Domaći nogometpad dinama

Bjelica bez prave reakcije: pokazalo se kako je neigranje Ademija i Šunjića predstavljalo preveliki hendikep

Piše Mladen Bariša
dinamo_benfica10-140319

Lisabonska je Benfica eliminirala zagrebački Dinamo u osmini finala Europske lige. Doživljeni epilog ne predstavlja iznenađenje. Portugalski klub ima kvalitetnije igrače, bogatiju tradiciju i bolji rejting, te je razložno slovio za favorita i uoči sraza s Dinamom. No, nakon proživljenih utakmica na Maksimiru i Luzu, ostaje dilema: je li priča mogla imati i drugačiji kraj?

Dinamo je stigao u Lisabon s minimalnom rezultatskom prednošću (1:0) i uvjerenjem kako ju može obraniti. Momčad hrvatskog prvaka najveći je dio utakmice provela u vlastitom šesnaestercu, stihijski se braneći od (pretežito loše organiziranih) portugalskih napada. Zagrepčanima je umnogome pomogao i domaći trener Bruno Lage, sastavom koji je započeo susret.

U preferirani sustav igre (4-4-2), najistureniji su mu bili Rafa Silva (po vokaciji ofenzivni veznjak) te 19-godišnji Jota, najlošije rješenje u konkurenciji trojice napadača (Jonas, Joao Felix), koje je Lage imao za ovu utakmicu (u odsustvu ozljeđenog Seferovića). Tek posljednjih pet minuta prvog poluvremena domaća je momčad uspjela povezati nekoliko suvislih dodavanja i stvoriti situacije za dva kontrolirana šuta (Rafa Silva, Pizzi).

Istovremeno, za prvih 45 minuta Dinamo nije pokazivao nikakvih ofenzivnih sklonosti (nogometaši u modrim dresovima nijednom nisu loptu uputili prema suparničkim vratima). Lage je tijekom 15 minuta stanke, u ad hoc analizi, uočio sve zablude vlastite taktike u prvom poluvremenu. Od početka nastavka, trener Benfice ubacio je dvojicu svježih igrača (Grimaldo, Jonas) i revidirao način igre svoje momčadi.

Već nakon desetak minuta u drugom poluvremenu dalo se naslutiti kako gostujuća obrana neće izdržati presing domaćeg sastava. Dinamovi igrači gotovo nijednog trenutka nisu kontrolirali situaciju u zoni 20-30 metara ispred Livakovićevih vratiju. Stoga se doimalo kako Benfica ima kontinuirani napad na suparnički šesnaesterac. Pokazalo se kako je neigranje Ademija i Šunjića za Dinamovu igru predstavljalo preveliki hendikep. Moro nije uspijevao ''zatvoriti rupe'', a njegovu je agresivnost otupila i javna opomena (dobivena već u 14. minuti susreta).

Bilo je za očekivati da će Bjelica barem pokušati očvrsnuti defenzivni blok s dvojicom zadnjih veznih igrača (indisponiranog je Gojaka mogao npr. nadomjestiti Perićem). No, reakcija Dinamovog trenera je izostala, a egzekucija uslijed Benficine nadmoći postala je pitanjem trenutka...

Momčad Dinama, po svom je profilu i načinu igre - napadačka. Nažalost, to smo mogli uočiti tek u drugom produžetku, pri vodstvu domaćina - 2:0. Posljedično, dala se naslutiti i ranjivost posljednje linije Benfice. Dinamo je s igračem manje u završnih 15 minuta (nakon što je prethodnih 105, s 11-oricom, proveo - u mišjoj rupi) kreirao dvije izgledne prilike (Gojak, Atiemwen). Izostala je međutim realizacija...

- Razočarani smo, ali i ponosni na sve što smo ove sezone napravili u Europi. Teško nam je pao poraz, jer smo imali šansu. Gojakova je prilika mogla prelomiti susret. Nismo imali puno šansi, ali naše su bile bolje od njihovih. Benfica je sva tri pogotka postigla izvan šesnaest metara. Ali, u situaciji kada protivniku ne dopustiš da igra, logično je očekivati udarce s distance. I u porazu ova je Dinamova momčad pokazala junački karakter. Ponosan sam na svoje igrače - konstatirao je Bjelica.

#EUROPSKA LIGA#BENFICA#ELIMINACIJA#DIMAMO