Sport Dalmacija u balunu

DALMATINKO KUP

Više od nogometa: 'Djecu je oduševio Poljud, a prvi put su neki vidjeli more'

DALMATINKO KUP

Često me pitaju što mi to treba, zašto gubim živce i vrijeme na sve ovo. A ja im samo pokažem fotografije i videosnimke na kojima se vide osmijesi djece od uha do uha. To nema cijenu i to daje smisao ovoj priči! - s puno emocija i ponosa priča nam Domagoj Bojčić, idejni pokretač Dalmatinko kupa, nogometnog turnira za mlađe kategorije koji je prošlog tjedna drugu godinu zaredom okupio mnoštvo djece zaljubljene u najvažniju sporednu stvar na svijetu. Koliki je bio interes, dovoljno govori činjenica da su se ove godine prvi put morale igrati kvalifikacije.

Imali smo prijavljene 104 momčadi, što nam je rekord, od čega osam u kvalifikacijama iz kojih je samo najbolji ulazio u turnir. Sve to u godištima od 2004. do 2009. Osim iz Hrvatske, došli su nam i klubovi iz Srbije, Crne Gore, BiH i Slovenije, poput Budućnosti, Vojvodine, Željezničara, Olimpije... A od domaćih snaga između ostalih smo imali Hajduk, Dinamo, Split i Rijeku - referirao je Bojčić. Prvi put su se natjecale i djevojčice u kategoriji U-13.

Promoviramo jednakost spolova i toleranciju. Curice se ne bave sportom koliko bi trebale, pogotovo nogometom. Pehar za prvo mjesto koje je osvojio Marjan ide od kuće od kuće, svaka igračica imat će ga određeni period vremena. Utakmice su se igrale u Vranjicu, Dugopolju, Podstrani i Klisu, pa tamošnjim klubovima domaćinima (Omladinac, Dugopolje, Union i Uskok) Bojčić šalje posebne zahvale.

Lavovski dio posla odradili su naši koordinatori Mario Smodlaka, Slavko Radić, Milenko Bikić, Mario Jurić i naša „katica za sve" Žele Marić. Turnir ne bi bio moguć bez njihove pomoći, ali i fotografa Ivice Čavke, press službe, zaštitara, čistačica i svih volontera... Osim nogometnog, Dalmatinko kup specifičan je po humanitarnom i turističkom karakteru. Tako je svaka natjecateljska skupina nosila ime po jednoj humanitarnoj dječjoj organizaciji, dok je oko 1600 djece uz pratnju roditelja i trenera tijekom četiri dana trajanja turnira ostvarilo oko 5000 noćenja, kaže Bojčić. Nastup na turniru djeca će pamtiti i po obilasku Hajdukova stadiona te điru Rivom.

Ljudi iz Vojvodine zahvalili su nam što smo im omogućili da popiju kavu na Rivi. Nikad nisu more vidjeli! To nije sve:

Išlo se i brodovima po Cetini i do Brača, prošle su godine pojedinačni pobjednici dobili besplatno ljetovanje na Šolti i učenje engleskog jezika u kampu, a ove godine htjeli smo nagraditi trenere pa smo im uručili poklone Ghetaldusa Zagreb i glavnog sponzora Sport Vision. Neka im to bude mala satisfakcija jer vode brigu o djeci u najosjetljivijoj dobi. Na sliku s otvaranja turnira u Mall of Split Bojčić je izuzetno ponosan.

Svi klubovi u svojim trenirkama stoje zajedno na istome mjestu. Osjećaju se sigurno i ugodno, bez obzira iz kojeg kluba ili države dolaze. To i jest motiv, da sutradan budu sportski prijatelji. Vratili smo Bojčića na začetak priče Dalmatinko kupa.

Što vas je nagnalo na pokretanje turnira?

Dojmovi mog sina s nekoliko turnira na kojima je bio a koji nisu bili na visokoj razini. Naš slogan „Više od nogometa" puno govori. Nogomet je jezgra oko koje se sve vrti, ali djeca moraju dobiti socijalizaciju, opću kuturu, turizam, društvenu odgovornost i humanost, sve ono što im mi želimo ponuditi. Žalosti me jedino što su se u vašem listu pojavile dezinformacije da je Orkan varao s godištem, što nije točno i za što imamo dokaze. Spremni smo podastrijeti identifikacijske dokumente koji su lako dostupni i provjerljivi. Prozivati ljude iz Orkana, kluba s gotovo stogodišnjom tradicijom, da su prevaranti u najmanju je ruku bezobrazno i podcjenjivački.

Bojčić je dodao i sljedeće:

Djeca iz tog kluba zasluženo su osvojila prvo mjesto i pokupila praktički sve nagrade jer su bila najbolja. Vratar Orkana ima službeni poziv prvoligaškog kluba i u svojoj kategoriji slovi za najboljeg vratara Dalmacije. Na turniru nije primio ni jedan gol. Jedan roditelj smatrao je da je njegovo dijete trebalo dobiti nagradu za najboljeg vratara, ali unatoč tome što se radi o darovitom dječaku, nagrada je otišla u prave ruke. Najboljeg igrača birali su delegati i treneri iz Komisije. Bavljenje Predragom Šimićem neću komentirati, on je svoje grijehe iz prošlosti platio. Zar bi mu sada trebalo zabraniti da diše? Za kraj, Adriatic nije nastupio zbog pretrpanog rasporeda ligaških natjecanja za mlađe kategorije.

Ciljeva za dogodine i skoru budućnost ima napretek. Prvi je dohvatiti 2000 djece u osam generacija, od toga dvije generacije curica te produžiti turnir na pet dana jer dogodine 1. svibnja pada na utorak, što znači produženi vikend. Ali to nije sve:

Cilj nam je i obuhvatiti barem 12 država, kao i organizirati zasebno natjecanje za starije pionire i kadete. Do 2020. želimo pokriti većinu zemalja iz cijele Europe i dovesti neke momčadi ovamo na pripreme. Apeliram na poboljšanje sportske infrastrukture, jer svi trebaju prepoznati stvarne mogućnosti sportskog turizma - zaključio je Domagoj Bojčić.

Završnicu pratilo 40.000 ljudi

U organizaciju je bilo uključeno gotovo 70 ljudi, a prijenos uživo putem streama na internetu završnog je dana natjecanja imao preko 40 tisuća ulaza. Turnir su prepoznali i sponzori, kao i brojna poznata imena iz svijeta nogometa Građa Solin, Victa i Galeb Omiš prvi su nas prepoznali. Promotori su nam Mate Bilić, Tomislav Erceg, Jurica i Luka Vučko, Ardian Kozniku, Senijad Ibričić, a podršku su nam dali Nenad Pralija, Vlatko Đolonga i mnogi drugi. Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija su pokrovitelji, a moram zahvaliti i turističkim zajednicama Dugopolja, Podstrane i Splita, kao i gospodi iz Grada Solina i NK Solin. Dokle je gostoprimstvo otišlo dovoljno govori da je čelnik TZ Dugopolje Tomislav Balić u vlastitom autu vozio vodstvo Vojvodine - rekao je Bojčić.

Pobjedničko postolje

2004. - 1. Split, 2. Hajduk, 3. Rijeka.

2005. - 1. Split, 2. Metković, 3. Olimpija.

2006 - 1. Vojvodina, 2. Omladinac, 3. Dinamo.

2007 - 1. Olimpija, 2. Split, 3. Akademija Balarin.

2008 - 1. Orkan, 2. Talent, 3. Hrvatski dragovoljac.

2009 - 1. Brda, 2. Omiš, 3. Brela.

Djevojčice U-13: 1. Marjan, 2. Rijeka, 3. Vrčevo.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu