Sport Domaći nogomet

balun i kormilo  

Trofej Tomislav Ivić: Tko je naš trener godine?

balun i kormilo         

Trofej Tomislav Ivič

Tomislav Ivić, legendarni nogometni stručnjak, dobiva dostojan spomen na svoju karijeru svjetskih razmjera obzirom da su splitski sportski novinari ustanovili trofej s njegovim imenom, koji će se na kraju sezone dodjeljivati najuspješnijem treneru Hrvatske.

Naravno, nogometnom... Ideju za taj trofej kao sjećanje na trenerskog velikana dao sam Tomislavu Gabeliću, predsjednik splitske sekcije Hrvatskog zbora sportskih novinara, pa smo uz pomoć Davora Pavića, magistra odnosa s javnošću, savjetnika župana Ante Sanadera, osigurali pokroviteljstvo Splitsko-dalmatinske županije, koja je financirala izradu prigodne skulpture.

- Ivić je zaslužio taj spomen - rekao je župan Ante Sanader. 

Barba Luka Kaliterna je simbol nogometa, dok je Ivić pojam stručnjaka svjetskog glasa. Posebno mi je drago da trofej nije ograničen na Split i Dalmaciju već ga se tradicionalno dodjeljuje za područje Hrvatske.

Akademski kipar Kažimir Hraste kreirao je skulpturu, balun uz kojeg je prislonjena argola, kormilo broda, izrađena je u uglednoj ljevaonici Ujević u Zagrebu. Objava dobitnika prestižnog trofeja obavit će se sredinom lipnja, a dodjela uoči Ivićevog rođendana, što znači 30.lipnja, ovog puta na osamdeseti rođendan trenerskog maga.

Splitski novinari će svake godine nominirati pet kandidata za trenera godine, a odluka će pasti glasovanjem po pravilniku i kriterijima u kojima se vodi računa o tri ključna elementa: postignutim rezultatima, afirmaciji mladih igrača, te ponašanju na terenu i u privatnom životu. Poslije utakmice Hrvatska - Škotska, jer je to posljednja službena predstava sezone, objavit će se imena petorice kandidata, onda i trenera dobitnika trofeja.

Žiri za dodjelu Trofeja Tomislava Ivića su po funkciji predsjednici triju hrvatskih klubova Splita, Hajduka i Dinama, koje je on trenirao, Slaven Žužul, Marin Brbić i Mirko Barišić, zatim predsjednik HNS-a Davor Šuker i trenerske organizacije Ivo Sušak, predsjednik splitske sekcije sportskih novinara Tomislav Gabelić, župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, te još dva promjenjiva člana, za ovu premijernu prigodu to su Ivićev prijatelj i suvremenik Stanko Poklepović, te novinar Zdravko Reić.

ZDRAVKO REIĆ

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet