Sport Dalmacija u balunu

preko 100 ekipa dolazi

Za Dalmatinko kup daleko se pročulo: 'Zovu nas iz Kazahstana i Kine, čak i oni žele zaigrati'

preko 100 ekipa dolazi

Danas je opće poznato da „svi igraju balun". Da bi zaigrali za mnoge najvažniju sporednu stvar na svijetu nije potrebno mnogo - dovoljno je imati loptu i staviti makar dva kamena koji će označavati „branku". No, napraviti nogometni turnir koji će okupiti preko sto ekipa iz nekoliko europskih zemalja ogroman je pothvat u koji se već treću godinu zaredom upušta Domagoj Bojčić. Stoga smo u jeku intenzivnih priprema za novi „Dalmatinko" porazgovarali s idejnim začetnikom ovog turnira.

- Turnir će se održati od 27. do 30. travnja ove godine, s tim da će se 1. svibnja odigrati utakmica veterana za završetak turnira. Prošle godine bilo je sto četiri ekipe iz pet država: Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Slovenije. Ove godine na turnir su se prijavile ekipe i iz drugih zemalja poput Italije, Poljske i Češke, a imamo upite iz Ukrajine, Rusije, pa čak i iz Kazahstana i Kine - rekao je Bojčić dodajući kako ciljano žele povećati broj sudionika.

Nogometni turnir „Dalmatinko" okuplja dječake i djevojčice u dobi od 8 do 14 godina. Prije dvije godine sudjelovalo je sedamdesetak ekipa, a već iduće godine, odnosno lani, broj ekipa se povećao za otprilike pedeset posto. Kome prepisati tolikom porastu sudionika Bojčić jasno odgovara - samoj djeci!

- Djeca su oduševljena turnirom. Naravno, oni vole utakmice, najdraže im je proći na penale, ali ih oduševljavaju i druge stvari. Sam doživljaj boravka u Splitu im je sjajan. Recimo, neka djeca su prošle godine prvi put vidjela more pa su se kupali, nebitno što je to bilo krajem četvrtog mjeseca. Osim toga, primjerice, djeci izrađujemo akreditacije i kad ih dobiju imaju osjećaj kao da su na Svjetskom prvenstvu! Te stvari njima znače.

A ideja „Dalmatinka" izrodila se upravo od strane njihova vršnjaka. Naime, dojmovi Bojčićeva sina s nekoliko turnira koji nisu bili na visokoj razini potaknulo je ovog 40-godišnjaka da obiđe nogometne turnire, prikupi sve pozitivno i negativno te od toga napravi turnir kojemu nije samo cilj osvojiti trofej.

- Zato je naš slogan „Više od nogometa". Moja strast je da promijenim nogomet na bolje. Zato ovaj turnir nudi poklone, edukaciju, izlete i nogomet. U dugoročnom planu želja nam je da djeca kroz bavljenje sportom uoče važnost zdravog života. Također, želimo promovirati i toleranciju, fair-play, jednakost spolova. Zbog toga imamo turnir za curice u kojih se, nažalost, ne ulaže nakon određene životne dobi. Tako, primjerice, jedna cura iz Istre morala je prijeći u drugi sport jer nema ženske seniorske nogometne ekipe!

- Osim navedenog, veliku ulogu imaju roditelji. Zato smo osim pravilnika igre osmislili i pravilnik roditelja. Oni trebaju biti podrška, a ne negativni utjecaj na djeteta i na sve okolo kroz vrijeđanje, stvaranje pritiska i slično. Trebaju učiti svoju djecu ispravnim vrijednostima, a ne da pod svaku cijenu trebaju biti najbolji. Statistički jako mali broj djece postanu igrači, ali naša zajednička misija treba biti da djecu izvedemo na pravi put, da se bave sportom čitav život te da postanu pravi ljudi. U krajnjem slučaju, ljubav prema sportu ostat će im za čitav život, ići će na utakmice, navijati za svoj klub poštujući igru i protivnike. Tako da na ovaj način praktički odgajamo i buduće navijače.

Ovu ideju prepoznali su mnogi, pa tako „Dalmatinko" nalazi podršku lokalnih klubova, brojnih sponzora i poznatih imena koji su ambasadori turnira. Glavni sponzori turnira su JAKO Sport koji osigurava opremu na vrhunskoj razini, zatim Ghetaldus Optika Zagreb koji omogućuju nagradu trenerima, te Renta-a-car Nova i Victa. Među sponzorima su tu još i Galeb Omiš te Coca-Cola. Turnir ima podršku od općine Dugopolje, u čijem gradu će se odigrati ovogodišnje finale, zatim općina Podstrana koja osigurava smještaj, grad Split te Splitsko-dalmatinska županija. Kao i svaki veći turnir, on ne ovisi samo o jednoj osobi, stoga Bojčić nužno ističe važnost pomoći svojih suradnika bez kojih se turnir ne bi mogao ostvariti.

- Istaknuo bi doprinos koordinatora za suradnju sa klubovima Predraga Šimića, naše koordinatore natjecanja Marija Smodlaku, Milenka Bikića, Želu Marića i Ivana Dragaša. Tu je još naša posebna press služba na čelu sa Ozrenom Maršićem, tehničko osoblje za photo i video koju čine, između ostaloga, Neno Boljat i Ivica Čavka. Zatim IT stručnjaci Marko Balić i Petar Baraban te naš vanjski savjetnik Marko Miličić. Do sada su među ambasadorima turnira bili Mate Bilić, Tomislav Erceg, Jurica Vučko, Ivica Križanac, Senijad Ibričić i mnogi drugi.

Iz godine u godinu turnir raste i proširuje svoje aktivnosti. Tako organizatori planiraju ove godine proširiti aktivnosti na turniru udvostručavanjem turnira za curice, humanitarnu utakmicu nogometnih zvijezda te nutricionistički seminar za prehranu mladih sportaša kojeg bi vodio Goran Radovanić. Međutim, to nije kraj Bojčićevim ambicijama.

- Imamo strateški plan do 2022. godine. Ali ja se ne želim zadržati samo na nogometu. Želim pomoći košarci i rukometu, ali samo kao nekakav partner, kao pomoć domaćim klubovima. Te stvari su trenutno u procesu pripreme i realizacije pa ne bih htio govoriti o tome. Što se nogometa tiče, želimo napraviti konferenciju na temi razvoja omladinskog nogometa u suradnji s pravim institucijama koja bi se održala krajem svibnja, a predavači će biti iz nekih od najvećih europskih klubova.

- U listopadu planiramo organizirati turnir u Splitu i u Hvaru. U Hvaru bi bio turnir „1000 island championship", odnosno prvenstvo hrvatskih otoka pa bi se tako proglasio najbolji otački klub u Hrvatskoj. U kooperaciji s klubom Union iz Podstrane, koji je primjer organizacije, rada s djecom i shvaćanja dječjeg sporta, organizirali bi Union Podstrana Cup, a projekt „Rat vratara" Milenka Bikića, koji bi početkom lipnja okupio najbolje mlade vratare, pomoć ćemo u organizacijskom dijelu jer se radi o jedinstvenom projektu i sjajnoj ideji.

Projekata zasigurno ne nedostaje, a preostaje nam vidjeti kako će proteći ovogodišnje izdanje „Dalmatinka". I ove godine najavljeno je da će se turnir moći pratiti preko live streama, lani je ukupna gledanost bila iznimna. Finalni dan natjecanja tada je preko interneta popratilo pedeset tisuća gledatelja, dok je na samom stadionu bilo oko 3500 ljudi. S obzirom na povećani broj sudionika čini se da bi se za nešto više od dva mjeseca mogli probiti dosadašnji rekordi!

Nogomet je sport koji doista kuplja mase, sposoban da okupi milijune ljudi na istome mjestu. I dok se po velikim europskim natjecanjima vrte milijuni dolara, u sjeni blještavila i zvuka šuškanja novca u Splitu se odvija nogometni turnir koji baca svjetlo na ono što je doista neprocjenjivo, sjajnije i ljepšega zvuka - osmijeh sretnog i zadovoljnog djeteta!

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu