Sport Atletika

optimist

Žunić najavio nastup na Europskom prvenstvu: Baš sam dobar, mogao bih daleko baciti!

optimist

Bude li sve prema željenom skriptu, Europsko atletsko prvenstvo koje danas počinje u Berlinu imat će za Hrvatsku vrhunce na početku, sredini i u završnim danima.

Za početno uzbuđenje zaduženi su bacači kugle. Stipe Žunić je hrvatska uzdanica, osvajač bronce na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Londonu, vlasnik petog rezultata (21,36) od svih prijavljenih za Europsko prvenstvo.

- Dobar sam, baš dobar, iako sam zbog ozljede morao dva puta prolaziti zimske pripreme. Lani sam stalno bacao preko 21 metra jer sam bio odmoran, a ove godine su me napadale bolesti i ozljedice. Srećom, danas sam zdrav.

Atletika stalno izmišlja načine kako privući mlađu publiku, bogatije sponzore i veće televizijsko gledateljstvo pa će se današnje kvalifikacije bacača kugle održati na improviziranom bacalištu na Breitscheidplatzu, bivšem središtu zapadnog Berlina, pored “svetog zuba”, nadaleko prepoznatljive ruševine-crkve cara Vilima na Ku’dammu.

Drveni krug

- Najgore je što će tamo biti drveni krug. Jednom se malo posklizneš, drugi put ti pobjegne noga, treći... I, nastane problem. I Sandra se u Riju tresla prije trećeg hica nakon što je dvaput bacila u mrežu, a ima sve moguće zlatne medalje. Nije lako, ali u Berlin sam stigao bez opterećenja. Jedini cilj mi je biti najbolja verzija sebe. Konkurencija u Europi je takva da s 21,30 možeš postati prvak, ali i završiti na šestom mjestu. U Sloveniji sam na takvom drvenom krugu bacao preko 20 metara tako da bih trebao biti dobar u Berlinu.

Nema pritiska, ali ipak dolazi kao čovjek koji je na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu osvojio brončanu medalju...

- Istina, nema pritiska, ali sam gladan dobrog rezultata.

OK, koliko je gladan...

- Ja sam vam kao vuk, a znate što se kaže.. Vuk najbolje lovi kad je gladan. Da se ne osjećam sposobnim za dobar rezultat rekao bih ‘teška sezona, ne očekujem ništa posebno”, ali stvarno mogu. Povukao sam se u Slovensku Bistricu, “Bogu iza nogu”, kako bih daleko od splitske vrućine pronašao mir i najbolje se pripremio.

Bacanje kugle godinama je u američkim bojama, u zadnje vrijeme dominira i Novozelanđanin Walsh, ali to nikako ne znači da su Europljani podređeni...

- Podigli smo se, a u Berlinu će najteže biti pobijedi Storla i Haratyka. Storl je na svom terenu, ima već tri europska zlata i dobar je ove godine. Haratyk je odličan, bacao preko 22 metra, ali i lani je prije Londona bacio 21,88, pa je u finalu ostao nekoliko cm iza mene. Medalja je moguća, samo ja trebam biti Stipe.

Šteta je samo što su ga ozljede omogućile da i u dosadašnjem dijelu sezone “bude Stipe”.

- Na Mediteranskim igrama sam ozlijedio rame i tehnika se razletjela na sto strana. I snaga mi je slabija nego lani, ali tehnika me izvlači. Radio sam na njoj jer u rotaciji nema mjesta niti za pogreškicu. U dva tjedna sam skupio više od 300 hitaca kako bih nadoknadio propušteno.

Zanimala nas je još jedna stvar, kako Stipu Žunića na svjetskim borilištima doživljavaju nakon što je osvojio medalju na Svjetskom prvenstvu.

- Najveća promjena je u respektu koji doživljavam. I ranije sam na svim natjecanjima ulazio u finale, još od EP-a u Zürichu 2014. kad sam bio četvrti. Kad me vide u finalu, svi znaju daa je Stipe, vjerojatno, u najboljoj formi. Nekada sam imao sreće, nekad nisam, ali sam uvijek bio u žiži. Berlin bi trebao biti vrhunac moje forme, mogu baciti i dalje od tih 21,36, a tad bih bio na razini državnog rekorda - optimističan je Žunić.

U svibnju prošle godine kuglu je bacio 21,48 metar.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika