Sport Dalmacija u balunu

jedini klub u podbablju

Barba diže Kamen: vratio se u Ivanbegovinu ‘isklesati’ klub, dići ga na višu razinu

jedini klub u podbablju

Prije 42 godine, točnije 1977. godine utemeljen je NK Kamen, jedini nogometni kolektiv u imotskoj općini Podbablje. Startao je u Krivodolu, a sve do dana današnjih ostao je u Ivanbegovini. Sutra možda u nekom trećem kutku najveće općine Imotske krajine. Od prvih početaka djelovanja kluba, točnije među prvim igračima bio je i Tihomir Kujundžić-Barba. Odlično je igrao nogomet, ali su ga životni putovi odveli u poslovne vode. Danas 42 godine poslije vratio se Barba ponovno u svoj omiljeni klub. Sada je postao njegov predsjednik.

Ovih dana po Ivanbegovini, Podbablju, ali i među sportskim krugovima Imotske krajine, priča se o novoj sportskoj politici Kamena. Neki čak prizivaju prave revolucionarne sportske iskorake.I normalno, najlogičnije je bilo okrenuti Tihomirov broj mobitela, zaustavit ga negdje blizu Ivanbegovine na svakodnevnoj ruti Široki Brijeg-Ivanbegovina-Split, odvojiti ga sat vremena od posla i pitati: Što je to nova u sportskoj politici Kamena?

Susretljiv kakav je bio oduvijek krenuo je u monolog, da jednostavno nismo uspjeli postaviti niti neko dodatno pitanje. Njegov plan uzdizanja Kamena učinio nam se toliko dobrim i kvalitetnim, da s poimanjem amaterskog nogometa sa pozicija lokalnih nogometnih vizionara u Imotskoj krajini nema mnogo veze, jer Barbina politika ide miljama naprijed.

- U ove 42 godine, dakako da sam pratio rad moga kluba. Bilo je normalno uzleta i padova,ali ono najbitnije uvijek su u njemu igrali pretežno naši momci igrači iz općine Podbablje iz Imotske krajine. Došao je i Domovinski rat i mnogi su se naši igrači uključili u obranu Domovine. S ponosom to ističem jer je malo takvih nogometnih kolektiva koji su toliko dali Domovini. Petorica i mojih suigrača, naših momaka položilo je svoje živote u obranu Hrvatske. Ivica Kujundžić-Srcan, Miodrag Perkušić Čkalja, Ivan Karin Koma, Marijan Jonjić Tolja i Mladen Jonjić Tajo. To svi mi s ponosom ističemo.

- Ova nova uprava organizirat će po prvi put i to će postati tradicija memorijalni turnir u spomen na te junake u ljetnom periodu. Tražiti ćemo pokroviteljstvo viših državnih institucija i dovesti i renomirane naše nogometne klubove.

- A danas, je Kamen najraskošniji nogometni kolektiv Imotske krajine i takav će ostati. Čak devet selekcija u njemu radi punom parom i to U9, U11, mlađi pioniri, pioniri, kadeti, juniori, seniori, veterani i ženska ekipa Kamena. Više od tri stotine igrača i igračica svaki, ama baš svaki dan "okupira" dva igrališta u Ivanbegovini. Ističem i veliku pomoć naše općine Podbablje, no moramo, a naći ćemo snage stvoriti uvjete za izgradnju još jednoga igrališta. Skučeni smo prostorom, a igrača ko u priči. Prvi cilj je izgradnja pomoćnog igrališta. Možda to bude i novi stadion Kamena. Imamo naše ispostave i u zapadnom dijelu Imotske krajine, Cisti Provo, Lovreću, djeca nam organizirano dolaze kombijima, s njima radi osam trenera, Kamen mora postat prepoznatljiv. U9 dečki su nam prvi u grupi ,U11 drugi, mlađi pioniri i pioniri se natječu u ligi središta koja je pod ingerencijom HNS-a, oni su šesti. Pioniri i kadeti su nam na prvom mjestu u županiji. Seniori su trenutačno šesti i imamo cure koje su se nedavno uključili.

- Ono novo i prvo u nogometu Imotske krajine je moja ideja da klub nakon nekoliko godina bude samoodrživ. A to znači da Kamen ima isključivo kostur domaće nogometne snage, da se iz nižih kategorija reproduciraju igrači i kreću put juniora, seniora. Imotska krajina ima dovoljno talenata i ne treba nam uvozna nogometna snaga, to tvrdim odgovorno. Istina treba stručni rad, trebaju novci. Zato smo već u fazi pregovora da Kamen nađe jednog pod partnera i to ne u Hrvatskoj već u zemljama visoke nogometne infrastrukture. No, za to trebamo stvoriti kako prostorne, kadrovske i one igračke uvjete kod nas doma. Kažem, imamo na vidiku pregovore, nadam se da će to uroditi plodom. Također idemo aplicirati kod HNS-a ,kod nekih sportskih institucija da nam se pomogne u podizanju nogometne akademije. Mnogima će se ovo učiniti pretenciozno, utopistički, ali kao ozbiljan poslovni čovjek odgovorno tvrdim da se to može realizirati,no treba zasukati rukave. Ja sam ih sa svojim suradnicima zasukao i nemam ih nakanu vraćati u prvobitni položaj.

- Pazite,iz Imotske krajine i u težim nogometnim vremenima odlazili su vrhunski svjetski igrači. Sada u posljednjih dvadeset godina imamo samo Rebića. A zašto? Zato što nema konkretne politike razvoja, sportske i kadrovske infrastrukture, suradnje klubova. Moja politika je politika otvorenih vrata svima u Imotskoj krajini, svima stručnim, radišnim i dobronamjernim. Samo tako vidim realizaciju zacrtanog programa. Svi su dobro došli da oplemenimo nogomet Imotske krajine. Poziv i Hajduku kao instituciji da se okrene Dalmatinskoj zagori, vratit će mu se stostruko.

- Želim punu suradnju sa klubovima Imotske krajine. Organizirat ćemo okrugli stol i razgovarat. Suradnja je svima potrebna. Tko je dobronamjeran priključiti će nam se u zajedničkom poslu. Imamo ovdje potencijal. Evo, mi smo u Kamena sada za proljeće ubacili devet juniora, pa od 25 igrača, njih 23 su nam iz Imotske krajine. Eto to je taj moj program, nova vizija razvoja nogometa. A pozivam ovim putem i svoje sportske sumještane iz Ivanbegovine, općine Podbablje. Svi su dobro došli, ostavimo lokalna kavanska prepucavanja, radimo svi za Kamen i ovaj program će se ostvariti - pun je optimizma Tihomir Kujundžćić-Barba.

I kada smo radeći ovaj materijal skoknuli do Ivanbegovine u prohladno zimsko poslije podne i vidjeli na desetke mališana kako treniraju, vidjeli trenere, disciplinu, pa konačno i primjernu sportsku odjeću i obuću sa logom Kamena, kao da smo došli u neki moderni kamp nekog vrlo ozbiljnog kluba. Sve to daje nam za pravo da ustvrdimo kako se zamisli Tihomira Kujundžića mogu ostvariti.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu