Sport Dalmacija u balunu

prvoligaški igrač u trećoj ligi

Tomislav Mrkonjić: Nisam se vratio u Dinamo jer sam htio na ekskurziju

prvoligaški igrač u trećoj ligi

On je prvoligaški igrač koji igra u Trećoj ligi. Igra za klub iz svog sela, a otac Sveto mu je u klubu sportski direktor. Taj igrač zove se Tomislav Mrkonjić.

Zmijavački Messi, kako ga zovu (iako ne igra veznjaka, nego desno krilo), je najzaslužniji što se Croatija iz Zmijavaca nalazi na četvrtom mjestu Treće lige jug. U 16 nastupa za klub u ovoj polusezoni 22-godišnji Tomislav je postigao 11 golova, a 13 puta je bio asistent.

Nakon Zmaja iz Blata na Korčuli, Croatija iz Zmijavaca je klub kojeg gleda najviše gledatelja i nije pretenciozno ako kažemo da Zmijavčani sada žive svoj nogometni san. 

Malo tko od navijača misli o Tomislavu i činjenici da bi trebao igrati dvije kategorije iznad lige u kojoj sada igra, kada u ovoj ligi svojim mještanima dođe kao neki nogometni željofon po principu rada - Nazovi Tomu radi asistencije ili gola.

Koliko će trajati ova nogometna idila u Zmijavcima s obzirom da vas neki hrvatski, a i strani klubovi, zovu u svoje redove?

– Ja sam već bio u Hajduku i Dinamu u mlađim uzrastima i kao senior u Splitu. Dakle već sam prošao tri prvoligaška kluba pa mi se baš i ne žuri otići iz Zmijavaca, ako ne budem zadovoljan ponudom. Moje igre su primjećene i dosta me menagera i klubova zove - zagonetno će Mrkonjić kojemu je lakše čekati novi klub s obzirom da je na Arbitraži dobio svoj stari klub - RNK Split koji mu mora isplatiti oko 600 tisuća kuna dugovanja.

– S njima sam bio potpisao ugovor na četiri i pol godine, slušao sam sve šta mi se kaže, odlazio sam na posudbe u Imotski kojeg sam vratio iz Treće u Drugu ligu, a onda je iskrsnuo problem plaćanja. Godinu i pol dana ugovor se nije poštivao i morao sam tužiti Splita preko odvjetnika Tomislava Kasala, a ja sam uzeo papire i otišao u klub iz svoga sela - govori Tomislav.

Objašnjava nam svoj put od Hajduka, preko zagrebačkog Dinama, RNK Splita do zmijavačke Croatije.

– Ili možemo obrnuto, jer ja sam dijete Croatije. U Hajduk sam došao s 13 godina u generaciji Eleza, Džonija, Radoševića smo bili pionirski prvaci Hrvatske, ali bilo je dosta i pehova. Dvije upale pluća, lom ruke, dijete si izvan svoje obitelji u velikom gradu... Sa šesnaest i pol godina igrao sam za prvu ekipu Croatije uz specijalnu liječničku dozvolu i ušao u U-17 reprezentaciju na poziv Ivana Gudelja gdje me na pripremama u Umagu primijetio Zoran Mamić i doveo u Dinamo. Prošao sam na probi, a 32 druga igrača su otpala. To je bila generacija Jedvaja, Prenge, Šimunovića, Kovačića. U Splitu me trener Zoran Vulić najprije jako volio i cijenio, a onda me malo i zamrzio. Odigrao sam utakmice protiv Dinama i Hajduka vrlo solidno, a protiv Lokomotive sam uz Bagarića bio najbolji igrač utakmice... Nije to bilo baš puno, mogao sam i morao bolje - samokritički će Tomislav.

A šta će on igrati kad ima sve, znaju reći zlobnici aludirajući na Mrkonjićevog oca Svetu koji je vlasnik Radio Imotskoga i drži kafić u Zmijavcima.

– Nisam ja tatin sin, nego sam ja svoj čovjek! To je problem. Ja sam kriv jer sam previše razmišljao svojom glavom. Pravedan sam u životu i to me je koštalo. Dobro, bilo je tu i nekih mojih hirova i gafova. Nisam se vratio u Dinamo jer nisam htio propustiti ekskurziju. E to su neki moji gafovi. Ali toga nema više jer mislim da sam sve dječje bolesti prebolio i da se u prvoj HNL sigurno ne bi osramotio – zagonetno nam poručuje Tomislav Mrkonjić, a njegovi fanovi nam poručuju:

– Napišite slobodno da će broj 70 ponovno letjeti Prvom hrvatskom ligom!”

U Croatiji ima 7-8 igrača za Prvu ligu

U Croatiji ima sigurno sedam-osam igrača koji mogu igrati u drugoligšakim i prvoligaškim klubovima. Nekad mi je žao da se samo priča o meni, a i drugi momci iz kluba zaslužuju svu moguću pažnju - kazao nam je Tomislav.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu