Sport Dalmacija u balunu

puklo oko budućnosti kluba

Brazilci žele spasiti Dugopolje i nude 200.000 eura godišnje, skupštinari ih odbili, a ogorčeni predsjednik podnio ostavku

puklo oko budućnosti kluba

Nogometni klub Dugopolje od jučer nema predsjednika.

Neopozivu ostavku napisao je prvi čovjek ovog drugoligaša Jure Bosančić, te je urudžbirao Skupštini kluba. To nam je u telefonskom razgovoru potvrdio sam Bosančić.

- Dobili ste me u trenutku dok pišem ostavku. Ona je konačna i neopoziva – rekao nam je.

Na relaciji predsjednik-skuptina-uprava puklo je oko budućnosti kluba, točnije pokušaja njegovog preoblikovanja, što je zagovarao Bosančić. U igru je ušao i strateški partner, jedan brazilski poslovni čovjek, čije je interese od početka zastupao njegov sunarodnjak Andre Silva, bivši nogometaš Međimurja i još niza hrvatskih klubova.

Stadion nije upitan

Brazilci su, prema nama dostupnim podacima, bili spremni uložiti između 200.000 i milijun eura, ovisno o kojemu se periodu radi i kako bi izgledala buduća suradnja. Predsjednik Bosančić je bio sklon suradnji, ali ne i ostali u strukturama kluba, gdje glavnu ulogu vode HDZ-ovi općinski dužnosnici na čelu s bivšim županom Zlatkom Ževrnjom.

- Ja sam kao predsjednik kluba zastupao ideju da će Dugopolje u dogledno vrijeme teško moći živjeti od onoga što dobija iz općinskog proračuna. Kroz svoj životni i profesionalni vijek uvijek sam težio profesionalizmu, a amaterizam me nikada nije zanimao. Zato nisam vidio kako bi klub opće mogao opstati na ovakvim osnovama, bez svježeg kapitala – pojašnjava Bosančić.

Iako to nije želio otvoreno reći, jasno je da je dugopoljski drugoligaš došao do zida. Posljednjih mjeseci klub ima prličnih problema s podmirenjem svakodnevnih obveza, a prije svega plaća igračima, trenerima i ostalim zaposlenicima. Kako doznajemo, kasni isplata posljednje tri plaće, a ostale su neplaćene obveze prema prvoj momčadi još iz protekle sezone. Zato se ponuda Brazilaca činila kao spas.

Problem po klub je tim veći jer njegov glavni financijer, Općina Dugopolje, i sama ima problema s likvidnošću. Dan Općine, koji obilježavaju na blagdan svetog Mihovila 29. rujna, proslavili su s blokiranim računom zbog ovrhe koju je proveo Adriacink za neplaćene radove na nikada dovršenome bazenu.

Klub je posljednjih godina osjetio na svojoj koži i štekanje ‘dugopoljskog čuda’, prije svega tamošnje gospodarske zone Podi. Tako je od nekadašnjih 3,7 milijuna kuna potpora iz proračuna spala na svega dva, što nije očito dostatno za drugoligaški pogon prve momčadi, zatim nastupe juniora u prvoj ligi, brojni omladinski pogon... Ipak, da Općina nije nastavila velikododušno svoje resurse, a u prvom redu stadion, davati na korištenje klubu, situaciju u njemu bila bi kudikamo lošija.

Brazilski partneri bili su uvjerenja kako stadion uopće ne bi bio upitan s njihom dolaskom, ali su došli do informacije kako je on zapravo založen kod Hypo banke zbog nevraćanja kredita uzetog za sportski kompeks sa spomenutim bazenom i još nizom drugih sadržaja. Klub im je podastro ugovor o ‘doživotnom’ korištenju, pa ih je to donekle smirilo. Njihova želja broj jedan bila je domoći se 51-postotnog vlasničkog udjela kada se klub jednog dana preoblikuje, ali im to nitko nije mogao zajamčiti, pa ni sam Bosančić.

- Stvar je u tome da se u ovome trenutku ne može prejudicirati vrijednost kluba, a kamo li koliko će biti bilo čiji udjel. Zato smo i odbili njihovu prvotnu ponudu od milijun eura ulaganja u tri godine, pa su onda ponudili godišnje ulaganje od 200 tisuća eura uz našu obvezu da korektno i profesionalno radimo na preoblikovanju u jednom skorom roku. To također nije prošlo i zato sam se nakon četiri godine u klubu, od čega dvije godine na mjestu predsjednika, odlučio na ostavku – kazao nam je Bosančić, dodajući kako s njegovim odlaskom nije do kraja propao plan s Brazilcima. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu