Sport Dalmacija u balunu

ostali bez licence

'Ukrali su nam snove': Sinj u šoku, naslov prvaka je na dohvat ruke, ali presudile su financije

ostali bez licence

Nakon što je svjetlo dana ugledala odluka Žalbene komisije Odjela za licenciranje HNS-a, dojučerašnju sinjsku euforiju vrlo brzo zamijenili su ljutnja, bijes i nevjerica.

Junak, dakle, nije dobio licencu za nastup u Drugoj HNL, unatoč činjenici da mu je naslov prvaka na dohvat ruke i što ima stadion prvoligaškog kalibra, ali i veliku reputaciju kao klub koji je godinama davao velika nogometna imena.

Sve to bilo je nedovoljno pored jednog od pet postavljenih kriterija, pogađate, onog financijskog. Naime, klub prilikom licenciranja mora dostaviti potvrde da nema nikakvih dugovanja prema igračima, radnoj zajednici, dobavljačima, službenim osobama i uz dokaz da je spreman na sve financijske, nazovimo ih, izazove koje ga čekaju u rangu više.

Da skratimo, u tom slučaju obično uskače Grad kao jamac ili nekakav moćan sponzor, odnosno grupa njih koji će stati iza kluba. Ni jednog ni drugo očito nije bilo. 

Inače, tek da spomenemo, za jednu koliko-toliko normalnu sezonu u kojoj vas ne očekuje ništa doli borbe za opstanak, potrebno je cirka 2,5 milijuna kuna. Uzmemo li u obzir da Junak od grada na godišnjoj bazi dobije oko 650-750 tisuća kuna, onda je jasno zašto je “potegnuta ručna”.

‘Manje jesi i piti pa će novca biti!’

Za komentar smo zamolili predsjednika Junaka Duju Maleša, inače člana vladajuće opcije u Sinju, koji žali za ovom situacijom, ali usto najavljuje neke nove stvari:

- Stvari su takve kakve jesu. Ništa se više ne može napraviti po tom pitanju. Nije to nikakva tragedija, jer sada ćemo sve snage usmjeriti prema razvoju infrastrukture, odnosno cilju da pomoćno igralište dobije umjetnu travu. Razgovaramo s HNS-om na tu temu, očekujemo pomoć i nadamo se najboljem. Aplicirali smo i za novac iz EU fondova. Junak će i dogodine napadati Drugu ligu i onda sam uvjeren da neće biti problema.

No, navijački korpus baš i nije bio zadovoljan dobivenim odgovorima. Tijekom noći na sinjskoj pijaci postavljen je transparent: Manje jesti, manje piti pa će za Junaka novaca biti!

Aludiralo se tu na gradsku vlast, no, dan poslije ove poruke Maleš odlučno i kratko tvrdi:

- Nije kriv Grad. Kriva je Uprava! Bilo je tu još nekih stvari uz financije koje nisu prošle.

Razočarenje nije krio kapetan Junaka Teo Vardić koji ni sam nije mogao vjerovati da će se situacija rasplesti na ovakav način:

- Šokirani smo svi mi igrači. Teško je pronaći prave riječi i ne znam što kazati igračima pred ova dva kola. Cijelu godinu smo slušali jednu priču, a sad ovo. Zatražio sam razgovor s Upravom poslije treninga u četvrtak i tada ćemo nadam se dobiti neke odgovore.

I zaista, teško se oteti dojmu da su igrači izigrani obećanjima za koja nije bilo, vidi se sad, baš nikakvog pokrića. Ni krivi ni dužni - pred nosom im je otet komadić raja za kojeg su vrijedno radili cijelu godinu. A sve je moglo biti lako riješeno, samo da je netko smogao snage i odgovornosti te na polusezoni kazao - momci to nije ta godina!

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu