Sport Domaći nogomet

Klupu preuzima zoran mamić

Šok u Maksimiru: Branko Ivanković nije više trener Dinama

Klupu preuzima zoran mamić
Branko Ivanković nije više trener Dinama! Momčad Modrih će do kraja polusezone voditi sportski direktor Zoran Mamić i pomoćni treneri Damir Krznar i Igor Cvitanović.

''Branko Ivanković siguran je kao i moj novac u švicarskoj banci'', izjavio je Zdravko Mamić početkom 2008. Samo dva tjedna kasnije (za razliku od novca) trener Dinama je – devalvirao! 

Tada je Ivanković smijenjen u Maksimiru prvi puta. 

U ponedjeljak, 2. rujna Branko Ivanković treći puta je imenovan Dinamovim trenerom. Do prošlog vikenda maksimirska je momčad pod ravnanjem Ivankovića odigrala osam susreta: pritom je ostvarila tri pobjede (Osijek, Suhopolje, Rijeka), jedan remi (Zadar) i doživio čak četiri poraza (Hajduk, Čornomorec, Ludogorec, Split).  
Nakon poraza u Parku mladeži, na novinarski upit o sudbini Ivankovića na Dinamovoj klupi, sportski direktor Zoran Mamić je uzvratio:  

- Status trenera nijednog trenutka nije bio tema razgovora čelnika kluba – kazao je mlađi Mamić. 

Odgovor je bio maksimirski indikativan. Kada je trener Dinama ''najsigurniji'', zapravo je bivši. U utorak, dva dana prije utakmice 3. kola Europske lige protiv PSV-a, Branko Ivanković je smijenjen! Nije poživio kao trener modrih niti dva mjeseca. 

Maksimirski ured za odnose s javnošću izdao je prigodno priopćenje u svezi ''iznenadnog događaja''. Kao i informaciju da će momčad Dinama do kraja sezone voditi sportski direktor Zoran Mamić, uz asistenciju dvojice pomoćnika, Damira Krznara i Igora Cvitanovića. 

Prag tolerancije prema neuspjehu u Dinamu je uvijek bio vrlo nizak. Kao i strpljenje čelnika kluba. Iako je dan prije smjene Ivanković ''dobro kotirao''. Barem kod igrača. Naime, kapetan Josip Šimunić je izjavio: 

- Dinamov problem nije trener nego igrači! Mi smo najodgovorniji za krizu u kojoj se Dinamo nalazi. Jedino mi i možemo klub izvući iz krize. Ali, tu više nema mjesta za kukavice!

Zar u Dinamovoj svlačionici stanuju kukavice?

- Nisam mislio na osobnoj razini. No, svaki se pojedinac mora preispitati koliko je dao klubu za uvjete koje mu Dinamo pruža. Ako pronađemo odgovor na tu dilemu biti će nam lakše igrati u četvrtak protiv PSV-a – smatra Joe. 

A možda je Zdravko Mamić upravo stoga i smijenio trenera. Jer više ne vjeruje igračima!

Proteklih sezona u ovo vrijeme (uoči Svih svetih) Dinamo bi superiornost u kvaliteti materijalizirao konkretnom bodovnom prednošću. No, u aktualnom prvenstvu, poslije 13 odigranih kola, Hajduk i Dinamo bodovno su poravnati (a samo korak iza njih su Rijeka i Lokomotiva). Posve je izvjesno kako će se maksimirski klub u predstojećem (zimskom) prijelaznom roku igrački osnažiti. Uostalom, sportski se direktor Zoran Mamić prošloga tjedna vratio iz Južne Amerike, gdje je opservirao potencijalna pojačanja. 

- Nažalost, nemam ništa ''za prijaviti''. Sve ono bi nama bilo zanimljivo izuzetno je skupo. Nije tajna da nas najviše zanima kvalitetno napadačko rješenje. No, svaki malo bolji realizator košta pet ili više milijuna eura. To nam je neprihvatljivo – tvrdi Mamić.

MLADEN BARIŠA

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet