave koja je bila vođena isključivo mojom ljubavlju prema mom narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom".

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) poslao je svoje očitovanje Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) o postupanju i poduzimanju mjera u slučaju događaja koji su se zbili tijekom i nakon nogometne utakmice Hrvatska - Island, a vezano uz izvikivanje parola od strane navijača i igrača Josipa Šimunića.

"Hrvatski olimpijski odbor uvijek osuđuje svaki oblik ugrožavanja etičkih i moralnih načela, ljudskog dostojanstva, fair playa, tolerancije ili kulture sporta. U svezi događaja koji su se zbili u vrijeme i nakon nogometne utakmice Hrvatska - Island HOO će zatražiti očitovanje svoje članice Hrvatskog nogometnog saveza kako bi se utvrdilo činjenično stanje vezano uz izvikivanje parola. Sukladno Pravilniku o radu Etičkog odbora HOO-a svaka fizička ili pravna osoba može podnijeti prijavu Etičkom odboru ako smatra da je navedenim događajima povrijeđeno dostojanstvo pojedinca ili integritet udruge, da je došlo do diskriminacije na osnovu rase, spola, etike, vjere, filozofskog i političkog mišljenja, ili do nepoštivanja načela i pravila utvrđenih Olimpijskom poveljom, Etičkim kodeksom Međunarodnog olimpijskog odbora, Zakonom o sportu ili Statutom HOO-a. Ako dođe do takve prijave HOO će naravno postupiti u skladu sa svojim temeljnim aktima te učini sve što je u okviru njegovih nadležnosti", stoji u očitovanju HOO-a.

Po završetku utakmice Hrvatska - Island i 2-0 pobjede Hrvatske kojom je naša reprezentacija izborila plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Brazilu, Šimunić je uzeo mikrofon i uzvikivao "Za dom" na što su mu tribine odgovorile sa "Spremni", a to je izazvalo negativne reakcije ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SABA), kao i osude domaćih i stranih medija.


(H)

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet
Page 1 of 16FirstPrevious[1]2345678910Last