Sport Dalmacija u balunu

nastavak trakavice

Bivši sportski direktor Splita ogorčen: Kada je trebalo raditi, bili smo Žužulovi zaposlenici, a kada nas treba isplatiti onda nismo

nastavak trakavice

Tonći Bašić, bivši direktor RNK Split, jedan je od onih kojima klub duguje za plaće iako su u njegovu mandatu, kaže, realizirani transferi od 15 milijuna eura.

Iako je većina profesionalnih nogometaša, te trenera i drugog stručnog osoblja koji su radili za RNK Split, dobila ovršne isprave – arbitražne pravorijeke HNS-a, po kojima im klub iz Parka mladeži mora isplatiti brojna mjesečna primanja, ti dokumenti uskoro neće imati nikakvu pravnu snagu.
 
To će se dogoditi ako Crveni ishode sklapanje predstečajne nagodbe koju hrvatski zakoni i sudovi tretiraju kao “majku“ svih ovršnih isprava, a po kojoj igrači i “struka“ moraju na silu oprostiti 70 posto iznosa koje potražuju od kluba. U tome će RNK Split uspjeti ako takvu nagodbu izglasaju dvije skupine vjerovnika. U jednoj su tijela javne uprave i tvrtke u većinskom državnom vlasništvu, ili jednostavnije rečeno – država koja bi trebala oprostiti 30 posto iznosa kojeg joj klub duguje. 

Žužul sam sebi oprašta sedamdeset posto duga.

Druga grupa je ona tzv. “ostalih vjerovnika” koja bi trebala oprostiti 70 posto iznosa svojih tražbina, a u kojoj najviše glasova imaju upravo Slaven Žužul, predsjednik kluba, i njegova tvrtka Skladgradnja, temeljem 57 milijuna kuna pozajmica Crvenima.

No, ovih dana 88 profesionalnih nogometaša i trenera, od kojih neki nisu dobili po 16 mjesečnih bruto primanja i koji ukupno potražuju oko 15 milijuna kuna, što klub želi umanjiti za oko 10,5 milijuna, odlučuju hoće li protiv RNK Splita podnositi tužbe kojima će tražiti da ih tretira kao svoje bivše zaposlenike, što je stav HNS-a, iako su se vodili kao slobodna zanimanja. Ako uspiju u tim sporovima, klub će im morati priznati cjelokupne tražbine.

‘Zakon za zaštitu tajkuna’

Tonći Bašić, bivši sportski direktor Crvenih, u čijem je trogodišnjem stažu napravljeno 15 milijuna eura vrijednosti transfera, kaže da je u zadnje dvije godine u klub dolazio novac od transfera, a istovremeno se nisu davale plaće. Njemu konkretno duguju njih šest.

- Kolege i ja radili smo jako dobro, što se vidi po rezultatima koje je Split imao i po transferima koje smo, s obzirom na budžet, radili kao nitko drugi u HNL-u. Kada smo trebali raditi, po kiši biti na terenu, kao i kada sam 24 sata na dan putovao po Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji i BiH tražeći igrače, onda smo bili zaposlenici. A kad nas klub treba isplatiti, onda više nismo zaposlenici. To mi je neprihvatljivo i vrijeđa me. Zbog takvog ponašanja kluba ostali smo dužni novac državi za doprinose koje više nismo imali kako platiti, zbog čega smo pod ovrhama – rekao je Bašić.

Trener Mladen Krstić kaže da nije dobio dvanaest i pol plaća i ističe da je jasno da je zakon po kojem se vode predstečajne nagodbe napravljen da bi se štitio - tajkune.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu