Sport Dalmacija u balunu

Dalmacija u balunu

Veliki planovi za malo misto: 'Spas za kaštelanski nogomet je da svi talenti dođu u jedan klub'

Dalmacija u balunu

Na leđima mu je 'tek' 41. godina, a u 'malom prstu' ima već petnaest godina trenerskog iskustva - o stanju kaštelanskog nogometa te kako je dospio do Hrvatske ženske nogometne reprezentacije progovorio nam je trener Radoslav Tomas.

Ako prošetate duž kaštelanske obale, gotovo da nema osobe koja prati kaštelanski nogomet, a da nije čula za protagonista ove priče. Kako i ne bi kad je kao igrač, nakon svih selekcija Hajduka, punih šesnaest godina branio boje kaštelanskih klubova. U Vala je proveo tucet ljeta, većinu s kapetanskom trakom, da bi završni dio karijere proveo u gomiličkom Gošku. Sada je posve posvećen trenerskom poslu.

Trenutno je na klupi spomenutog Goška, prije toga vodio je mlađe uzraste Vala i Goška s kojima je ostvario značajne rezultate. U svome poslu je beskompromisan, kaže da do sada nije imao većih prepreka jer je ionako riječ o manjim klubovima.

- Svakako imam svoj stav, igraju samo oni koji zasluže i ne dopuštam nikome da utječe na to. Ako jednom popustiš menadžerima i roditeljima, gotovo ti je! Mogu dobiti savjete, ali moja je zadnja - čvrsto će Tomas.

Ipak, spomenuo je slučaj kad ga je jedan roditelj zaozbiljno pitao za svog sina. Tomas ga je pozvao u svlačionicu i razgovorom sve riješio.

- Možda je vidio moje trofeje s juda - kroz smijeh će Tomas, koji je inače bio pionirski i kadetski prvak Hrvatske u tom borilačkom sportu.

Njegov trenerski rad prepoznat je na nacionalnoj razini gdje je sada zadužen za razvoj ženskog nogometa.

- Prije nešto više od tri godine dobio sam poziv da postanem regionalni instruktor HNS-a za ženski nogomet, a već pola godine sam pomoćnik ženske U-19 reprezentacije - kaže nam Tomas koji je potom opisao svoju zadaću:

- Cilj regionalnog instruktora je da kroz selektivne procese u Dalmaciji pomogne mladim nogometašicama dođu do reprezentativnog nivoa. To je dio projekta nacionalnih razvojnih kampova HNS-a koji je započeo 2014. godine.

Ove godine Savez je odlučio da svaki regionalni instruktor bude pripojen jednoj reprezentativnoj selekciji, a Tomasa je 'dopala' generacija do 19 godina kod izbornika Hrvoja Matijevića. Već je sudjelovao na razvojnom turniru u Bosni i Hercegovini, uskoro ga čekaju kvalifikacije za Europsko prvenstvo gdje su u skupini s Engleskom, Slovačkom i Maltom.

- Moram priznat da sam bio među mnogima koji imaju predrasude o ženskom nogometu, ali kad sam ušao u sve ovo mogu reći da sam se oduševio koliko one žive za to. Ima velikog mjesta za napredak i smatram da je ženski nogomet budućnost - tvrdi Tomas.

Bio je jedan od zaslužnih što se prvi put oformila mlada ženska reprezentacija Dalmacije. Djevojčicama je, kako kaže, lakše doći do reprezentativnog nivoa jer još ne postoji tolika baza igrača.

- Mislim da je to odlična prilika za uspjeti u sportu i u životu. Koliko sam vidio, talenata itekako ima, ali kod nas se nažalost ženski nogomet još ne cijeni. Zato u drugim zemljama, primjerice, cure mogu dobiti stipendiju da istovremeno studiraju i igraju nogomet. S druge strane, muški nogomet u Kaštelima za mnoge je spao na najniže grane u povijesti - umjesto ostvarenog dugogodišnjeg sna o stabilnom drugoligašu, sva tri kluba nalaze se u 1. Županijskoj ligi.

- Žao mi je što je takvo stanje s nogometom u Kaštelima, dok su drugi timski sportovi uglavnom u najvišim ligama. Nekad smo imali situaciju da su sva tri kluba igrala u trećoj, pa čak i u drugoj ligi. Istina je da nogometni klubovi dobivaju najviše novaca, ali imaju i najviše djece, najviše troškova za održavanje terena i slično. Nogomet je uvijek bio broj jedan, pogotovo sada nakon Svjetskog prvenstva - kaže Tomas koji je na seniorsku klupu sjeo na početom prošle godine.

Te sezone pobjedničkim nizom digao je klub s donjeg dijela ljestvice, a u prošloj sezoni klub je čitavu sezonu bio među pet najboljih momčadi. No, za istup u treću ligu ipak im se ne žuri, prioritet su 'domaća dica'.

- Želimo ulagati u domaće igrače, a to znači ulagati u sve ostalo. Tako smo poboljšanjem infrastrukture, glavnog i pomoćnog terena, postavljanjem reflektora i slično privukli sve više djece. Prošlu sezonu imao sam osam prvotimaca koji su potekli iz Goška, svi ostali bili su Kaštelani!

Trebaju li to slijediti i drugi klubovi te koje je rješenje za kaštelanski nogomet?

- Jako kompleksna tema! Mislim da bi bilo najbolje kad bi izvukli sve talente i smjestili ih u jedan klub. Kaštela su prepuna talenata, pa samo iz našeg kluba nedavno su potekli igrači poput Marija Pašalića i Marka Livaje. Takve ne možemo zadržati, što nije ni čudno jer se ne mogu razvijati u nižoj ligi.

- Znam da to nije baš lako jer sva tri kluba imaju tradiciju, ali taj jedan klub ne mora čak biti ni Jadran, ni Val ni Gošk! Neka se izgradi jedan pravi gradski stadion kao što ga ima Dugopolje, neka se organizira jedan klub kao nositelj kvalitete jer ovaj grad zaslužuje minimalno jednog drugoligaša.

A do tada ovaj ambiciozni trener, inače magistar kineziologije sa specijalizacijom nogometa, nastojat će raditi na jednom jedinom cilju - da se muški i ženski nogomet što brže i bolje razvija u Dalmaciji. Paralelno sa svakom 'nogometnom močvarom' teče niz potoka i rijeka. One su različitih veličina i dubina, dolaze iz raznih smjerova. I dok naizgled mnogi tokovi završavaju u ustajaloj močvarnoj vodi, ova priča pokazuje nam da se neke rijeke ipak usmjeravaju prema moru dobrog uspjeha.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu