Sport Dalmacija u balunu

Transferu hrvatskog stopera najviše se nadaju na Šubićevcu, a on poručuje: Želim u Moskvu!

Biličanin Duje Ćaleta Car “vruća” je roba na zimskom nogometnom trištu.

Za mladog stopera austrijskog Red Bull Salzburga moskovski Spartak je navodno ponudio 12 milijuna eura. Lijepa je to svota za igrača koji po Transfermarketu vrijedi tri milijuna eura. Međutim, i tih 12 milijuna eura nije zadovoljilo Austrijance koji su ponudu Rusa glatko odbili. Takvim raspletom događaja nisu baš najsretniji na Šubićevcu. Naime, što? Duje Ćaleta Car ponikao je u šibenskom drugoligašu i za svaki transfer u klub iz jedne države u drugu, “narančaste” pripada odgovarajuća odšteta. U konkretnom slučaju, da se Ćaleta Car eventualno proda u Rusiju, klub sa Šubićevca bi dobio više od milijun kuna! 

Bio bi to pravi mali dar s neba za HNK Šibenik. Točnije, s tim novcem bi se pokrilo oko trećine godišnjeg proračuna. S tim novcem u takujinu, vjerojatno bi i šibenski pogled prema 1. HNL bio puno jasniji. Međutim, na Šubićevcu ni u snu ne pomišljaju otvoriti šampanjac. Iskustvo ih uči da treba biti oprezan i puhati i na hladno. 

Ćaleta Car: Da se mene pita već bi bio u Spartaku

Posljednji takav slučaj desio se minulog ljeta kada su mediji praktički proglasili zaključenim transfer stopera Matea Baraća iz Osijeka u Ajax za nekih 1,5 milijun eura. Da se taj posao realizirao, Šibenik bi dobio oko 150 tisuća eura. Ali, na kraju se sve izjalovilo, navodno zbog Baraćevih zdravstevnih problema.

No, premda je Red Bull u prvi mah odbio ponudu Spartaka, možda se do zaključenja prijelaznog roka i 31. siječnja stvari promijene. Da još ima nade za lijepo punjenje šibenske blagajne govori i izjava samog Duje Ćalete Cara:

- Dobio sam informaciju od menadžera da se zanimaju, razgovarali smo, ne znam što da vam kažem. Počinjem normalno pripreme s Red Bullom, prijelazni rok je do 31. siječnja. Ako se nešto dogodi OK, ako ne ostajem u Salzburgu i naporno dalje treniram za nove izazove koji me očekuju. Iskreno, da se pita mene, išao bih u Spartak. To bi bio korak više u mojoj karijeri, kvalitetnija je liga - kazao je mladi reprezentativac.

Dakle, još tinja nada da bi Ćaleta Car mogao promijeniti sredinu, a samim time da i Šibenik omasti brk. Osim Ćalete Cara i već spomenutog Baraća, Šibenik u fokusu ima još neke igrače od kojih bi mogao zaraditi na osnovu naknade za razvoj. Jedan od njih je Nikola Kalinić, ali Šibenik se nije usrećio kada je centarfor odabrao Milano umjesto Kinu kao destinaciju kada je napuštao Firenzu. Nije Šibenik imao sreće ni sa slučajem Arijana Ademija. Taman kada je za Dinamovog kapetana interes pokazao Torino, bunula je afera s dopingom, pa je i taj transfer propao. Iz navedenih primjera jasno je kako se radi o skliskom terenu, odnosno o vrlo neizvjesnim prihodima.

Stoga se u kancelarijama Šibenika moraju osloniti na sigurne prihode i u skladu s tim krojiti poslovnu politiku. U prijevodu, to znači koncentrirati se na skromnije angažmane ili suradnju s drugim klubovima, kao što je slučaj s Red Bull Salzburgom i najnovijim aranžmanom s 19-godišnjim krilnim napadačem Princeom, koji iz Austrije stiže na Šubićevac.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu