Sport Dalmacija u balunu

ZAGORANELLO IZA KOZJAKA

Novi Messi i Ronaldo rađat će se u pet milijuna eura vrijednom nogometnom kampu u Prugovu

ZAGORANELLO IZA KOZJAKA

Tek dvije zaboravljene "branke", još uvijek postavljene na udaljenost od osamdesetak metara, svjedoče da je u visokoj travi i raslinju nekada bio nogometni teren na kojemu je snage sa svojim sportskim rivalima odmjeravao lokalni nogometni klub "Prugovo".

Jest da je livada u neposrednoj blizini zgrade u kojoj su službene prostorije kluba, ali zgrada i ne služi kao neki "sportski" orijentir jer je u prizemlju smješten dječji vrtić, a u prvom susjedstvu "preko ograde" nalazi se osnovna škola.

Situacija će se, međutim, uskoro promijeniti jer je na rečenoj livadi-terenu planirana gradnja sportskog centra vrijednog oko pet milijuna eura.

- Riječ je o projektu izgradnje nogometnog igrališta u Prugovu s pomoćnim igralištem i pomoćnim zgradama za koji je pripremljena dokumentacija za apliciranje na Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - kazuje Matko Sarić, predsjednik NK "Prugovo", koji zajedno s Jakovom Vetmom, načelnikom općine Klis kojoj Prugovo administrativno pripada, s nestrpljenjem očekuje objavu natječaja.

- Natječaj će objaviti Ministarstvo poljoprivrede - kaže načelnik Vetma - radi se o bespovratnim sredstvima u stopostotnoj vrijednosti investicije, s tim da će se projekt realizirati u fazama, pa će i sredstva stizati sukladno njihovom završetku. Kako općine i udruge u nedostatku sredstava ne bi mogle financirati projekt do pristizanja EU sredstava, ona će biti uplaćivana avansom po fazama realiziranja projekta.

Ako sve protekne u redu, radovi bi mogli početi u proljeće 2017. godine. Lokacija je na državnom zemljištu, ali je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) pokazao naklonost da se teren koristi za javne sportske sadržaje.

Ovo je "umjetnost"

E sad, otkud sportski centar i otkud baš u Prugovu, po zadnjem popisu, mjestu s nešto više od 600 stanovnika.

- Napraviti ovakav projekt u naseljenom području gdje imate dosta djece, veliku školu, gospodarske djelatnosti, lako je, "umjetnost" je učiniti to u Prugovu. Nije problem imati nogometni klub u Solinu, Kaštelima ili Splitu, ali u Prugovu... Zato je ovo što radi Matko - umjetnost, reagirao je na upit načelnik Vetma.

A kad se govori o NK "Prugovo", uslijedilo je iznenađenje. Dakle, NK "Prugovo" je ponovno osnovan 6. svibnja 2010. godine i ima dvadeset članova. Nekadašnji klub je, usput budi rečeno, ugašen sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Novoosnovani se, međutim, ne natječe, a niti će sve dok ne bude imao uvjete.

- Prvo projekt, osiguranje uvjeta i onda aktiviranje kluba u natjecateljskom dijelu, uključivanje u natjecanja pod ingerencijom HNS-a - kazuje Sarić.

Dobiti sredstva, pogotovo u tako velikom iznosu i bespovratna, sigurno znači i udovoljiti određenim kriterijima što ih postavlja EU. Konkretni i precizni uvjeti znat će se kad natječaj bude objavljen, no poznato je, kazuje Vetma poučen dosadašnjim iskustvom općine Klis s povlačenjem europskih sredstava, da fondovi EU-a zahtijevaju održivost projekta.

- Znači, mi ćemo kroz kompletnu dokumentaciju trebati dokazati da izgrađeni objekti neće godinama propadati i da ćemo imati svoje izvore financiranja. Uvjet je također, najmanje pet godina korištenja u svrhe navedene u projektu na osnovi kojih su dobivena sredstva, precizirao je Vetma. Samofinanciranje projekta može se postići iznajmljivanjem sadržaja i organiziranjem manifestacija, primjerice.

Prugovo, istina, ima nešto više od 600 stanovnika, ali mu gravitiraju mjesta Konjsko, Broćanac, općina Muć, Neorić, Brštanovo, Nisko..., a ni jedno nema sportski sadržaj, ako se ne računaju mala betonska igrališta, iznose svoje argumente naši sugovornici.

Bit će i igračica

- NK Prugovo ima u svom planu rada tri segmenta: sportski, organizacijski i strateški - veli Sarić. Sportski dio je prije svega osnivanje škole nogometa za djecu i mladež u dobi od šest do osamnaest godina, pri tom uključujem i djevojčice jer postoji interes i za ženski nogomet. Čak FIFA, pa i HNS propagiraju što je moguće više uključivanja djevojčica.

- Ciljevi i plan rada u školi su nam pedagoški, sociološki, zdravstveni i sportski. Kad daju svoje dijete u školu nogometa, roditelji će biti sigurni da će s djetetom radit isključivo stručni kadar, treneri specijalisti (za fizičku pripremu, trener vratara). Svako će dijete imati karton (dosje) u kojemu će se bilježiti njegov napredak. Želimo, međutim, pomoći roditeljima i u školovanju te djece.

Iz dosadašnjeg Sarićevog trenerskog iskustva, kad djeca popuste u učenju u školi roditelji ih žele povući s treninga dok ne poprave ocjene i dogodi se kontraefekt.

- Dijete izgubi ritam, zaostaje kad se vrati i - odustaje. U Prugovu imamo mlade momke koji su završili fakultet i spremni su pomoći dajući im instrukcije u klubu sve dok ne poprave ocjene. Tako ne gube na treniranju.

U strateškom dijelu važna je činjenica da sličnih sadržaja nema u cijeloj Zagori. Rekreacijski sadržaji namijenjeni su onima koji će možda igrati mali nogomet, doći u teretanu, trčati. Uvjete za pripreme imat će svi zainteresirani klubovi iz zemlje i inozemstva.

- Nije korist ovog projekta da se naprave dva terena i par zgrada i da to bude zatvorena cjelina. Ako korist neće imati stanovnici Prugova, onda to nije dobro - naglašava načelnik Vetma.

A da se ima u vidu dobrobit lokalnog stanovništva potvrđuje i Sarić najavom da će u centru biti posla na održavanju objekata, a prednost će imati nezaposleni slabijeg imovnog stanja, ali i za mlade koji su prerasli dob za igranje.

Namjera je školovati ih pri akademiji HNS-a za trenere i onda zaposliti u klubu. Korist će se ogledati i u turizmu. Vlasnici kuća uređenih za turistički najam imat će priliku proširiti svoju klijentelu. U budućnosti su, dakle, izgledni seoski i sportski turizam.

Osobna iskaznica

Investitor: NK Prugovo
Naručitelj: općina Klis
Vrijednost investicije: oko pet milijuna eura
Autor idejnog rješenja: arhitekt Neven Kezić
Površina parcele: 30.678 kvadrata
Glavno igralište: dimenzija 105x68 metara, prema standardima UEFA-e, natkrivene tribine za oko 1100 gledatelja
Pomoćno igralište: dimenzije 100x64 metra, za odigravanje utakmica i treninge
Pomoćni objekti za svlačionice, sanitarne čvorove, ostale sadržaje potrebne za odvijanje natjecanja prema pravilniku Hrvatskoga nogometnog saveza

Prva faza projekta

- Vrijednost milijun eura
- Izgradnja glavnog nogometnog terena što uključuje iskope, drenažiranje i postavljanje umjetne trave kvalitete za odigravanje međunarodnih utakmica
- Montažne tribine i montažni objekti

Iseljena Zagora

Cijela Dalmatinska zagora je iseljena - naglašava Vetma. Kad su izbori, svima su puna usta ravnomjernog razvoja Hrvatske, u vremenu između izbora svi rade na centralizaciji Hrvatske.

O ovakvim iseljenim područjima brinu se isključivo jedinice lokalne samouprave. Nitko iz Zagreba ne bi nikada podržao ovakav projekt, a kamoli da bi dao ideju. Sve je na entuzijastima, ako je eventualno za pomoć zainteresirana općina ili grad.

Sportske dike Prugova

Prugovo je malo mjesto iz kojeg su potekli poznati hrvatski sportaši, istaknuo je Sarić: bivši vratar Hajduka Zoran Varvodić, reprezentativni rukometni vratar Mirko Bašić, Ivica Maraš sada je u stožeru hrvatske rukometne reprezentacije, vaterpolist Višeslav Sarić...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu