Sport Dalmacija u balunu

poseban gost

Kakva čast: na proslavi 80. rođendana HNK Vatra iz Poljica početni je udarac izveo predsjednik UEFA-e

poseban gost

Premda je HNK "Vatra" iz Poljica na otoku Hvaru osnovan još 25. travnja 1937. godine velika fešta povodom 80. obljetnice djelovanja kluba upriličena je u subotu poslijepodne. U sklopu proslave odigrana je revijalna nogometna utakmica 'Stari - mladi' na igralištu 'Pelinje' u Jelsi (1: 3) na kojoj je početni udarac izveo nitko drugi do Slovenca Aleksandera Čeferina, predsjednika UEFA-e, koji ima svoju kuću u kojoj se trenutno odmara u Zavali na južnoj strani škoja.

Naravno, uslijedilo je polaganje vijenaca u spomen na sve preminule igrače "Vatre", svečana skupština, te domjenak i vatreno druženje u Poljicima (izložba klupskih fotografija, projekcija utakmica "Vatre", zabava uz živu glazbu i neizostavni vatromet. 

Ipak, postojanje pojiških fuzbališta nije bilo kontinuirano jer je klub bio ugašen krajem 1960-ih, a početkom 1970-ih se dio mještana priključio momčadi "Sloge" iz susjednog Zastražišća, s kojom udruženi 1979. osvajaju i prvenstvo otoka Hvara.

U prvoj momčad su u prugastim (crveno-bijelo-plavim) dresovima igrali: Stjepan Božiković Mate, Ivan Huljić, Ivan Matković, Miće Lučić, Prošper Matijašević Petra, Ante Matković, Mate Matković, Ivan Pavičić Ivana, Marko Pavičić Ivana, Marko Pavičić Petra, Miće Šarić, Mile Škrmeta, Ivan Zenčić i Jakov Županović, dok je Ivan Cvitanović bio trener i učitelj, iz Baške Vode. Na svu sreću obnovljeni smo 14. rujna 1997. godine i za živo čudo, unatoč posvemašnjoj depopulaciji sela, živi i do dan danas - kazao je Mladen Lučić - Gari u ime Kluba.

Zanimljivo je da se u početku igralo s 8 igrača, a gledalište je uvijek bilo puno. Na utakmice se išlo pješice i do 20 kilometara. Klub je do danas, osim nekih prijateljskih, sve svoje ligaške utakmice odigrao jedino u Hvarskoj nogometnoj ligi. Najveći uspjesi su finale Hvarskog kupa 1960. na igralištu 'Soline' u Jelsi (kada je izgubio s 1:0 od NK "Jadran" iz Staroga Grada) i finale tog istog Kupa 2010. u Hvaru, gdje su od NK "Hvara" poraženi s 2:4, te 2. mjesto u prvenstvu 2003./04. (kada je skor u međusobnim susretima s NK "Hvar" odlučivao o prvaku najsunčanijeg otoka).

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu