Sport Atletika

zimski bacački kup

Sandra ljuta: Konkurentice u Splitu me ne poštuju, dok bacam, pričaju na mobitel, smijulje se...

zimski bacački kup

Aktualna olimpijska pobjednica te svjetska i europska prvakinja Sandra Perković tradicionalno je sezonu otvorila u Splitu.

Da će Sandra pobijediti cure čiji su diskovi bili u opasnosti da ih psi uhvate u letu zamijenivši ih za frizbije, znalo se unaprijed, čekala se samo daljina. Imala je Sandra dva ispravna hitca, dalji je sletio na 68,44 metra.

– Što nije dalje bilo. Dobro... – kazala je Sandra.

Odmah je to postao i najbolji hitac sezone u svijetu.

– Zadovoljna sam što sam bacila “world lead”. Uvjeti nisu bili fantastični, radi snijega tijekom ovih priprema u Splitu nismo napravili završni “glanc”. Ali prvi i osnovni cilj je bio najbolji rezultat sezone i bacila sam ga.

I jedan hitac je dovoljan

Imala je Sandra samo dva ispravna hitca, no dobro, na neke je kraće daljine namjerno prestupila.

– I jedan je dovoljan. Ponekad. Ovaj drugi hitac (67,35, nap. a.) je dobar hitac, po njemu znam da mogu bacati puno dalje. Kako je vrijeme odmicalo, postajalo je hladnije. Uz to, djevojke s kojima sam bacala bile su neprofesionalne.

– Znam da trebaju stastati, naučiti, ali moraju pokazati veći respekt prema olimpijskoj pobjednici koja se bori s cijelim svijetom, koja dolazi tu iz Hrvatske i lovi daljine od preko 70 metara. To me razočaralo, ali to više govori o njihovim trenerima i voditeljima koji su to dopustili.

Na koji su način cure bile neprofesionalne?

– Nije vladala profi atmosfera, meni kao velikoj bacačica treba mir, ne mogu dati  kad netko priča na telefon, šalje poruke, smješka se. Iznenađena sam. Na velikim natjecanjima ja bacam s profi djevojkama, sada me ovo izulo iz cipela. 

Snijeg pokvario pripreme

Kako su protekle pripreme u Splitu?

– Pripreme su u punom jeku, 68,44 je pravi rezultat. Čekamo Europsko prvenstvo (7. do 12. kolovoza u Berlinu, nap. a.), znam što lovim i želim. U ovakvim uvjetima sam najdalja u svijetu, a 66 – 67 metara koliko su bacile neke druge cure, bacile su to na drugom kraju svijeta, gdje je toplo. Stoga možete očekivati i moje bolje rezultate na takvim uvjetima.

U Berlinu bi Sandra mogla do pete uzastopne titule prvakinje Europe.

– Peta titula za redom? Globalni cilj je da odem zdrava i tamo budem najspremnija. Da napravim što nitko u povijesti atletike nije napravio. Odraditi pripreme i tamo pokazati što Hrvatska može.

Ciljanje Berlina

U teretani u sklopu ASK-a gdje se Sandra pripremala piše natpis Berlin 2018.?

– Svake godine na početku priprema upišemo najvažnije natjecanje, lani London, ostavili smo i veliki dio zida za Tokio (Olimpijske igre 2020. godine, nap. a.).

Što bi Sandra Perković morala napraviti da bude proglašena najboljom atletičarkom svijeta?

– Svjetski rekord. Ma nije, nije. Teško je kao bacač biti najbolji atletičar svijeta pored trkača na 100 i 200 metara, još kad su iz SAD-a ili Jamajke imaju i štafetu i tu imaju priliku osvojiti tri medalje. Moraš biti ekstremno talentiran u svojoj disciplini ih nadmašiš.

A Sandra Perković definitivno jest talentirana. Može li do svjetskog rekorda, bilo bi lijepo. 

– Pričala sam jednom s velikim bacačem o tome što je uopće daljina. To je samo broj, rekao je, na kraju se podvuče crta i vidiš koliko si titula osvojio.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika