Sport Dalmacija u balunu

balun na braču

U Postirima odigran međunarodni turnir koji je okupio 500 djece iz 36 klubova, planovi za dogodine još su ambiciozniji

balun na braču

Postira su bila u znaku Međunarodnog dječjeg turnira u nogometu. Čak petsto mališana okupiralo je glavni i pomoćni teren postirskog NK Sardija, ali i hotele i ulice ovog bračkog mista.

– Tu nam fali bod da uđemo u polufinale. Vidi ih! To su početnici, mlađi početnici momčadi Brazzie, prvi i drugi razred osnovne. Igraju protiv ekipe Akademije Mladinić, Srđana Mladinića, bivšeg igrača Dinama i Hajduka. Nama je dosta bod za prolaz, njima pobjeda – upućuje me trener momčadi Brazzia Frane Kurte u igru koja je upravo u tijeku.

Kurte je ujedno i organizator turnira i idejni začetnik, uz pomoć i pokroviteljstvo NK Postira Sardi i postirske Turističke zajednice. Prva im je godina, kaže mi, nemaju mnogo sponzora, ali ljubavi prema ovoj igri ne nedostaje.

Od Sarajeva do Crne Gore

– Sudjelovali smo na ovakvim turnirima u Sarajevu, Crnoj Gori, ali i Visu, Makarskoj... Ostvarili smo brojna poznanstva i prijateljstva i odlučili i sami pokušati slično – priča Kurte.

Odlični uvjeti koje Brač pruža, izvrsna klima, odlični tereni u Postirima na kojima je trenirala i reprezentacija i Hajduk, privuklo je ove godine 36 ekipa.

– Žao mi je što naši prijatelji iz Mostara nisu uspjeli doći, na koncu od međunarodnih ekipa imamo samo selekciju iz Podgorice koja je evo, baš prva, i ušla u polufinale – kazuje Kurte.

Osim iz Podgorice, djeca stižu iz Splita, Brela, Tučepa... Igra se u pet starosnih kategorija od mlađih pionira do igrača mlađih početnika rođenih 2004., 2005., 2006., 2007. i 2008. godine. 

Sudjeluju i mladi Bračani, momčadi Brazzie, NK Postira, pa s NK Jadranom iz Supetra i Bolom, to je oko stotinjak djece s otoka.

Kurte se nada kako će turnir trebao postati tradicionalni, a ne krije ambicije i planove za budućnost:

– Iskustva su, čujem, dobra, no u budućnosti je cilj, i to već u listopadu, dovesti i jače ekipe, prvoligaše Hrvatske, ali i okolnih zemlja. Volio bih spojiti ekipe iz ‘susjedstva’. Za takav veći turnir, višu razinu, kao što je onaj u Sarajevu, na kojem sudjelujemo već dvije godine zaredom i na kojem bude i do sto ekipa, trebat će ozbiljnije i šire pristupiti – objašnjava napominjući kako je važno održavanje turnira u kojem domaća djeca mogu sudjelovati.

Okuplja djecu čitavog otoka

Ideja o međunarodnom dječjem turniru i niknula je jer Kurte s djecom radi već duži niz godina. Sa svojom školom NK Brazzia radi tri godine te okuplja mlada nogometaše s cijelog otoka, a trener je i pionira Postira Sardi.

– I prvaci smo tri kola prije kraja. Trinaest utakmica, trinaest pobjeda. Hoćemo li uspjeti zadržati taj status malog fenomena s Brača do kraja, ne znam, nadam se, no radi se o zaista talentiranoj generaciji – kaže Kurte dok promatramo spretne pokrete bračkih i splitskih igrača najmlađe kategorije.

Mladi su Bračani iz Brazzie, na koncu i skupili svoj bod, a u svojoj kategoriji 2008. godišta na kraju turnira osvojili drugo mjesto. Momčad Brazzie je i u kategoriji 2006. godište izborila treće mjesto. U toj je kategoriji pobjedu odnijela selekcija Podgorice. 

Najviše trofeja preko bračkog kanala otišlo je pak za Split, u ruke hrvatskog prvoligaša, RNK Split. Oni su u obje kategorije u kojima su nastupali (2004. i 2005. godište) osvojili prva mjesta.

Dodajmo kako su i ‘domaćini’ iz Postirskog Sardija osvojili pehar za treće mjesto u uzrasnoj kategoriji 2005. godište.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu