Sport Atletika

68. Hanžekovićev memorijal

U Berlinu rano slavio, Zagreb očekuje vatromet: Gulijev ruši velikog Pietra Menneu

68. Hanžekovićev memorijal

Jedan od atletičara čijem se nastupu na 68. Hanžekovićevom memorijalu naročito veselimo svakako je i Ramil Gulijev. Rekorder zagrebačkog mitinga na 200 metara dodao je u Berlinu svjetskom zlatu i ono europsko.

Gulijev je krajem sezone 2015. godine bio relativno nepoznat atletičar sve dok u posljednjoj utrci Hanžekovićevog memorijala nije istrčao 200 metara za sjajnih 19.88 i postavio novi rekord zagrebačkog mitinga. Azerbajdžanac koji nastupa za Tursku tim je rezultatom najavio da je sposoban za velike stvari.

Zablistao u Londonu I one su se uskoro počele događati. Na Svjetskom prvenstvu u Londonu 2017. u utrci na 200 metara tražio se nasljednik Usaina Bolta, pri čemu su svi pogledavali prema Waydeu van Niekerku i Isaacu Makwali. U finalu je, međutim, prvi do cilja stigao Ramil Gulijev. U međuvremenu je sakupio i četiri pobjede u Dijamantnoj ligi, pa je na Europsko prvenstvo u Berlin stigao kao velik favorit za zlato. Do zlatne medalje je došao poprilično lako, no sve je iznenadio s fenomenalnih 19.76, rezultatom svega četiri stotinki slabijim od 39 godina starog europskog rekorda Pietra Mennee (19.72).

Zapravo, taj bi rekord vjerojatno i oborio da nekoliko metara prije cilja nije podigao ruke i počeo slaviti pobjedu. Od Gulijeva će se sada taj europski rekord očekivati u svakoj njegovoj sljedećoj utrci, pa tako i 4. rujna na 68. Hanžekovićevom memorijalu. Njegov napad na vlastiti rekord mitinga i Mennein europski rekord nikako ne treba propustiti. Na stazi uz njega će biti i Aaron Brown, i Alonso Edward, i još ponetko od sprintera koji ove sezone trče 200 metara ispod 20 sekundi. Ramil Gulijev je 2015. iznenadio sve istrčavši na Hanžekovićevom memorijalu 200 metara za 19.88. Nakon 19.76 u Berlinu, od Gulijeva će se na svakoj utrci očekivati napad na Mennein europski rekord.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika