Sport Dalmacija u balunu

dvostruka obljetnica

Sve je počelo prije sto godina: prvoligaši Neretve prisjetili se zlatnog doba metkovskog nogometa

dvostruka obljetnica

Prvi dodir nogometa i grada na Neretvi zbio se je u ljeto daleke 1919. godine kada su tadašnji studenti Andro Mrčić i Ranko Paronos  iz St. Gallena donijeli prvu loptu u Metković.

Od tada ona je ostala neraskidivo vezana uz brojne generacije metkovskih nogometaša koji su kroz nastupe u Naroni odnosno Neretvi pridonosili njihovim uspjesima. I tako to traje već cijelo jedno stoljeće.

U ovom iznimno dugom razdoblju bilo je i uspona i padova, ali ipak dvije sezone su obilježile ovaj dugi vremenski period.

U sezoni  1993/94. godine Neretva je bila prvak Druge HNL-jug te tako je izborila nastup u prvoligaškom društvu. Nažalost u elitnom hrvatskom nogometnom društvu  nastupala je samo u sezoni 1994/95. i to je i do danas vrhunac dosega metkovskog nogometa.

Veliki jubilej stogodišnjice nogometa te 25. godišnjica prvoligaških nastupa bili su za današnje veterane Neretve pravi izazov te su prigodnom utakmicom obilježti ove obljetnice.

Proteklog petka, uoči Dana Grada i blagdana Sv. Ilije  na igralištu Iza Vage okupila se je većina igrača i trenera te prvoligaške momčadi, te veterani Neretve, a u goste im je stigla Selekcija veterana HNS-a.

Okupljanje većine igrača i trenera iz prvoligaškog razdoblja bilo je i emotivno obojeno. Veći broj njih su se susreli nakon znatnog broja godina. Zato je ovo bila prava prigoda da se evociraju uspomene i prisjete tih dviju sezone koje su mnogima i obilježile karijere.

- Ovo su susreti koji bude uspomene. A mene uz Metković vežu one lijepe kao igrača te trenera. Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv jer je ovo prava prigoda da se susretnem sa brojnim igračima, ali i prijateljima u Metkoviću te evociramo uspomene na te dane - kazao nam je Luka Bonačić, koji je vodio Neretvu u prvoligaškoj sezoni.

Prije same utakmice slijedila je fotografiranje, milenijska slika na kojoj su se našle brojne generacije Neretve ali i članovi njene Škole nogometa.

Za neku buduću obljetnicu i prisjećanje vrijedno je istaknuti da su na prigodnoj utakmici iz prvoligaške momčadi u dresu Neretve ponovo nastupili: Srna, Veraja, Vučković, Ivanković, Šestan, R.Rebac, H. Rebac, Jukić, Margeta, T.Raguž, Marinović, I.Raguž, Obšivač, Pivac, Ševelj, Juričić, Borovac, Ereš, R. Mijoč, Mihačić uz trenere Jozu Bebića i Luku Bonačića kojim su asistirali Ivica Brečić, Stipe Ilić i Hrvoje Manenica.

Slavljenički susret su otvorili “prvoligaška momčad Neretve“ i Selekcija veterana HNS, da bi nakon petnaestak minuta umjesto “prvoligaša“ susret nastavili veterani Neretve.

Za veterane Neretve su igrali: Bubalo, Pehar, Sprčić, G.Galov, Volarević, B. Galov, Cvijanović, Martinac, Talajić, Proleta, Bušić, M. Galov, Bebić, N. Galov, Bezer, Obradović.

Selekcija veterana HNS: Župetić, Mrzlečki, Antolić, Brnas, Vejić, F. Vitaić, A. Vitaić, Blatnjak, Štrok, Krpan, Barbir, Radić,  Klobučar, Kovačević, Budiša, Krstičević, Gričan.

Utakmicu je sudio Suad Šoše, također nekad  poznato Neretvino ime, koji se je ovim susretom oprostio od suđenja.

Tijekom samog susreta gledatelji, njih oko tristotinjak mogli su uživati u nizu lijepih poteza kojima su akteri podsjećali na nekadašnju kvalitetu. Ipak na utakmici je dominirala Selekcija Veterana HNS, te je ostalo je zabilježena uvjerljiva pobjeda(10:0), ali rezultat je ipak bio u drugom planu.

Nažalost i slavlje je imalo i jednu ružnu scenu, a to je bila dosta teška ozljeda koljena nekadašnjeg Neretvinog  vratara Renata Srne tako da je i posla imala Hitna pomoć.

I na ovoj utakmici dana je podrška humanitarnoj akciji Veliko srce za djecu Neretve koju je pokrenuo Institut za promociju i razvoj doline Neretve iz Zagreba.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu