Sport Dalmacija u balunu

mali zmaj 2017.

Najugodnije iznenađenje turnira u Makarskoj priredili su domaći nogometaši koji su u finalu pobijedili moćni splitski Adriatic

mali zmaj 2017.

Nogometni klub Zmaj je bio organizator i domaćin devetog po redu Međunarodnog nogometnog turnira za mlade nogometaše Mali Zmaj 2017.

Ovaj turnir se igra povodom dana Grada Makarske, a na njemu su igrali klubovi iz osam zemalja (Hrvatska, Češka, Švedska, Kosovo, BiH, Crna Gora, Slovenija, Kosovo), među njima Hajduk, Rijeka, Zrinjski, Sarajevo, Željezničar, Slavija (Prag), Vojvodina, domaćin Zmaj i susjedi  mu Urania iz Baške Vode, Jadran Tučepi te ŠN Brela. 

Odigrane 144 utakmice

Tako je grad pod Biokovom bio četverodnevni domaćin za 36 klubova s čak 67 selekcija. Igralo se u tri uzrasne kategorije (U-9, U–11, U–14), a čak 144 utakmice odigrane su na terenima Gradskog sportskog centra u Makarskoj te na igralištima Ante Jurišić-Ako u Baškoj Vodi i Slatini u Tučepima. Kolika je važnost ovog turnira pokazuje i to što je uvršten u službeni kalendar aktivnosti HNS-a. 

Prvi dio turnira igran je po skupinama, a od četvrtfinala se igralo po kup sustavu. U kategoriji U–9 završnicu su izborili dječaci Sarajeva, Hajduka, Slavije i Pomaka. Sarajevo i Hajduk bili su bolji od svojih protivnika te se tako plasirali u finale. Nakon uzbudljivog i neizvjesnog dvoboja Sarajevo je postalo prvi pobjednik ovogodišnjeg Malog Zmaja. 

U finalu kategorije U-11 snage su odmjerili splitski klubovi Hajduk i Adriatic, nakon bolje igre tijekom cijele utakmice bijeli su zasluženo slavili i tako obranili prošlosezonski naslov.

Najugodnije iznenađenje U-14 turnira priredili su domaći nogometaši koji su u polufinalu bili bolji od KF Olti sa Kosova. Iako su do pred kraj utakmice gubili sa 3:1 velikom borbenošću uspjeli su preokrenuti rezultat, a rulet jedanaesteraca otišao je na njihovu stranu. 

A onda Adriatic

U finalu ih je čekao favorizirani sastav Adriatica koji je u drugoj utakmici polufinala pobjedio slovenskog prvoligaša Krško.

Mnoštvo gledatelja na tribinama Gradskog sportskog centra gledalo je finale jednog od najkvalitetnijeg turnira za ovo godište u ovom dijelu Europe. Nakon što je rezultat na kraju utakmice bio 1:1 ponovo su o pobjedniku odlučivali udarci s 11 metara.

Nakon što je vratar Zmaja Tihomir Ćapin u četvrtoj seriji obranio, a Niko Žamić zabio jedanaesterac nastalo je veliko slavlje mladih nogometaša Zmaja. Igrači Hajduka Josip Juranović i Toma Bašić, direktor Zmaja Ivan Rašić te gradonačelnik Makarske Jure Brkan nakon završetka turnira uručili su kapetanima najuspješnijih momčadi pehare i medalje.

Finale U–9

Sarajevo -  Hajduk 1:0
Konačni redoslijed: 
1 . Sarajevo, 2. Hajduk, 3. Slavija (Prag), 4. Pomak
Sarajevo: Pecar, Bihorac, Vilić, Žećo, Sultanić, Duraković, Pandžić, Sabljica, Delalić, Potogija, Palavara. Trener: Kenan Buza.

Finale U-11 

Hajduk - Adriatic   1:0 
1.  Hajduk, 2. Adriatic, 3. Zadar, 4. Domžale (Slovenija).
Hajduk: Bosančić, Prgomet, Milišić, Vušković, Domazet, Grabovac, Marinović, Mušura, Palić, Durdov, Brnada, Srzić, Ora, Milišić.  Trener: Danijel Vušković.

Finale U-14

Zmaj - Adriatic 5:4 (1:1).    
1.  Zmaj, 2. Adriatic, 3. Krško (Slovenija), 4. KF Olti (Kosovo).
Zmaj: Ćapin, Lelas, Nikolić, Biličić, Matijašević, S.Čović, Botica, Opačak, Žamić, Škorlić, Ivanac, Jujinović, L.Čović, Antunović, Šindrić. Trener: Ivan Carević.

Nikad jača U-14 konkurencija

Nakon završetka turnira voditelj škole nogometa Zmaja Darko Vlatković je rekao: 

- Turnir je završio najbolje mogućim scenarijem za Zmaj. U kategoriji U – 14 smo osvojili prvo mjesto i moje velike čestitke igračima i treneru Careviću. Iako smo imali velikih vremenskih neprilika dva dana turnira ipak smo ga uspješno priveli kraju.

- Zahvaljujem svim klubovima koji su nastupili na Malom Zmaju, Gradu Makarskoj kao pokrovitelju turnira te predsjedniku Marku Ožić-Bebeku i sportskom direktoru Ivanu Rašiću. Isto tako i glavnom organizatoru Petru Talajiću.

- Nogomet se u svim kategorijama igrao na zavidnoj razini, posebno u kategoriji U-14 gdje je bila izuzetno jaka konkurencija. U četvrtfinalnim utakmicama ovdje je igralo pet prvoligaških klubova iz četri države pa je time uspjeh Zmaja znatno veći.

- S obzirom na nivo prikazane igre i organizacije mogu samo reći da je turnir Mali Zmaj jedan od najkvalitetnijih u ovom dijelu Europe. Naša je namjera dodatno unaprijediti ovaj turnir kako bi u grad podno Biokova iz godine u godinu dolazile buduće velike nogometne zvijezde na samim počecima njihovih karijera.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu