Sport Atletika

36. kros sportskih novosti

Na zagrebačkom Bundeku više od 4000 trkača

36. kros sportskih novosti

Tradicija se nastavlja... Kros Sportskih novosti ove će subote doživjeti 36. izdanje.

Iako sinoptičke karte nisu naklonjene priredbi na otvorenom, organizator krosa predviđa kako će se na zagrebačkom Bundeku okupiti oko četiri tisuće učenika i studenata. Kros SN-a ujedno je i Prvenstvo Hrvatske za učenike osnovnih i srednjih škola trčanja u prirodi, u organizaciji Hrvatskog atletskog saveza. 
- Hvala sponzorima koji su omogućili svim sudionicima da dobiju hranu i piće, a osigurali smo i majice za sve trkače. Za dobru, navijačku atmosferu na Bundeku pobrinut će se Zaprešić Boys-i – najavljuje glavni urednik Sportskih novosti, Mario Zorko. 

Kao i svake godine stižu brojni sportaši koji se druže s učenicima i studentima, dijele pehare. Tako će na Bundeku sada doći nogometaši Dinama, košarkaši Cibone i Cedevite, rukometaši PPD Zagreba, odbojkašice Mladosti, rukometne sestre Kalaus i Posavec iz Lokomotive, Klaudija Bubalo, Perica Bukić, Danira i Zvonimir Bilić, atletičarke Bojana Bjeljac, Matea Parlov, Matea Matošević...

Kros SN uvijek je nudio nove prilike anonimnim trkačima. Mnogi od njih postajali su prvacima, rekorderima, olimpijcima... Na Krosu su stasali kasnije slavni atletičari – Branko Zorko, Dalibor Balgač, Predrag Melnjak, Mladen Kršek, Dino Bošnjak... Ili pak Slobodanka Čolović, hrvatska rekorderka na 800 i 1.500 metara. Pa, Ljiljana Ćulibrk, Ivana Renić... 

No, na najstarijem atletskom natjecanju na ovim prostorima nisu proizašli samo budući trkači. Među pobjednicima u osnovnoškolskoj konkurenciji našao se i Josip Brekalo, aktualni nogometni reprezentativac. 
Posebno zanimljiva mogla bi ove godine biti utrka studenata. Očekuje ih se između 800 i tisuću. Favorit je prošlogodišnji pobjednik, Križevčanin Ognjen Mergon. Sa sedam titula (od osnovnoškolske do studentske), on je apsolutni rekorder Krosa Sportskih novosti. 

No, ove će godine u studentskoj konkurenciji nastupiti i Marino Bloudek, europski juniorski prvak na 800 metara. Ovaj 19-godišnji srednjeprugaš iz Virovitice nekoć je bio velika nogometna nada. Spominjao se i u kontekstu zagrebačkog Dinama, a oko njega su se vrzmali i skauti Arsenala i Milana. 

Za mnoge sudionike (poglavito učenike) nedjeljni će kros biti prvo natjecanje. Njima je ambasadorica Krosa Sportskih novosti Matea Parlov (hrvatska rekorderka na 3.000 i 10.000 metara) dala prigodan naputak:  

- Dobro se naspavajte i razgibajte prije utrke. Za prehranu uzmite ugljikohidrate, najbolje bijelo pecivo, jer nema previše vlakana. Za piće uzmite vodu. Nikako mlijeko ili neki napitak koji sadrži laktozu. Možete konzumirati i neki namaz, ali da nije Nutella. Nemojte se laktariti na startu već nakon 50-60 metara uhvatite tempo kojega možete pratiti do kraja utrke. Na mostiću se nemojte naguravati, jer ste tada praktički pred ciljem i ondje je utrka zapravo već riješena. ∙   

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika