Sport Domaći nogomet

MORALNI ČIN

Štimac ponudio ostavku: Neka Šuker i IO odluče; Srna spriječio tuču između Lovrena i Strinića!

MORALNI ČIN

FOTO: DAMIR KRAJAČ / CROPIX

Izbornik Igor Štimac svjestan je loših rezultata reprezentacije, te je odmah po završetku utakmice u Glasgowu najavio svoju ostavku. Ona nije neopoziva, najavio je kako će je iste večeri ponuditi predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru.

- Moralna obveza, moja i moga stožera, je ponuditi predsjedniku Šukeru ostavku, ja ću to i napraviti već večeras. Pritisci koji se stvaraju oko reprezentacije, kao i ovo što se dogodilo večeras, iziskuju da to napravim – kazao je Štimac.

Dakle, loptica je na Šukeru i ostatku vodstva HNS-a, hoće li prihvatiti Štimčevu ostavku i potražiti novog izbornika za baraž, ili će ostavku odbiti te pružiti Štimcu podršku. Izbornik u ostavci upitan je što bi kao sukomentator poručio sebi kao izborniku.

- Poručio bih mu budi jak, izdrži, budi dosljedan, radi ono u što vjeruješ.

Štimac se i ovaj put osvrnuo na pogrdna skandiranja s tribina, i na Hampden Parku se čulo "HNS pederi...".

- Hrvatskim navijačima večeras su se pridružili pojedinci koji jedva čekaju posrtaj hrvatskog nogometa i HNS-a.

O samoj utakmici sa Škotskom Štimac je kazao kako je igrače i cijelu reprezentaciju pogodio poraz.

- Imao sam kratki razgovor s igračima, nikad nije dobro biti previše direktan prema njima odmah nakon utakmice. Pogodio ih je poraz, kao i mene i cijeli stožer, ekspediciju u Glasgowu. Imali smo hendikep što smo u petak igrali tešku i iscrpljujuću utakmicu s Belgijom, kao i to što smo morali paziti da se čuvamo žutih kartona zbog baraža.

Priznao je Štimac kako igra njegove momčadi nije dobra.

- Igra apsolutno nije dobra, jer da je dobra onda bismo pobjeđivali. Sve što drugi rade jednostavno, mi kao da želimo sebi zakomplicirati. Stvorimo šansu, ali izostane realizacija koja nas je nekad krasila. Moramo analizirati u čemu je problem, ovo u Glasgowu je bilo najbolje što Hrvatska ima, dakle nema prostora za poboljšanja u igračkom kadru. Moramo smanjiti broj pogrešaka u sredini terena, gdje oduzete lopte mogu biti smrtonosne. Nas je to više puta kaznilo.

Vratio se Štimac na početak utakmice i početak koji nije dao naslutiti ovakav poraz.

- Škotska nas je pobijedila i u Zagrebu, čvrsta su momčad, s puno duha, publika ih je nosila i bila im vjetar u leđa. Bez obzira na to, ušli smo dobro u utakmicu. Govorili smo da je bitno prvih deset minuta, da primirimo publiku. U tome smo uspjeli, ali onda smo opet pogriješili tamo gdje momčad poput Hrvatske ne smije griješiti – dodao je Štimac.

A koliko je atmosfera u reprezentaciji poljuljana, svjedoči i primjer nakon drugoga gola. Lovren je prigovorio Striniću zašto nije ispratio strijelca Naismitha, ovaj mu je nešto odgovorio na što mu se Lovren unio u lice. Da sukob ostane samo na verbalnoj razini pobrinuo se kapetan Srna, koji je razdvojio dvojicu suigrača.

Kapetan Darijo Srna izašao je pred novinare nakon što je Igor Štimac ponudio ostavku:
- Sramotno! Teško je naći riječi za opisati situaciju u kojoj se nalazimo. Tu krizu i nogomet kakav pokazujemo. Ne mogu reći da želja nije prisutna, ona je tu, ali je to malo. Nažalost, to je ovoga trenutka naš maksimum. Sastanak koji se dogodio između nas igrača i trenera ostat će između nas. Nema opravdanja. S reprezentacijom sam 11 godina, ovo je najgora situacija. Došao je taj trenutak da se zamislimo što radimo. Od sebe krećem, kao kapetan moram snositi odgovornost u ovom neugodnom trenutku. Natjecanje nije gotovo. Sramota me uopće izaći ispred mikrofona i nešto reći, nemamo opravdanja pred hrvatskom javnosti.

Dogodio se i fizički sukob Lovrena i Strinića.
- To je jednostavno... Ne bih rekao da je atmosfera između igrača loša. Nije sigurno. To je rezultat napetosti, želje da se napravi nešto bolje. Kod toga gola trebalo je utrčati na loptu. Pa i prvi gol nastao je nakon moje pogreške kad sam dao kratki pas. Nismo imali sreće, a tu nesreću nismo zaslužili. Stvorili smo tri-četiri šanse, nismo zabili. Ružno je sve to. Znao da kao kapetan moram nešto reći, ali svjestan sam što god kažem da to nitko neće prihvatiti.

Ivan Strinić je govorio u sličnom tonu:
- Nije dobro, to je očigledno. Trebamo se posložiti da u baražu pokušamo izvući SP. Izbornik je rekao da je ponudio ostavku, nadam se da će na kraju svega ipak ostati, mi smo uz njega.

Kako je došlo do sukoba s Lovrenom?
- Ništa posebno, to je sve OK. To je bilo u žaru borbe. Možda sam morao bolje reagirati kod kaznenog udarca. Imamo se mi snage vratiti, nadam se da će biti tako.

Dejan Lovren je pridodao:
- Ja i Strinić smo sve raščistili, bilo je to u žaru borbe. Ispričao sam se Striniću, to se dogodilo jer ne volim gubiti. Jako mi je teško zbog svega.

Eduardo da Silva ušao je u drugom dijelu:
- Čestitao bih Škotima koji su zaslužili pobjedu, mi smo razočarani, u dubokoj smo krizi. Ostalo nam je tri i pol tjedna da budemo drukčiji u doigravanju.

T.B., SN

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last